12.12.2012 Bingöl Adına mı, Başka Bir Bahara mı?

İbrahim DAĞILMA

İnsan hayatıyla sayılar ve tarihler arasında bir ilgi var mı derseniz, buna gönül rahatlığıyla “Evet!” derim. Çünkü biz bu ilişkiyi birçok sahih kaynaktan ve doğru tespitlerden görüyoruz. Öyle ki, ebcet hesabı bu konu da önemli bir konudur ve bu konuda Üstad Bediüzzaman gibi âlimler de ciddi manada tespitleri vardır.

Bingöllülerin de, il plakasının 12 olmasından hareketle gün, ay, yıl olarak üç 12’nin bir araya sembolik olarak geleceği 12.12.2012 Çarşamba gününün ilimizin tanıtılmasında seçilmesi ve öne çıkarılması kayda değer bir tespittir. Hatta bu doğrultuda Bingöl Valiliği’nin proje oluşturma kapsamında ilgili STK’lerin görüşlerine de başvurması olumlu bir gelişmedir.

Lakin sembolik gün yaklaştıkça billboardlara ve medyaya taşınan bazı ilan ve çalışmalara bakıldığında insan içinden derin bir “of!”la beraber bir hayıf içinde kalıyor. Çünkü bu tarakta bezim olsun veya olmalı diyenler çoğunlukla nefse hitap eden ve eğlence kültürüne çağıran bir mantığa bürünüyor.

Bingöl Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, “12.12.12 Dünya Bingöllüler Günü” kutlama programı ekseninde bakan düzeyinde ve tanınan isimler çerçevesinde katılımlar olması elbette faydalıdır. Lakin Bingöl’ün asıl çehresi olan kişiliklerin, kanaat önderlerinin olmayışı bu konuya ciddi bir gölge düşürüyor.

Programlara ve davetlilere bakılınca daha çok işin medyatik ve fantazi yönünün öne çıkarıldığı görülür. Belki bir iki program kıyısından köşesinden hedef ve amaç açısından faydalıdır; ama dindarlığı ve ahlaki yönüyle öne çıkan ilimize yakışmayan bir program çerçevesiyle karşı karşıyayız.

Kurtlar Vadisi dizisinden Zaza lakaplı Ali Sürmeli, ses sanatçıları Servet Kocakaya, Aydın Aydın, Maral ve Avni Polat...

“12.12.2012 tarihinde dünyaya gelen bebekleri ve ailelerini ziyaret

Bingöl Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan 12 parkın açılış töreni ve Şeyh Ahmet mevkiinde dikilen 12.000 ağacı temsilen fidan dikim töreni

Bingöl Konulu Fotoğraf ve Resim Sergisi’nin Açılış Töreni

Yöresel Ürünlerin Sergilendiği Stantların Gezilmesi

Halk Konseri

Bingöl Üniversitesi Kütüphanesi’nin Açılışı ve Bingöl Paneli

Bingöl Kültür Gecesi…”

Sizce bu Bingöl’e sembolik olarak da seçilen bir gün için uygun bir çerçeve mi?

Hani ilin fakirlik sorununa neşter bir yaklaşım veya proje kokusu?

Nerede sanayii yönünden sos veren bir şehri şahlandıracak teknolojik proje ve çalışma programı?

Var mı gençliğin hem ahlaki hem de psikolojik olarak çöküş düzeyindeki gidişine merhem babından çözümler ve endişeler?

Hele hele çoğu tesettürü yönünden İslami bir bilinç sergileyen ailelerin, okullara başörtüsüyle giden kızlarına destek ve Milli Eğitim’in çıkardığı yönetmeliğe itiraz babından bir yaklaşım kokusu sezilecek mi?

Evet, nefse ve keyfe hitap eden ya da suya sabuna dokunmadan bir ili öne çıkarmak kolaydır; asıl sorumluluk; doğruya, faydaya, düşünceye ve zahmete bağlı projelerdi öne çıkmasını beklediğimiz!

Allah’a emanetsiniz!

(İBRAHİM DAĞILMA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.