144 ülkeye halı ihracatı gerçekleştirildi

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Kaplan, bölge illerinden 8 ayda 144 ülkeye, bir milyar 44 milyon 213 bin dolarlık halı ihracatı gerçekleştirildiğini söyledi.

Yeni pazar arayışlarını büyük bir titizlikle sürdüren halıcılar, mevcut pazarlardaki etkilerini de arttırma çabası içerisinde. Üretimin yanında yenilikçi ürünler, yeni tasarımlarla dünya halı sektörünün adeta başkenti olan Gaziantep’te, sektörün önünün açılması için birçok proje yürütülürken, hedef ülkelerde de incelemeler devam ediyor.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Kaplan’ın başkanlığında bir araya gelerek sektörle ilgili konuları görüşen sektör temsilcileri, sektörel sorunları ve ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliği (GAİB) hizmet binasında gerçekleştirilen toplantıda bir araya gelen sektör temsilcileri, halı sektöründe yaşanan sıkıntıların giderilmesi yönündeki çalışmaları ve 8 aylık ihracat rakamlarını değerlendirdi.

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Kaplan, bölge illerinden Ocak-Ağustos 2019 döneminde yüzde 10,2 artışla bir milyar 44 milyon 213 bin dolarlık halı ihracatının gerçekleştiğini belirtti.

Halı sektörünün Ağustos ayında Gaziantep’in ihracat şampiyonu olduğunu belirten Kaplan, 2019’un Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 9,4’lük artışla 121 milyon 908 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.

Kaplan, Ocak-Ağustos 2019 döneminde ise, yine bir önceki yılın aynı dönemlerine oranla yüzde 10,2 artışla bir milyar 044 milyon 213 bin dolarlık halı ihracatı gerçekleştirildiğini belirtti.

Hedef pazarlarda sürdürülen araştırmaların olumlu sonuçlar vermeye başladığını ifade eden Kaplan, sektörün gelişmesi ve sürdürülebilir üretimin sağlanabilmesi yönündeki çalışmaların devam edeceğini söyledi.

“Halı ihracatında Ortadoğu ülkeleri ilk sırada yer alıyor”

Ağustos ayı ihracatının bir önceki dönemlere oranla önemli artışlarla devam ettiğini ifade eden Kaplan “Bölgemizden ağustos ayında bir önceki yıla oranla ihracatımız yüzde 9,4’lük artışla 121 milyon 908 bin dolar, Ocak-Ağustos 2019 döneminde ise yüzde 10,2 artışla bir milyar 44 milyon 213 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. 12 aylık süreç içerisinde toplam 142 ülkeye halı ihracatı gerçekleştirilmiş olup, en önemli pazarlarımız arasında ülke grupları bazında bakıldığında Ortadoğu ülkeleri ilk sırada yer alırken, ABD ikinci sırada, Avrupa Birliği ülkeleri üçüncü sırada yer alıyor. Bu ülkeleri Afrika, Asya, Rusya ve Türki Cumhuriyetler takip ediyor. Bu dönemde en fazla ihracatımızı ABD, Sudi Arabistan, Irak, Libya, Birleşik Krallık, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Kuveyt ve Mısır’a gerçekleştirdik.” dedi.

“Halı sektörü yine ihracat birincisi olmuştur”

İller bazında gerçekleştirilen halı ihracatında Gaziantep’in birinci sırada yer aldığını belirten Kaplan, Gaziantep’i İstanbul ve Uşak’ın takip ettiğini belirterek, “Sektörel bazda Ağustos ayında halı sektörü ihracat birincisi yine ilimiz olmuştur. Halı sektörümüz elbette günün 24 saati üretimini sürdürmekte, bir taraftan yenilikçi ürenler ve tasarımlarla dünya pazarlarında etkinliğini arttırmaya çalışırken bir yandan da millileşme yolunda önemli adımlar atılması için büyük çabalar göstermektedir.” ifadelerini kullandı.

“Halı sektörünün Gaziantep’te köklü bir geçmişi var”

Kaplan, “Devraldığımız bu sektörü yeni kuşak sanayicilerimize daha güçlü devretmek en büyük hedefimiz. Hedef pazarlarımızdan Avustralya’da incelemeler yaptık. Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği ve Gaziantep Üniversitesi işbirliğinde Ticaret Bakanlığı’nın Turquality Desteği kapsamında Avustralya halı pazarı ile ilgili olarak hazırlanan raporu firma temsilcilerimizle paylaştık. Yerinde pazar araştırması yöntemi ile hazırlanan rapor kapsamında Avustralya’nın nüfus dinamikleri, genel ekonomik yapısı, iş ortamı, dış ticaret yapısı yanı sıra halı ticareti ile ilgili veriler, Avustralya’nın halı üretim ve tüketim yapısı, sektörde faaliyet gösteren oyuncular, dağıtım kanalları, tüketici tercihleri ve sektörel trendler hakkında temin edilen bilgiler sektörle paylaşıldı.” şeklinde konuştu.

Hedef pazarlar olarak belirlenen ülkelerle ilgili olarak ön analizler yapmakta olduklarını belirten Kaplan, heyet çalışmalarını bu analizlere göre şekillendirmek ve sonuç almak istediklerini belirterek, şunları söyledi,

“Hedef pazar analizleri konusunda daha önce Singapur, Malezya ve Endonezya hakkında bir çalışma yapıldı ve sektörle paylaşıldı. Avustralya pazar araştırmamızı tamamladık ve yine sektörün bilgisine arz ettik. Çok yakında Güney Kore ve Japonya, ardından da İngiltere özelinde bir toplantı ile bu pazarlar hakkında da bilgi ve bulgularımızı sektörün kullanımına sunacağız. Benzer şekilde her yıl 4 ayrı ülke veya ülke grubu ile bu analizlerimizi sürdürmek ve sektörün istifadesine sunmak istiyoruz.”

Kaplan, Gaziantep Üniversitesi ile üniversite sanayi işbirliği kapsamında yürütülen çalışmalara büyük önem verdiklerini de sözlerine ekledi.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gaziantep Haberleri

Baba ve 2 oğlu depremden 76 saat sonra kurtarıldı
Gaziantep'te art arda deprem
Gaziantep'te 6.4 büyüklüğünde deprem
FETÖ, PKK ve DAİŞ operasyonunda bir zanlı tutuklandı
Gaziantep'te tramvayın çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti