Mardin’in Kızıltepe ilçesi Turgut Özal Mahallesi’ndeki evinin bahçesinde yaptığı tesiste ilk önce hobi olarak 50 bin solucanla organik gübre ürettiğini belirten Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisi Davut Kurul (32), daha sonra kendisine iş imkânı sağladığını, sayıları 2 milyonu bulan solucanla ürettiği organik gübreyle Mezopotamya Ovasının ihtiyacını karşılamayı hedeflediğini söyledi.
Organik gübrenin toprağa ekilen tüm ürünlerde en az yüzde 30 verim artışı sağladığına dikkat çeken Kurul; tat, koku, lezzet, aroma gibi üretilen tarım ürünlerinde eski tatları alabildiklerini, yüzde 50’ye yakın su tasarrufu sağladığını ve ürünlerin 15-20 gün öncesinden daha erken alabildiğini vurguladı.
“Hobi olarak başladım sonradan bana bir iş imkânı oldu”
Kurul, “Burada organik solucan gübresi üretiyoruz. İlk başlarda hobi olarak başladığım bu işe ilerleyen süreçte çok ciddi bir iş imkânı olduğunu gördüm. İnsanlara bunu hem tavsiye niyetinde hem de insanlar tesisimizi gördükten sonra bölgemizin ihtiyacı olan organik gübre teminini buradan karşılayacaklarını gördüklerinde onlar seviniyor biz de seviniyoruz. Bununla alakalı bir 5-6 aylık bir araştırma sürecimiz oldu. Üniversitelerde doktora tezleri, yüksek lisans tezleri okuduktan sonra baya bir uğraştık ve başladık. Çünkü bu Türkiye’de yeni bir şey, özellikle Doğu ve Güneydoğu da, Mardin ilimizde bir ilk… Bölgemiz tamamen Tarımla ilgili. Mezopotamya Ovasından bahsediyoruz. Bugün tükettiğimiz bütün yemeklerde kimyevi gübrenin kalıntıları olan bazı sıkıntılar yaşanmış, her evin içinde görüyoruz. Ya kanser ya da adını bilmediğimiz bazı hastalıklara maruz kalıyoruz. Biz de bu işe hobi olarak başladık fakat bölgemizin buna çok çok ihtiyacı olduğunu öğrenmiş olduk.” dedi.
Organik gübrenin faydalarını anlatan Kurul, şöyle devam etti: “Gübremiz, organik olduğundan dolayı tamamen mikrobiyal ve organiklik değeri yüksektir. Toprağa ekilen ürünlerde en az yüzde 30 verim artışı, tat, koku, lezzet, aroma bununla üretilen tarım ürünlerinde eski tatları alabiliyoruz. Yüzde 50’ye yakın su tasarrufu sağlıyor aynı zamanda ürünleri 15-20 gün öncesinden daha erken alabiliyoruz.”
“50 bin solucanla başladım şu an 2 milyon solucanla gübre üretiyorum”
Solucanların üreme sürecini de anlatan Kurul, çok hızlı bir şekilde çoğalan bir hayvan türü olduğunu söyledi. Kurul, “Biz 50 bin solucanla hobi düzeyinde başladık. Ortalama araştırma süreciyle beraber bir yıl gibi çok kısa bir sürede 2 milyona yaklaştı. Şu an 2 milyon solucanımız var. Solucanlar çift cinsiyetli çiftlerin döllenmesinden sonra kokon dediğimiz ortalama 4 yumurta bırakıyorlar. Her bir yumurtadan 5 yavru çıkıyor ve çıkan yavru 42 gün sonra hayatına devam edecek anaç bir solucan haline geliyor. Bu hayvanlar çok hızlı çoğalan ve çok sevimli kendi işçileri olan hayvanlar. Yani çok korkulacak bir hayvan değil. İlk gördüğümüzde aslında midemiz bulanıyor gibi ne yazık ki fakat tanıdıkça ne kadar yararlı olduklarını görüyoruz.” diye konuştu.
“Toprağımızın ilk 50 santimi kimyasal gübre kullanımından dolayı çimento gibi sertleşmiş”
Organik gübrenin kullanımı hakkında Çiftçilere de çağrıda bulunan Kurul, şöyle devam etti: “Şu anki toprağımızın ilk 50 santimi kimyasal gübre kullanımından dolayı çimento gibi sertleşmiş. Biz bu çimento düzeyini olabildiğince organiklik düzeyini artırıp mikrobiyal değerini artırmaya çalışıyoruz. Toprak bildiğiniz komada. Bir insan komadayken nasıl kendi şahsi ihtiyaçlarını gideremiyorsa toprak da şu an komada olduğundan dolayı toprak düzenleyici dediğimiz organik solucan gübresini toprağa enjekte ederek, bir nevi mayalayarak toprağı yüzyıllardır olduğu değerlere taşımaya çalışıyoruz. Bütün çiftçilerimizi buraya bekliyoruz. Gelip tesisimizi gezmelerini, onlara burada ayrıntılı bir şekilde hangi bitki için nasıl kullanılabileceğini anlatarak onlara ayrıntılı bir şekilde izah etmek istiyoruz. Üniversitedeki yaptığımız araştırmalar ve tecrübeler bunu gösteriyor ki toprak komadan çıktığı anda zaten kendi değerine kavuşacak. Bize o eski tadı, kokuyu, lezzeti aynı zamanda her üründe en az yüzde 30 verim artışı sağlayacak.”
Ürettikleri organik gübreye çok ciddi bir talebin olduğunu aktaran Kurul, gerekli resmi izin işlemleri bittikten sonra satışa başlayacaklarını söyledi.
“Bir bebek için anne sütü neyse toprağımız için organik gübre onu ifade etmektedir”
İlk olarak ürettikleri organik gübreyi kendi bahçelerinde uyguladıklarını belirten Kurul, son olarak şunları söyledi:
“Yaptığımız saha çalışmasında ürettiğimiz gübremizden ilk önce kendi bahçemizde kullandık. Burası bizim uygulama alanımız. Organik gübreyi ilk önce kendimiz uyguladık. Bir bebek için anne sütü neyse bugün toprağımız için organik gübre onu ifade etmektedir. Kendi bahçemizde mükemmel bir sonuç alınca ziyaretimize gelen arkadaşlarımıza organik gübremizi hediye ettik. Onlardan bir iki ay sonra çok müthiş dönüşümler aldık. Kullandıkları gübreden mükemmel sonuçlar aldıklarını söylediler. Seracı arkadaşlarımız da denedi onlar da çok memnun kaldıklarını söylediler. Diğer gübreyi yılda belli dönemlerde oranlarda uygulamak suretiyle belli oranlarda kaçırmamamız gerekiyor. Bu gübrenin öyle bir şeyi yok, istediğiniz zaman toprağa atabilir, kullanabilirsiniz. Eğer 4 yıl düzenli bir şekilde kullanıldığında harika sonuçları olduğu görülecektir. Organik gübre kullanımının hem topraklarımızı iyileştirdiğini hem sağlığımızı geri getirdiğini hem de cebimizi katkı sunduğunu söyleyebiliriz. Organik tarımla ilgilenen toplum, bilinçli toplumun varlığını gösterir. Biz kullandık faydasını gördük. Herkesin kullanıp faydasını görmesini istiyoruz. Daha sağlıklı bir yaşam için organik solucan gübresini mutlaka deneyelim, kullanalım.” (Mehmet Aslan - İLKHA)