Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kentte yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Şehir içi trafiğini rahatlatmaya yönelik çalışmaları sürdürdüklerini belirten Şahin, ulaşım master planı hazırlayıp, kentin trafik açısından sıkışan noktalarını tespit ettiklerini söyledi.
Şahin, "Ciddi kararlar aldık ve bu kararları hayata geçirdik. Şehrin trafik sorununa kalıcı çözümler sunduk. Büyükşehir, karayolları ile birlikte yürüttüğü Beylerbeyi Köprülü Kavşağı ve Yeşil Vadi Köprülü kavşaklarının inşaat çalışmalarının ise önümüzdeki ayın sonlarına doğru bitirilmesi hedefleniyor. 2019 yılına kadar da 15 adet köprülü kavşağı tamamlayacağız." dedi.
"GAZİRAY trafiği bayağı rahatlatacak"
Yapımı süren "GAZİRAY Projesi' güzergâhındaki taşınmazlar ile üzerindeki yapı ve ağaçların kamulaştırılacağını dile getiren Şahin, sözlerine şöyle devam etti: "200 milyon lira maliyetli GAZİRAY'ın 2018 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor. Gaziantep Küçük Sanayi Sitesi ile Organize Sanayi Bölgesi'ni birbirine bağlayacak olan 25 kilometre uzunluğunda ve 17 istasyonla hizmet verecek olan GAZİRAY trafiği bayağı rahatlatacak."
GAZİRAY bittikten sonra metro projesinin temelini atmayı hedeflediklerini bildiren Şahin, "Metronun Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından fizibilitesi onaylandı. Kilometresi 100 milyon lira maliyetli büyük bir proje. 15 kilometre uzunluğundaki hattı düşünürseniz maliyetini varın siz hesaplayın. İstasyon Parkı, metroya aktarma merkezi olacak, Maarif, Özdemirbey Caddesi, Düztepe ve Yeni Şehir Hastanesine kadar uzanacak metro hattı babayiğit bir iş. İnsanlarımızın şehre bir baştan bir başa sadece 10 dakikada ulaşabileceği yüksek teknolojili taşıma sistemini şehrimize kazandıracağız." ifadelerini kullandı.
Kenti içme suyuna kavuşturacak ve temeli geçtiğimiz aylarda Başbakan Binali Yıldırım tarafından atılan "Düzbağ İçmesuyu Projesi" kapsamında inşaat çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Şahin, bu projenin şehre hayat vereceğini söyledi.
"Ocak başında suyu yüzde 15 ucuzlatıyoruz”
Kentin ihtiyaç duyduğu içme suyunun şehir sınırları içerisinde ancak yüzde 5'ini temin ettiklerini anlatan Şahin, "Düzbağ İçmesuyu Projesi kente hayat verecek. 120 kilometre öteden şehrimize su getiriyoruz. Projenin yüzde 30'u tamamlandı. Melen'den sonra da Türkiye'nin en büyük içme suyu projesi sadece boruların döşendiği arazilerin kamulaştırılmasına 80-10 milyon lira harcadık. Ön germeli eski boruların yerine 2,60 çapında çelik borular döşedik ve böylece yüzde 10 su kaybını önledik. 2019 yılında kaynak su kıvamındaki bu suyu şehrimize getireceğiz. Yılda 100 milyon lira suyun getirilmesi için elektriğe para ödüyorduk. Bu projeyle 100 milyon lira cebimizde kalacak ve 2018 Ocak başında suyu yüzde 15 ucuzlatıyoruz. Su özellikle kadınlar için önemli. Ben de bir kadın olarak onları anlıyorum çünkü suyu kullanan onlar. Su faturasının yüzde 15 düşmesiyle ev ekonomisi de biraz daha rahatlayacak." şeklinde konuştu.
Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik önemli projeler geliştirdiklerini belirten Şahin, kent genelinde yürütülen konut projelerine değinerek, "Türkiye'ye örnek projelerden biri olarak gösterilen 'Kuzey Şehir Projesi'nde çalışmalar devam ediyor. 8,5 milyon metrekare alanda 50 bin konutun yükseleceği, yaklaşık 250 bin nüfusun yaşaması düşünülen 'Kuzey Şehir'de ilk etapta 3 bin 500 bitti. Türkiye'deki tüm il ve ilçe belediyelerinin örnek alacağı projede; yeşil alanlar, camiler, sosyal tesisler, spor alanları, kültürel tesislerin yanı sıra alışveriş merkezleri yer alacak." dedi.
Kentte yeşil alanı artırmak amacıyla seferberlik ilan ettiklerini belirten Şahin, Panorama Müzesi, Hamam Müzesi, Yesemek Taş Ocağı, Heykel Atölyesi ve Rumkale hakkında da bilgiler verdi. (İLKHA)