MARDİN - Dicle Kalkınma Ajansı DİKA'nın 2013 Yılı Mali Destek Programları Bilgilendirme Toplantıları Ajansın faaliyet gösterdiği dört il merkezi ile onlara bağlı yedi ilçede olmak üzere toplam 11 merkezde gerçekleştiriliyor.
Üç Programdan oluşan 2013 Mali Destek Programlarının tanıtımını yapmak amacıyla girişimci ve yatırımcılara yönelik olarak düzenlenen bilgilendirme toplantılarının ilki Mardin Artuklu Üniversitesi Vali Koçaklar Salonunda, ikincisi Nusaybin'de Nusaybin Kaymakamlığı Toplantı Salonunda, Üçüncüsü Kızıltepe'de Movapark Konferans Salonunda ve dördüncüsü Matiat Otel Dicle Salonunda yapıldı.
Toplantılar Ajansın Proje ve Sözleşme Yönetimi Birimi Uzmanları tarafından yapılan bilgilendirme sunumlarıyla gerçekleştirildi. Mardin'deki toplantıya Mardin Valisi Turhan Ayvaz ile birlikte DİKA Genel Sekreteri Dr.Tabip Gülbay'da katıldı.
DİKA tarafından 31.12.2012 tarihinde ilan edilen 2013 Mali Destek Programları Proje Teklif Çağrıları başvurularının 14 Ocak 2013 tarihinde alınmaya başlayacağı ve başvuruların 18.03.2013 Saat 20.00'de sona ereceği belirtildi.
DİKA'dan yapılan açıklamada, bu yıl ilk defa geçmişte uygulanmış Mali Destek Programlarından farklı olarak proje kabulleri internet üzerinden online olarak alınmaya başlanacağı belirtilerek, "Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) ile Türkiye'deki 26 Kalkınma Ajansı proje kabullerini online olarak internet üzerinden alacaklardır. Ajans tarafından 2011 - 2013 TRC3 Bölge Planı'nda belirlenen öncelikler doğrultusunda, 2013 yılında uygulanacak Mali Destek Programları çerçevesinde başarılı projelere toplam 25.337.000 TL finansman desteği sağlanacaktır" denildi.
Üç farklı Programdan oluşan Mali Destekler Programları
Üç farklı Programdan oluşan Mali Desteklerin Programları şöyle açıklandı:
1 - Rekabetçi Sektörlerin Geliştirilmesi Mali Destek Programı
2 - Turizm, Kent ve Sanayi Altyapısı Mali Destek Programı
3 - Tarımsal Üretimde Su Kaynaklarının Etkili Kullanımı Mali Destek Programı
Birinci Program olan "Rekabetçi Sektörlerin Geliştirilmesi Mali Destek Programı" KOBİ'ler, Kooperatifler ve Tarımsal Üretici Birliklerine yönelik olup tahsis edilen toplam kaynak tutarı 15.337.000-TL'dir. Programın öncelikleri istihdam ve işgücü niteliği, ürün ve hizmet kalitesi, markalaşma - pazarlama - tanıtım, kapasite ve kullanım oranı artışı, güncel teknoloji kullanımı, ihracat, ulusal ve uluslar arası standartlarda üretimdir. Asgari destek tutarı 40 bin TL Azami destek tutarı 500 bin TL olacaktır.
İkinci Program olan Turizm, Kent ve Sanayi Altyapısı Mali Destek Programına uygun başvuru sahipleri il özel idareleri, belediyeler, köylere hizmet götürme birlikleri, üniversiteler, organize sanayi bölge müdürlükleri ve kooperatiflerdir. Programın öncelikleri Mevcut doğal, tarihi ve kültürel varlıkların değerlendirilmesi, korunması ve turizm çeşitliliğinin artırılmasına olanak sağlayacak şekilde altyapının geliştirilmesi ve çevre düzeni açısından iyileştirilmesidir. Bu program kapsamında desteklenecek projeler için tahsis edilen toplam tutar 7.000.000-TL'dir. Asgari tutar 50 bin TL azami tutar 750 bin TL olacaktır.
Üçüncü Program olan Tarımsal Üretimde Su Kaynaklarının Etkili Kullanımı Mali Destek Programı sadece Siirt ve Şırnak illerine yönelik olarak açılmıştır. Uygun başvuru sahipleri Şırnak ve Siirt illerinde bulunan il özel idareleri, köylere hizmet götürme birlikleri, sulama kooperatifleri ve birlikleridir. Desteklenecek proje konuları, kamu kurumlarınca yapılmış mevcut sulama tesislerinin basınçlı sulama tesisine dönüştürülmesi ve yeni yapılacak basınçlı sulama tesisi yatırımlarına yönelik proje başvurularını kapsar. Bu program kapsamında desteklenecek projeler için tahsis edilen toplam kaynak tutarı 3.000.000 TL olup asgari tutar 100 bin TL azami tutar 600 bin TL'dir.
Yatırımcı, girişimci ve konuyla ilgili kişilerin Mali Destek Programları hakkında aldıkları bilgiler ışığında programlar hakkında sordukları soruların cevaplanmasının ardından toplantılar sona erdi. (Mehmet Mikyas - İLKHA)