Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), küresel işsizliğin 2018 yılında geçen yılki düzeyde seyrettiğini, dünyada hiçbir güvencesi olmayan 1,5 milyar insan bulunduğunu duyurdu.
Rapor, korunmasız istihdamın azalışında geçmişte kaydedilen önemli ilerlemelerin 2012 yılından bu yana durduğunu vurguluyor. Bu da 2017 yılında neredeyse 1,4 milyar işçinin korunmasız işlerde olduğu ve 2019 yılına kadar on milyonlarca kişinin daha onlara katılacağı anlamına geliyor. Gelişmekte olan ülkelerde korunmasız istihdam her dört işçiden üçünü etkiliyor.
Rapor, çalışan yoksulluğunun yükselen ülkelerde azalmaya devam ettiğini; çalışan aşırı yoksul sayısının 2018 sonunda 200 milyonu bulacağını, yani tüm çalışanların yüzde 7,2’si düzeyinde olacağını belirtiyor.
İstihdamın sektörel yapısındaki değişimleri inceleyen rapor, hizmet sektöründeki işlerin gelecekteki istihdam büyümesinin başlıca lokomotifi olacağını, tarım ve imalat sanayinde istihdamın ise azalmaya devam edeceğini kaydediyor.
Rapor ayrıca, nüfus yaşlanmasının etkisini de irdeliyor. Küresel işgücü büyümesinin, hızla büyüyen emekliler ordusuna yapılacak ödemeleri karşılamaya yetmeyeceğini gösteriyor.
Raporda “Artan emekli sayısının emekli ödenekleri sisteminde oluşturacağı zorluğun yanında, gittikçe yaşlanan işgücünün de işgücü piyasalarını doğrudan etkilemesi olasıdır. Yaşlanma, verimliliği düşürebilir ve ekonomik şoklar sonrasında işgücü piyasası uyumunu yavaşlatabilir.” ifadeleri kullanılıyor.
İLKHA