“Şanlıurfa’da engellilere yönelik erişim çalışmaları yetersiz”

“Şanlıurfa’da engellilere yönelik erişim çalışmaları yetersiz”

Şanlıurfa’da engellilere yönelik erişim çalışmalarının yetersiz olduğunu belirten Şanlıurfa Omurilik Felçliler İstihdam Derneği, engellilere yönelik yasaların öngördüğü çalışmaların yapılmaması durumunda yasal haklarını kullanacaklarını belirtti.

Çıkarılan tüm yasalara rağmen Şanlıurfa’da birçok alanda engellilere yönelik yapılan çalışmaların yetersiz olduğunu belirten Şanlıurfa Omurilik Felçliler İstihdam Derneği (ŞUOFİD), yasa kapsamında engelliler yönelik gerekli çalışmaların yapılmaması halinde yasal haklarını kullanacaklarını söyledi.

Şanlıurfa’da engellilerin yaşadıkları sorunları dile getirmek amacıyla bir açıklama yapan Şanlıurfa Omurilik Felçliler İstihdam Derneği (ŞUOFİD) Başkanı Habip Polat, yapılan çalışmaların yetersiz olmasından dolayı engellilerin ciddi sorunlar yaşadığına dikkat çekti.

Engellilerin erişimi ile ilgili çıkan yeni yasalara rağmen Şanlıurfa merkezdeki kurumlarda erişim sorunlarının hala devam ettiğini belirten Polat, “Bunun yanında okullarımızın yüzde 60’lık kısmı, engellilerin erişimi için uygun değildir. Bu nedenle eğitimden geri kalıyoruz. Halbuki 2005 yılında 5378 sayılı kanunla 7 yıl içerisinde tüm engellerin ortadan kaldırılacağını öngören bir yasa çıktı. Yerel yönetimlere tanınan 2012 yılının Nisan ayına kadarki müddetin bitiminden sonra yerel yönetimler, gerekli çalışmaları yapamadıklarını, bunun için sürenin biraz daha ertelenmesi gerektiğini dile getirdiler. 2012’den sonra da bu çalışmaların bitmesi ertelendi. Böylece uzatılma süresi de 2015 yılında doldu. Kanunen de hiçbir engelin ortada kalmaması gerekiyor. Ancak Şanlıurfa’daki kurumlarımızda bu sıkıntılar büyük ölçüde hala devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

“Harran Üniversitesi ile erişimle ilgili bir protokol imzaladık ancak herhangi bir çalışma yapılmadı”

Hayatın her alanında sıkıntılarının devam ettiğini ama buna karşılık kurumların bunu görmezden geldiğini belirten Polat, özellikle Harran Üniversitesi ile erişimle ilgili bir protokol imzaladıklarını ancak bununla ilgili de herhangi bir çalışmanın yapılmadığını ifade etti.

İnsanca yaşamak istediklerini belirten Polat, “Biz engelli olarak Şanlıurfa’da insanca yaşamak istiyoruz. Herkesin sokaklarda özgürce yaşadığı bir kentte engellilerin engellenmesinden yana değiliz. Bu durumda yaşamımızda engelleniyoruz. Bir özellikle ekonomi başta olmak üzere ülkemize her türlü katkıyı sunmak istiyoruz. Çünkü sadece bedenen engelimiz vardır. Diğer konularda hiçbir sıkıntımız yoktur. Çalışabiliyoruz ve üretebiliyoruz. Ancak şu anda üreten yerine tüketen bir toplum haline geliyoruz.” dedi.

“Çalışmalar yapılmazsa engelliler olarak yasal haklarımızı kullanacağımızı bilmelerini istiyoruz”

Polat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz burada devleti yöneten değerli ağabeylerimizden, okullarımızı yöneten Milli Eğitim Müdürümüzden okullarımızda, camilerimizde, yollarımızda engellilerin erişebileceği bir ortam oluşturmalarını istiyoruz. Bu konuda duyarlılıklarını bekliyoruz. Yoksa biz idari girişimlere devam edeceğiz. Aile Sosyal Politikalar Müdürlüğü bünyesinde engellilerle ilgili çalışan birime dilekçelerle başvuru yapacağız. Çünkü artık cezai müeyyideler uygulanıyor. Biz Şanlıurfa’daki kurumlarımızın bu durumla karşılaşmasını istemiyoruz, ancak bu çalışmalar yapılmamaya devam ederse biz engelliler olarak bu haklarımızı kullanacağımızı bilmelerini istiyoruz.” (Osman Gülebak-İLKHA)






 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.