Şanlıurfa'da kurbanlıklar şehre indi

Şanlıurfa'da kurbanlıklar şehre indi

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Şanlıurfa'da kurbanlıklar şehre indi.

Kurban Bayramı'nın sembolü olan kurbanlıklar bayrama sayılı günler kala Şanlıurfa'da kent merkezine inmeye başladı.

Küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarını kurulan hayvan pazarlarına getirip satmaya çalışanlar, satışların durumu ve yaşadıkları sorunları anlattılar.

Birkaç gündür hayvan pazarında küçükbaş hayvanlarını satan Sinan Kartal, "3 hayvanımı sattım. Şanlıurfalı müşterilerimizi bekliyoruz. Fiyatlar geçen senenin fiyatları, hemen hemen 900 TL ile bin TL arasında değişiyor. Bulunduğumuz alanda suyumuz yok. Burada en azından 10-15 tane musluk olması lazımdı. Şu anda bu tarafa sadece bir musluk getirmişler. Çocukları çantalarla yola gönderiyoruz. Yol da tehlikeli. Satışlar için şu anda belli bir şey yok." dedi.

Kurulan pazar yerlerinde suyun olmadığını belirten Mehmet Ali Kubat, belediyenin bu pazarlardaki hayvanlarla ilgilenmesi gerektiğini söyledi.

İthal hayvan getirilmesinin Türkiye'deki hayvancılığa zarar verdiğini ifade eden Kubat, şunları söyledi: "Şu an biz kendi imkânlarımızla böyle çadır kurmuşuz. Yalnız, su yok, su sorunumuz var, belediye ilgilenmiyor. Bizimle ilgilenen yok. Su yok, tenekeyle getiriyoruz. Belediyenin gelip bu hayvanlarla ilgilenmesi lazım. Belediyenin en azından buraya 2-3 hortum bağlayıp su vermesi lazım. İthal hayvan getirilmesi bize zarar veriyor. Yöneticilerimiz 'İthal mal getireceğiz, ucuza vereceğiz.' diyorlar. Öyle düşünüyorsa saman ve arpanın kilosunu düşürsünler. Şu anda biz ithale muhtaç kalmışız. Bunun nedeni devletin ilgilenmemesidir. Hibe veriyor. Hibeyi kime veriyor? Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'ya sesleniyorum: Hibe adına, hayvancılık adına çıkan o paranın tespitini yapsın, kimdedir?"

Kendileriyle ilgilenilmediği için 2-3 aydır ticaret yapamadığını dile getiren Mehmet Ali Kartal da "Buraya gelmişim, daha bir kurbanlık bile satmamışım. Şu anda satış yok. Bu sene kurbanlıkların fiyatı bin TL ile bin 500 TL arası satılıyor. Pazarlıkta bizi fazla yoruyorlar. Alışveriş iki kelimedir, 3-4 gün geziyorlar. Biz suyu bidonlarla, el arabasıyla, adam tutarak çekiyoruz. Hayvanımız sahipsiz kalıyor. Belediyenin, devletin hiçbir yardımı, bir çalışması yok. 3 aydır ticaret yapamıyoruz, ticaretimiz durdu. Oruçtan beri aldığım hayvan daha boynumda." ifadelerini kullandı.

Hayvan satıcılarından Hikmet Savar ise yem fiyatlarının pahalı olmasının kurbanlık fiyatlarına da yansıdığını söyledi. (Hüseyin Sayhar - İLKHA)






















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.