1 Mayıs İşçi Bayramı yurt genelinde etkinliklerle kutlanırken İstanbul’da kutlamaların adresi Maltepe Sahil Etkinlik Alanı oldu. Daha önceki yıllarda Taksim Meydanı'nda yapılan etkinlikler, 2016 yılındaki "terör saldırısı"ndan sonra güvenlik gerekçesiyle önce Bakırköy'e bu sene ise Maltepe'ye alındı. Etkinliğe DİSK, KESK, HDP, EMEK partisi, çok sayıda sendika, siyasi parti, STK ve vatandaşlar destek verdi.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle alınan güvenlik önlemleri kapsamında polis ekipleri saat 04.30’dan itibaren Avrupa Yakası'nda, Taksim Meydanı'na çıkan Tarlabaşı Bulvarı, Mete Caddesi, Gümüşsuyu Caddesi, Sıraselviler Caddesi, Halaskargazi Caddesi, ve Cumhuriyet Caddesi'ni trafiğe kapattı. Anadolu Yakası'nda ise, Turgut Özal Bulvarı ve bu caddeye çıkan tüm yollar, Feyzullah Caddesi, Maltepe İstasyon Caddesi ve Şehit Nedim Özpolat Sokak trafiğe kapatıldı.
Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı meydanda katılımcılar 3 farklı arama noktasından geçirilerek alana alındı. Valilik, gün boyunca görev yapan polis sayısını 26 bin 174 olarak açıklamıştı.
Kutlamalara daha iyi bir gelecek temennisi için katılım gösterdiklerini dile getiren vatandaşlar yetkililerden adalet talebinde bulundu.
Soyadını vermek istemeyen Muzaffer adındaki vatandaş “Biz hak, hukuk, adalet istiyoruz. Cebimde ekmek alacak beş kuruş param yok. 3 aydır aç susuz geziyorum. Yeter artık! Yetkililer ellerini vicdanlarına koysunlar. Hak neyse onu yapsınlar. Dünyanın sonu ölümdür, kara toprağın altına gireceğiz. Biz hakkımızı istiyoruz.” dedi.
Erkan isimli vatandaş ise “Biz buraya güzel bir ülke için, 1 Mayıs’ın emekçi çalışanları için geldik. Çok güzel olmasını diliyorum. İşçiler kazansın, kadınlar kazansın, çocuklarımıza güzel bir gelecek bırakalım.” İfadelerini kullandı.
Biz işçiler olarak birleşmek için geldik diyen Haldun Şam “İşçiler için 7 saat çalışmayı talep ediyoruz. Ailemizle beraber zaman geçirmek için hafta sonlarının tatil olmasını istiyoruz. Bir işçinin ekstradan iş yapması normal değil! Ama biz geçinmek için kendi çapımızda ekstradan 3 iş yapıyoruz. Şu anda Türkiye’de gelecek diye bir şey yok ama dileklerimiz var. İnşallah kabul olur.” diye konuştu.
Engelli kadrosunda çalıştığını ve dün itibarıyla işten çıkarıldığını söyleyen Mikail Öksüz “Her zaman işverenler haklı değildir. İşçilerin hakları, demokrasi nerede kaldı? Bu halk 1603 liraya bir kilo domates, biber alıp ne zamana kadar menemen yapacak? Ezilen halkın haklarını savunmak için buraya geldim. İşten çıkarılmam çok zoruma gitti, kanıma dokundu. Ben diyorum ki işçiler için adalet olsun, özgürlük olsun. Bir işveren kendi sözleşmesiyle işçi haklarını feshediyor. Kanun nerede kaldı? İktidar nerede kaldı.” şeklinde konuştu.
Emekli memur olduğunu söyleyen Ali Rıza Uyan erken seçim kararına binaen yaptığı değerlendirmede, Cumhurbaşkanı adayı olacak kişide bulunmasını istediği özellikleri şu şekilde özetledi: “Efendim birdenbire durup seçim kararı aldılar. Tamam, hayırlı olsun da ben nasıl bir cumhurbaşkanı istiyorum. Cumhurbaşkanı bağırıp çağırmayacak. İnsanları kepaze etmeyecek, onlara saygılı olacak ve tarafsız bir cumhurbaşkanı olacak. Kravatlı tertemiz olarak masasında oturacak. İnsanlara adil muamele yaparak günü dolduğunda geçip gidecek. Efendi ve dürüst olacak.”
İLKHA