"28 Şubat mağdurlarının dosyaları tekrar gözden geçirilmeli"

​Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Avukat Özlem Zengin, 28 Şubat ve FETÖ yargısının mağdurlarına ilişkin, "Bununla ilgili yapılacak olan şey dosyaların tekrardan gözden geçirilmesidir. Bununla ilgili Adalet Bakanlığının bir hazırlığı var." dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Avukat Özlem Zengin, Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Fuat Sezgin dersliklerinde “Türkiye’de Darbeler, Anayasalar ve Siyaset” temasıyla gerçekleştirilen konferansa katılarak öğrencilere hitaben bir konuşma yaptı.

Konuşmasının ardından İLKHA muhabirinin 28 Şubat ve FETÖ yargısı mağdurlarının yeniden yargılanmasına yönelik çalışmanın yapılıp yapılmadığına ilişkin bir soruya Zengin, şu yanıtı verdi:

"Aslında bir şey yapılmıyor değil. Bu konuyla ilgili bir çalışma var. Tabii bu da paylaşılacak. Hukukçu olduğum için bu konulara sık sık gündemimize alıyoruz. Daha önce tarafların olduğu bir ortamda televizyonlarda bu konuyu konuştuk. Bence bunun bir kaç ayağı var. Birincisi özellikle 28 Şubat ile alakalı devam eden 28 Şubat’ın kendi davasıdır. Yani 28 Şubat’ı yapanlarla ilgili dava devam ediyor. Bunların içerisinde 90’a yakın yargılanan isim var. Dava süreci devam ederken hayatını kaybedenler de var. Bunlarla ilgili çok ağır cezalar isteniliyor. Ben bunu önemsiyorum. 28 Şubatla ilgili özellikle darbeci askerlerle ilgili yapılan yargılama sürecinin nihayete erdirilmesini ben çok önemsiyorum. Ama diğer taraftan o dönemde darbeye hazırlık olması açısından hayatları karartılan çok genç yaşta gerçek manada suçlarının ne olduğu belli olmadan hapse konulanlar, 10-20 yıl hapis yatan sonra çıkanlar var."

"Bununla ilgili yapılacak olan şey dosyaların tekrardan gözden geçirilmesidir"

Yargı ile ilgili verilmiş bir kararı kendiliğinden ortadan kaldırma şansının olmadığını vurgulayan Zengin, "(Kararları) KHK ile ortadan kaldırma gibi bir şansımız yok. Ama bununla ilgili yapılacak olan şey dosyaların tekrardan gözden geçirilmesidir. Bununla ilgili Adalet Bakanlığının bir hazırlığı var. Bir çalışma içerisindeler. Eminim ki çalışmasını tamamlandığında bu dosyalar tek tek gözden geçirilecektir. Çünkü siz sadece ve sadece o hakimin ihraç ettiğiniz için onun verdiği bütün kararları ortadan kaldıracak olursanız bir kaos ortaya çıkar. Bundan dolayı bununla ilgili verilen kararları nasıl gözden geçirileceğine dair bir hazırlık aşaması var. En nihayetinde Adalet Bakanlığınız bu konuyla ilgili çalışmasını yapacaktır. Adalet Bakanlığımız bunun yöntemine karar verecek.Ama şunu çok net olarak söyleyebilirim. Bu mağduriyetleri Adalet Bakanlığı farkındadır ve bununla ilgili nasıl doğru bir yöntem uygulanabilir. Yargının bağımsız bir şekilde hüküm vermesinin önüne geçilmeksizin, buna helal getirmeden ama bu mağduriyetleri kaldırmak adına ne yapılabilir Adalet Bakanlığının bir çalışması var." dedi.

Programa MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, rektör yardımcıları, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

İLKHA








 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Muş Haberleri

Muş ve Bitlis'te 154 yerleşim biriminin yolu kapandı
Muş'ta tren kazası: 1 ölü, 2 yaralı
Yapıcıoğlu'ndan Muş'ta 5 kişinin boğulduğu olayla ilgili taziye mesajı
Muş'ta 15 günlük yasak kararı
Aracın arkasına bağladığı demirlerle kazalara adeta davetiye çıkardı