2018 seçim sözlükçesi

Yusuf ARİFOĞLU

Her seçimin kampanya sürecinde zaman, zemin, imkân, aday, parti ve gaflara bağlı olarak bir seçim literatürü oluşmaktadır. Bu sözlükçe hem seçim öncesi hem seçim sonrası ‘iddia, vaat, töhmet veya realite' olarak şekillenmektedir.

Bir hafta sonra yapılacak 24 Haziran seçimlerine de bu türden damgasını vuran kelime sayısı 50'yi aştı. Bazılarını önceden bildiğimiz ve bazılarıyla yeni tanıştığımız seçim incileri ve anekdotlarını bu yazımızda sizinle paylaşalım dedik:

Seçim Kanunu'nda yapılan yeni düzenlemeler kapsamında en az 100 bin seçmenin cumhurbaşkanlığına aday gösterme hakkı tanındı. Bu bağlamda seçmen tarafından aday gösterilmek için 4 kişi başvurdu. Bu kişilerden üçü 100 bin imzayı toplayabildi.

Körler sağırlar birbirini ağırlar, misali Bukalemun 15'ler kapsamında on beş CHP'li milletvekili İYİ Partiye geçti. İYİ Parti'nin seçime katılma koşulları oluşunca bu kişiler, tekrar CHP'ye geçti. 

Hemen her genel seçim öncesi gündeme gelen konulardan birisi Af'tır. Bu seçim öncesi de af konusu Bahçeli tarafından dile getirildi. Çocuk istismarcıları, tecavüzcüler, kadın katilleri, PKK'lılar, FETÖ'cüler hariç olmak üzere yapılan bu af çağrısı AK Parti'nin ‘OLMAZ' inadına takılıp kaldı.

Toplumun selameti, ümmetin maslahatı için her türlü fedakârlığı göze alan ve seçimin en genç partisi olan HÜDA PAR, ‘Dava partisi, önce insan öncelik adalet ve #DoğrusuHÜDAPAR' gibi söylemlerle siyasete bir seviye, dürüstlük ve ahlakilik getireceği noktasında ümit vaad etti.

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Samsun mitinginde podyuma bisikletle çıktı; işe bisikletle gidip gelen bir cumhurbaşkanı olacağı sözünü verdi.

Muhalefet partileri ve adayları, hem TRT hem de özel televizyon kanallarında Canlı yayına çıkma ve canlı yayında kendilerinden bahsedilmesi süresi için haksızlık edildiğini ve AK Partisi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'a kıyasla çok az yer ayrıldığını savunup durdular ki haksız da değillerdi.

Emekliler bu seçimlerde de hükümetin icraatları ve partilerin vaatleri arasındaki önemli konulardan biri oldu. Bakanlar Kurulu, her iki dini bayram öncesinde emeklilere 1000'er TL ikramiye verilmesine karar verdi. Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce de seçildiği takdirde asgari ücret kadar ikramiye vereceklerini açıkladı.

Sosyal medyada Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine açılan #TAMAM Twitter tag etiketine Erdoğan taraftarları ile #DEVAM etiketiyle karşılık verdi. DEVAM da TAMAM gibi kısa sürede dünya trendlerinde üçüncü sıraya kadar çıktı.

6-7 Ekim olaylarının aleni tahrikçisi olduğu halde dosyasında bu konunun hiç işlenmediği tutuklu cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın attığı mesajda alaylı bir şekilde attığı "Ketılda arıza vardı, onun için geciktim, T A M A M" yazmasıyla ketıl moda bir kelime oldu.

Saadet Partisi'nin lideri Temel Karamollaoğlu, arabasının camından havaya kaldırdığı sıkılmış yumruğuyla poz verince sosyal medyada kendisine Hacı Guevara lakabı takıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın lisans diploması üzerindeki atıflar, kişi ya da kurumlarla hakkında konuşmasına Eeeyyy şeklindeki hitap biçimi, seçim kampanya sürecini başlatmadan önce kendisini kast ederek "Bu fakir seçildi.", "Bir araya gelemeyenler bu fakirin sayesinde bir araya geliyorlarsa ne güzel!" demesi çok konuşuldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce için kullandığı ifade Gariban ifadesi ve bunun dışında farklı kişi ve kurumların kullandığı FETÖ'cü, Filigranlı Oy Pusulası, İcazet, İttifak, Kardeşlik, Kıraathane, Mühürsüz Oy Pusulası, Reis, Saray ve Köşk, % 10'luk Seçim Barajı, Seyyar Sandık, Üst Akıl, Yenikapı Ruhu, Yurt Dışı Kaynaklı Operasyon Yurt Dışı Oyları, Yüzde 50+1 gibi daha birçok kelime ve söylem 2018 seçim sözlükçesine dâhil oldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.