Türkiye’nin birçok ilinde 28 Şubat mağdurlarının sorunlarını dile getirmek ve bu sorunlara çözüm bulmak amacıyla kurulan 28 Şubat ve FETÖ Yargısı Mağduru Aileleri İnisiyatifi, bu anlamdaki ziyaretlerini sürdürüyor.
28 Şubat ve FETÖ Yargısı Mağduru Aileleri İnisiyatifi’nden oluşan bir heyet, Saadet Partisi Gaziantep İl Başkanlığını ziyaret etti. 28 Şubat ve FETÖ yargısı mağdurlarının yakınlarının da katıldığı ziyarette 20-25 yıldır Emniyet-JİTEM-Yargı üçgeninde kurulan çeşitli kumpaslarla cezaevlerinde olan mahkûmlar ve ailelerinin mağduriyetleri konuşuldu.
Saadet Partisi İl Başkanlığında gerçekleşen ziyarette, İnisiyatif heyetini ve mağdur aileleri, İl Başkanı Mehmet Karalar ve il yönetimi karşıladı.Ziyarette açıklamalarda bulunan Saadet Partisi Gaziantep İl Başkanı Mehmet Karalar, "Ceza indirimi tasarısı" ya da "af tasarısı" gibi bir ceza indirimi veya af söz konusu ise öncelikle adaletin tesis edilmesi gerektiğini, 28 Şubat ve FETÖ yargısı mağduru ile Sivas Davası mağdurlarının da bu kapsama alınması çağrısında bulundu.
"Öncelikle adaletin tesis edilmesi lazım"
Karalar, 28 Şubat ve FETÖ yargısı mağdurlarının böyle bir çalışmanın dışında tutulmasının adalet ile bağdaşmadığını belirterek, “Ne yazık ki şu an için bir aftan ziyade şartlı salıverme adına bir çalışma MHP tarafından hazırlandı ve Meclis'e gönderildi. Henüz daha mecliste görüşülüp yasallaşmadı. Fakat bunun öncesinde bütün siyasi partilere ve milletvekillerine şunu ifade etmek istiyoruz. Eğer böyle bir şartlı salıverme, af söz konusu ise burada öncelikle adaletin tesis edilmesi lazım. Adil bir şeyin yapılması lazım. Gerçekten haksız yere mağdur edilerek cezaevlerinde yıllarca tutuklu bulunan gerek 28 Şubat gerekse Sivas mağdurları ve mağdur olan birçok insan var. Ne yazık ki baktığımız zaman bu af kapsamının dışında tutulduğunu görüyoruz. Bunları çok ince ve titiz bir şekilde incelemek lazım. Eğer şartlı salıvermek veyahut bir af konusu söz konusu ise öncelikle gerçekten mağdur olan insanların bundan yararlanması lazım.” dedi.
Tasarının mevcut haliyle sadece uyuşturucu, hırsız, mafya ve diğer adli suçları kapsadığını, 28 Şubat ve FETÖ yargısı mağdurlarının bu tasarıda yer almamasını eleştiren Karalar, bunun düzeltilmesini talep ettiklerini vurguladı.
Ergenekon ve Balyoz gibi davalardan hüküm giymiş kişilere yeniden yargılamanın önünün açıldığını, ancak söz konusu 28 Şubat mağdurları olunca böyle bir adımın atılmamasının adaletsizlik olduğunu söyleyen Karalar, şöyle devam etti:
“Geçtiğimiz yıllarda Ergenekon ve Balyoz ile ilgili sözde FETÖ örgütünün bunları bir kumpas ile içeriye aldırttığı ifade edilmişti. Hâkim ve savcılar bunun yanlış yapıldığını anlayınca hepsi de serbest bırakıldı. Ama aynı şekilde ülkemizde 28 Şubat döneminde olsun, Sivas olaylarında olsun maalesef bu mevcut yapı birçok masum insanın cezaevlerine girmelerine sebep oldular. Dolayısıyla da bunları iyice gözden geçirerek hakkaniyetli bir şekilde bunun uygulanması lazım. Elbette ki biz masum insanların cezaevinde kalmasını istemiyoruz. Vicdan sahibi hiçbir insanın da buna gönlü razı olmaz. Dolayısıyla bunun ciddi bir şekilde incelenmesini talep ediyoruz.”
"20-25 yıldır cezaevlerinde olan kardeşlerimiz var"
28 Şubat ve FETÖ Yargısı Mağduru Aileleri İnisiyatifi Gaziantep Başkanı Adem Kılınç da komplolarla ve kumpaslarla cezaevine konulan insanların mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesi gerektiğini ifade etti.
28 Şubat ve FETÖ mağdurları için af değil, yeniden yargılama yolunun açılmasını istediklerini söyleyen Kılınç, “Malumunuz şu anda cezaevlerinde 20-25 yılı aşkın, çeyrek asır dediğimiz bir zaman diliminde suçsuz ve haksız yere FETÖ’nün kurmuş olduğu kumpas ve komplolarla cezaevinde olan kardeşlerimiz var. Bugün biz onların sesi olma adına insiyatif olarak sivil toplum kuruluşları ve siyasi partileri ziyaret ediyoruz. Bu konuyla ilgili malumunuz MHP'nin şu an gündemde bir af tasarısı var. Bu affın içerisinde 28 Şubat mağdurları yer almamaktadır. Bizi üzen ise bu affın içerisinde mafya örgütleri dediğimiz ve bununla birlikte milletin canına, malına kasteden insanların salıverileceği görülüyor. Bu bizi derinden üzüyor.” şeklinde konuştu.
“28 Şubat mağdurları af değil, adil bir yargılama istiyor”
28 Şubat ve FETÖ yargısı mağdurlarının 25 yıldır cezaevlerinde olduğuna dikkat çeken Kılınç, “Bunların aileleri de şu anda mağdur durumdadır. Kimisinin çocuğu, kimisinin eşi rahatsız ve bununla birlikte de 40- 50 bayramdır bu insanlar yakınlarını göremiyorlar. Bundan dolayı da gerçekten büyük bir haksızlık içerisindeler. Bu aileler aslında af değil, adil bir yargılama istiyorlar. Yakınlarının suçsuz olduklarını ve hiçbir delil olmadan cezaevine konulduklarını ve kumpaslarla ceza aldıklarını dile getiriyorlar. Artık bu insanlar tekrardan bir adil yargılama süreci ile serbest bırakılmalıdır.” çağrısında bulundu.
İLKHA