Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, 2017 yılının ilk 10 ayında 76 bin 747 mülteciye çalışma izni verildiğini açıkladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in, kayıt dışı çalışan göçmenler ve çocuk işçi sorunlarıyla ilgili soru önergesini yanıtladı. 2017 yılının ilk 10 ayında 76 bin 747 yabancıya çalışma izni verildiğini belirten Bakan Sarıeroğlu, kaçak yabancı çalıştırdığı tespit edilen işyerlerine ve yabancılara idari para cezası uygulandığını açıkladı.
Gürer, Bakan Jülide Sarıeroğlu'ndan "2017 yılında denetimlerde kayıt dışı çalıştırılan kaç göçmen işçi saptanmıştır? Çalışma izni olan göçmen sayısı kaçtır? İlk üç ülke hangisidir? Çocuk işçi yaşının 10'a kadar düştüğü ve büyüklerin işinin bu bedenlere yüklendiği sendikalarca da ifade edilmektedir. Bu anlamda, denetimler sonucu elde edilen iş yeri veya buna benzer çocuk işçi sayısı kaçtır?" şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu, bakanlıklarının çocuk işçiliğinin önlenmesi için kamu kurum ve kuruluşları, işçi ve işveren kuruluşları ile sivil toplum örgütleri arasında koordinasyon ve işbirliğini sağladığını belirterek, "Bu kapsamda çocukların çalışma yaşamına girmesinin nedenlerinin ortadan kaldırılması, eğitim kalitesinin ve ulaşılabilirliğin arttırılması, toplumsal bilinç ve duyarlılığın geliştirilmesi için ilgili kamu kurum ve kuruluşları, sosyal taraflar ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı (2017-2023) hazırlanmıştır. Ulusal program çerçevesinde çalışmalar devam etmektedir." dedi.
Bakanlıkları tarafından yürütülen denetimlerde, çocuk ve genç işçilerin öncelikli risk grubu olarak belirlendiğini kaydeden Bakan Sarıeroğlu, yapılan denetimlerde 4857 sayılı İş Kanununun "Çalıştırma yaşı ve çocukları çalıştırma yasağı" başlıklı 71'inci maddesi ile "Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" hükümlerini ihlal eden işyerleri hakkında idari yaptırımlar uygulandığını bildirdi.
Göçmenlere, başvuruları doğrultusunda yapılan değerlendirme sonrası çalışma izni verilmekte olduğunu ifade eden Bakan Sarıeroğlu, 2017 yılı için (1 Kasım 2017 tarihine kadar) verilen çalışma izin sayısının 76 bin 747 olduğunu açıkladı.
Sarıeroğlu, "Bakanlığımız tarafından, çalışma hayatına yönelik denetimler yapılmakta ve bu denetimler sırasında kaçak yabancı çalıştırdığı tespit edilen işyerlerine ve yabancılara idari para cezalan uygulanmaktadır." açıklamasında bulundu.
İLKHA