SBS'de yanlış tercihten veli sorumlu!
Uzmanlar, 15-21 Temmuz tarihleri arasında bireysel olarak ya da internet aracılığı yapılacak olan SBS tercihlerinde, velilerin birinci derecede sorumlu olacağını ifade ediyorlar.
HABER MRK - SBS sonuçları ile birlikte yerleştirme ve tercih sürecinde kullanılacak olan Ortaöğretime Yerleştirme Puanları (OYP) 12 Temmuz'da açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan veriler incelendiğinde 110 öğrenci tüm soruları doğru yaparken 16 öğrenci OYP'ye göre birinciliği paylaştı.
15-21 Temmuz tarihleri arasında bireysel olarak ya da internet aracılığı yapılacak olan SBS tercihlerinde, öğrenciler 18 yaşını doldurmadığı için, veliler birinci derecede sorumlu. Bu sebeple tercih döneminde ve sürecin her aşamasında velilerin, tercihler ve okullar hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor.
TERCİH YAPARKEN YENİ OKULLARI GÖZARDI ETMEYİN
SBS'de bu yıl okul sayısı ve genel kontenjan arttığı için tercih yapılırken yeni açılan okulların mutlaka değerlendirilmesi gerektiği konusunda uzmanlar uyarıyor. Ayrıca bu yıl öğrenciler sadece bir kerede 10 tercih yapacakları için tercihlerini ya da tercih sıralamalarını değiştirme şansları olmayacak. Dolayısıyla bu süreçte hata yapmamaya özen göstermekte fayda var. Özellikle yedek yerleştirmeler de göz önüne alınarak dar bir yüzdelik dilim aralığı yerine daha geniş bir aralıktan tercih yapılmasının sonucu olumlu etkileyeceği unutulmamalıdır.
Anafen Okulları PDR Zümre Başkanı Atilla Altun, sınavda elde edilen başarı kadar bu başarının tercihlerle doğru bir şekilde değerlendirilmesinin de çok önemli olduğunu ifade etti. Altun, "Öğrencinin gelecek 4 yıl boyunca eğitim göreceği orta öğretim kurumu yapılacak tercihler sonucunda belirlenecektir. SBS'ye hazırlanan ve iyi bir liseye girmek isteyen bir öğrencinin tercih döneminde verilen fırsatları çok iyi değerlendirmesi gerekir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan e-tercih ve Yerleştirme Kılavuzu dikkatli bir şekilde incelenmelidir. Tercihler, okula son yerleşen öğrencinin genel başarı sırası, yüzdelik dilimi ve taban puanına göre, öğrencinin istekleri de göz önüne alınarak, yüksekten düşüğe doğru yapılmalıdır. Daha yüksek puanlı bir okulu alt tercihlere yazmak ölü tercih olacağından mantıklı bir seçim olmayacaktır. Tercih listesi hazırlanırken; ilk sıralara en çok gitmek istenilen, genel başarı sırasının ve puanın biraz üzerindeki okullar seçilmelidir. Orta sıralarda öğrencinin bulunduğu sıraya en yakın okullar tercih edilmelidir. Son sıralara ise başarı sıraları ve taban puanları daha düşük kazanılma oranı daha yüksek okullar yazılmalıdır. Tercihler bu konuda uzman birinin görüşü alınarak yapılmalıdır." açıklamasında bulundu. (Raif Acar-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.