Hindistan'da okul yemeği öğrencileri zehirledi. Bihar eyaletindeki bir okulda yoksul çocuklara dağıtılan yemeğe karışan aşırı dozda tarım ilacı yüzünden en az 20 çocuk hayatını kaybetti.
Çocuklarını kaybeden anne babalar cinnet getirdi, ortalığı birbirine kattı.
Yoksul ailelerin çocukları günde en az bir kere sıcak yemek yiyebilsinler diye yürütülen kampanyanın sonu faciaya dönüştü. Maşrak köyü ilkokulunda çocuklara mercimek, pirinç, soya ve patatesten yapılan yemekler dağıtıldı.
Yemeği yiyen çocuklar kusmaya başladı. Derhal hastaneye kaldırılan çocuklardan en az 20'si öldü, 10'unun durumu ise ağır.
FACİANIN NEDENİ: AŞIRI DOZDA TARIM İLACI
Zehirlenen çocuklara müdahale eden doktor, "Çocukları muayene ettiğimizde, göğüslerinin sıkıştığını, göz bebeklerinin büyüdüğünü tesbit ettik. Bu organik fosfor zehirlenmesi. Organik fosfor tarım ilaçlarında kullanılıyor. Çok tehlikeli. Küçücük bir doz bile çocuklar için ölümcül olabiliyor. Hastaneye getirilenlerin durumunun ne kadar ağır olduğu gözönüne alındığında, fazla miktarda tüketildiği anlaşılıyor" diye konuştu.
Çocukların zehirlenmesi üzerine kaçan okul müdürü ile yemek sorumlusu hakkında dava açıldı.
Tarım ilacının yiyeceklere nasıl bulaştığı bilinmiyor. Olay, yemeklerin malzemeler yıkanmadan yapıldığını da gösteriyor.
ÇOÇUKLARIN YAKINLARI İSYAN ETTİ
Çocuklarını kaybedenler ise önlerine gelen her şeye saldırarak isyan etti. Okulun yakınındaki dükkanlar yakıldı, yoldan geçen araçlara, otobüslere saldırıldı, 4 polis aracı ateşe verildi.
Dünya Bankası'nın istatistiklerine göre Hindistan'da 450 milyondan fazla insan açlık sınırının altında yaşıyor.
Günde 120 milyon çocuk okullarda dağıtılan bedava yemek uygulamasından yararlanıyor.