Şanlıurfa'da 'Enerji Bitkileri ve Sodyum Çalıştayı' düzenlendi
Şanlıurfa'da GAP Tarımsal Eğitim Merkezi Genel Müdürlüğü tarafından "Enerji Bitkileri ve Sodyum Çalıştayı" düzenlendi.
TÜBİTAK'ın desteklediği, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Harran Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ile GAP Tarımsal Eğitim Merkezi Genel Müdürlüğü birlikteliğinde yürütülen "Farklı Tatlı Sorgum Genotiplerinin Çukurova ve GAP Bölgelerinde Biyo-Etanol Üretim Potansiyellerinin Saptanması" adlı projenin sonuçlarını açıklamak üzere Şanlıurfa'da "Enerji Bitkileri ve Sodyum Çalıştayı" düzenlendi.
GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün konferans salonunda gerçekleştirilen çalıştay, sinevizyon gösterimiyle başladı.
Programda katılımcılara hitap eden Şanlıurfa GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü İbrahim Halil Çetiner, proje hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Çetiner, "Bu proje, bugün çalıştayını yapmakla artık son halini vermek üzere olan proje bir TÜBİTAK projesi olarak başladı. Geleceğin konusu enerji ve ülkemizde fosil yakıtların az olduğunu, dünyada da fosil yakıtlarının tükendiğini hesaba katarsak enerji bitkilerinin önemi bir kez daha ön plana çıkıyor. Zaten yenilenebilir enerjilerde enstitümüz 15 yıldır Türkiye'de ve dünyada ses getirici çalışmalar yapıyordu." dedi.
Projenin sonuna gelindiğini dile getiren Çetiner, "Şimdi artık bu projenin sonuna gelindi. Bugünkü çalıştayda bu projeden sonuçlar burada sizlerle paylaşılacak ve bu sonuçlar tartışılacak. Bölgemize belki yeni bir çeşit kazandırmış olacağız. Mısırın ve pamuğun alternatifi olabilecek bir 'sorgum' belki üretim deseninde yerini almış olacak. Çünkü bu monotip dediğimiz tarımın artık değişmesi gerekiyor ve çiftçilerimizin buğday, mısır ve pamuktan sonra başka bir ürüne de yönlenmesi gerekiyor. 'Sorgum' hem hayvan yemi olarak kullanılabiliyor hem şeker elde edilebiliyor hem de enerji bitkisi olarak kullanılabiliyor." şeklinde konuştu.
Yapılan sunumların ardından program, plaket takdimiyle sona erdi.
Çalıştaya; Çetiner, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Kayyum Heyeti Başkanı İsmail Demirkol, TEKNOKENT Genel Müdürü Kasım Yenigün, Çukurova Üniversitesi öğretim üyeleri ve diğer davetliler katıldı. (Hüseyin Sayhar - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.