Birleşmiş Millet Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 2019 yılı raporuna göre her gece 821 milyon insan aç yatıyor. Raporda bu rakamın yıllardır azaldığı söylense de tahminlere göre, dünya nüfusunun yüzde 9,2'sinden (700 milyon) fazlası 2018'de ciddi düzeyde gıda güvensizliğine maruz kaldı.
En çok açlık çeken 3 ülke: Orta Afrika, Yemen ve Çad
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) verilerine göre, Orta Afrika Cumhuriyeti 2019 yılında en büyük açlık krizi yaşanan ülkesi olmuştur. Dünya Bankası 2019 raporuna göre ise gıda güvensizliğinde Yemen ikinci sırada yer alıyor. 28 milyonluk nüfusun 17 milyonu açlık krizi ile karşı karşıya. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) raporuna göre Çad da gıda güvensizliği yaşayan en kötü 3’üncü ülke konumunda. Aynı rapora göre İnsani Gelişme Endeksine bakıldığında Çad, 189 ülkeden 186’ıncı sırada yer alıyor. Buna Güney Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Nijerya’dan gelen mülteci akınının neden olduğu söyleniyor.
Covid-19 salgını sebebiyle dikkatleri açlık çeken insanlara yöneltmek amacıyla başlattıkları “Peki Ya Her Gün Açlıktan Hayatını Kaybeden 8 bin 220 Çocuk?” adlı kampanyaya dikkat çeken Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Yahyahan Güney “Dünyadaki bu veriler karşısında açlıkla mücadele etmek insani bir zorunluluktur. Bu rakamların gerçek hayattaki karşılığına bizler şahit olduk. Herkesin de kampanyamız ile şahit olmasını istedik.” dedi.
“İsrafın önüne geçilmesi, açlık alarmı veren ülkelere karşı farkındalık oluşturulması gerekiyor”
Çad’da bir yıl boyunca yaşamak için gerekli besin ihtiyacını sadece ağaçlardaki yiyeceklerden sağlayan ailelere, Nijer’de ek gıda bulunamadığı için bir deri bir kemik kalmış bebeklere şahit olduklarını belirten Güney, şu ifadelere yer verdi: “Bu durum karşısında da 2012 yılından beri beslenme sağlığı çalışmaları yapıyoruz. Şu anda Yemen, Çad ve Afganistan’da bulunan beslenme sağlığı merkezlerimizde malnutrisyonlu, yani yetersiz beslenme nedeniyle sağlığı bozulan insanları, özellikle savunmaya en muhtaç emzirme dönemindeki anne ve 5 yaş altı çocukları, özel tıbbi beslenme tedavisi altına alıyoruz. “Peki Ya Her Gün Açlıktan Hayatını Kaybeden 8 bin 220 Çocuk?” adı ile yürüttüğümüz kampanyamız ile daha fazla ihtiyaç sahibi insana ulaşmaya çalışıyoruz ama gerçekleştirdiğimiz çalışmalar tek başına yeterli değil. Açlıkla mücadele politikalarına dair uzun vadeli ve etkin önlemler alınması gerekiyor. İsrafın önüne geçilmesi, açlık alarmı veren ülkelere karşı farkındalık oluşturulması gerekiyor.”
İLKHA