Şanlıurfa’daki fırıncıların sıcak ile imtihanı

Şanlıurfa’daki fırıncıların sıcak ile imtihanı

Türkiye’de yaz sıcaklarının en çok hissedildiği illerin başında gelen Şanlıurfa’da, fırıncılar dışarda 45 derece, içerde ise fırın sıcaklığı ile mücadele veriyor.

Yaz sıcaklıklarının en çok hissedildiği illerin başında gelen Şanlıurfa’da, yaklaşık 45 dereceyi bulan sıcaklıklar vatandaşları bunaltıyor.

Sıcaklardan korunmak amacıyla klimalı yerler, park ve bahçeleri tercih eden Şanlıurfalılar, aşırı sıcakların en çok hissedildiği 12.00 ile 16.00 saatleri arasında mümkün oldukça dışarı çıkmamayı tercih ediyor.

Bazı meslek grupları ise işleri gereği sıcak altında çalışmak zorunda kalıyor. Yaz sıcaklıklarının en çok etkilediği meslek grubunun başında ise fırıncılar geliyor. Şanlıurfa’daki yemek kültürü mahalle ve çarşı fırınlarına dayandığı için, fırınlarda evlerden daha çok yemek pişiriliyor.

Dışarda 45 derece, fırın içerisinde 75 derece, ocak başında ise yaklaşık 400 derece sıcak ile mücadele veren fırıncılar; bir yandan da fırında pişirilmesi için getirilen biber, patlıcan, tepsi ve lahmacun ile uğraşıyorlar.

Şanlıurfa’nın Eyyübiye İlçesine bağlı Eyüp Nebi Mahallesi`nde 26 yıldır fırıncılık yapan Mehmet Maytalman, Şanlıurfa’da fırıncıların yaşadığı sıkıntıları anlattı.

Mesleklerinin en zor tarafının yaz sıcaklarında ateş önünde çalışmak olduğunu belirten Maytalman, “Şanlıurfa’da 1993’ten bu yana fırıncılık yapıyorum. Kendim bu işe başladım. Yazın sıcaklardan dolayı çok zorluk çekiyoruz. Genelde patlıcan, biber ve tepside getirilen yemekleri pişiriyoruz. Sıcak havanın etkisinden kurtulmak için sürekli su ve meşrubat ile kendimizi serinletmeye çalışıyoruz. Hava sıcaklığı dışarda 40 derece ise fırının içerisinde 30 derece daha fazladır. Ocağa bakan kardeşimiz direk ateşin önünde olduğundan, onun hissettiği sıcaklık daha fazladır.” şeklinde konuştu.

Akşam eve gittikleri zaman yorgunluktan dolayı halsiz düştüklerine değinen Maytalman, “Genelde pişirmeden dolayı çok sıkıntı yaşıyoruz. Özellikle yaz sezonu ile birlikte biber ve patlıcan ucuzladığı için müşteriler sürekli biber, patlıcan ve tepsi getiriyorlar. Hem havanın sıcak olması hem de fırının içerisindeki sıcaklıktan dolayı çok zorlanıyoruz. Sıcaklıklardan dolayı bedenimiz zarar görüyor. Şimdi belli etmese de ileriki yıllarda zararlı etkisini hissedeceğimizi tahmin ediyoruz. İnsan sıcağın içerisinden çıktıktan sonra halsiz, bitkin ve yorgun oluyor.” diye konuştu.

Fırında; hamur kesen, çevirici, tırnakçı, ocakçı ve kasiyer olmak üzere en az 5 kişinin çalıştığına değinen Maytalman, “Mesaimiz sabah saat 05.00 gibi başlar. 05.30’da hamur yoğurulur, 06.00’da ekmeğimiz çıkar. Yazın saat 22.00’ye kadar fırında çalışıyoruz. Kışın ise saat 23.00’e kadar çalışıyoruz.” dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.