Şanlıurfa’da yeni mikro kredi için imzalar atıldı
Şanlıurfa’da kadın girişimcilere destek olmak amacıyla, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ve CARE International Türkiye Temsilciliği arasında mikro kredi fon desteği ve işbirliği protokolü eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu katıldığı programda imzalandı
Eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ve CARE International Türkiye Temsilciliği arasında imzalanacak olan mikro kredi fon desteği ve işbirliği protokolü töreni için Şanlıurfa’ya geldi.
Şanlıurfa GAP Havalimanındaki karşılamanın ardından Vali Erin ile birlikte Şanlıurfa Valiliği’ne gelen Eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Valilik Şeref Defterini imzaladıktan sonra Vali Erin tarafından makamda ağırlandı.
Erin, Türkiye’nin siyasi tarihinde önemli hizmetleri bulunan Aksu’yu Şanlıurfa’da ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, ziyaret anısına Aksu’ya, yağlı boya Şanlıurfa tablosu ve bazı hediyeler takdim etti.
Şanlıurfa’nın Türkiye’de apayrı bir önemi olduğunu belirten Bakan Aksu da, Şanlıurfa’da bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, Vali Erin’e teşekkür etti.
Aksu, Valilik ziyaretinin ardından Şair Nabi Konferans Salonunda düzenlenen CARE International Türkiye Temsilciliği ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı arasında imzalanacak işbirliği protokolü imza törenine katıldı.
Törende bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Türkiye’nin 2000’li yıllardan itibaren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın riyasetlerinde başlatılan ekonomik sosyal kalkınma anlamında büyük mesafe alındığını belirterek, 2000’li yılların Türkiye’si ile bugünün Türkiye’si arasında dağlar kadar fark olduğunu söyledi.
Sosyal devlet anlayışının küreselleşme ile birlikte değiştiğini, insanların refahını artırmaya yönelik politikaların gereği ortaya çıkan mikro kredi ve benzeri uygulamalar ile insanların kendi ayakları üzerinde duracağı iş imkânına kavuşmasının önemine değinen Erin, Aksu döneminde hayata geçirilen ve Şanlıurfa’da da uygulanan projenin başarısına dikkat çekti.
Erin, CARE International ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı gibi kuruluşların benzer uygulamalara verdiği destekten dolayı teşekkür etti.
Hayırlı bir iş için Şanlıurfa’da bulunduklarını ifade ederek konuşmasına başlayan Eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu da mikro kredi uygulamasının kadınların iş hayatına katılmasını sağlamak amacıyla başlatıldığını ve Türkiye’de de oldukça başarılı sonuçlar elde edilmeye başladığını görmekten mutluluk duyduklarını söyledi.
Şanlıurfa’da 8 bin 767 kadının 30 milyon 551 bin TL tutarında mikro krediden faydalandığını kaydeden Aksu, senet ve kefil kullanılmadan verilen mikro kredide bugüne kadar bir kuruş kayıp yaşanmadığını ifade etti. Aksu, “Amaç, insanımıza balık vermek değil, balık tutmayı öğretmekti. Bugün bu projemize CARE International’dan önemli bir destek geliyor. Bu destekten Şanlıurfalı kadınlarımızla birlikte Suriyeli kadınlarımız da istifade edecek” diye konuştu.
Şanlıurfalıların Suriyelilere karşı gösterdiği kardeşlikten dolayı teşekkür eden Aksu, “Şimdi belki birlikte çalışacak, birlikte şirketler kuracaksınız. Bu da sizin asaletinizi göstermektedir. Bu nedenle siz aziz Urfalı hemşerilerimi bir kez daha tebrik ediyorum” dedi.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi koordinesinde uygulanan mikro krediden faydalanan kadınların görüş ve düşüncelerini de dile getirdiği tören, söz konusu protokolün imzalanması ve mikro krediye müracaat eden kadınlara çeklerinin verilmesinin ardından sona erdi.
Mikro kredi programı hakkında
2003 yılından beri mikro kredi faaliyetlerini sürdüren Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Türkiye Grameen Mikro finans Programında, 28 Şubat 2019 tarihi itibariyle 180 bin dar gelirli kadının ekonomik hayata dâhil olmaları için sağladığı mikro kredi desteği 825 milyon lirayı aştı.
CARE Türkiye, Türkiye Grameen Mikro finans Programı (TGMP) ile işbirliği içinde, Gaziantep, Şanlıurfa ve Kilis illerinde Suriyeli ve Türk kadınlara mikro kredi sağlamayı amaçlıyor. Bu süreç, aynı zamanda kadınların özgüvenlerini ve ekonomik karar verme yeteneklerini geliştirecek eğitim programlarıyla desteklenecek.
TGMP, şimdiye kadar Gaziantep ilinde 6667, Şanlıurfa ilinde 8767 ve Kilis ilinde 282 dar gelirli kadına ulaştı. 28 Şubat 2019 tarihi itibariyle, Gaziantep ilinde 32.373.643,00 TL, Şanlıurfa ilinde 30.551.229,00 TL ve Kilis ilinde 250.096,00 TL mikro kredi verdi ve vadesi gelen mikro kredilerde geri dönüş oranı yüzde 100 olarak gerçekleşti.
Sosyal işletmecilik modeliyle “Sıfır İşsizlik” adı altındaki Z kuşağı gençlerin ve kadınların sosyal işletmecilik modeliyle istihdamı programı (GENSİM), gençlerin kendi işlerini kurmalarına yönelik bir seferberlik projesi olarak uygulanmaya başladı. TİSVA Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül’e göre, “Ülkemizin geleceğinin daha parlak olması, yoksulluğun azaltılmasından geçmektedir. Türkiye’de yoksulluğun azaltılması ile ilgili bir paradigma değişikliğine gidilmesi gerekmektedir. Hibe şeklindeki yardımların dar gelirli gruplara ihtiyaçları dâhilinde istisnai şekilde verilmesi gerekmektedir.”
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.