28 Şubat mesleki eğitime büyük darbe vurdu!

Van Milletvekili Burhan Kayatürk Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada 28 Şubat' ta İmam Hatip liselerini kapatmak için mesleki liselerin kapattırıldığını belirterek, mesleki ve teknik eğitime büyük bir darbe vurduğunu söyledi.

VAN - Van Milletvekili Burhan Kayatürk, MHP'nin Mesleki ve Teknik Eğitim konusunda yapmış olduğu öneri aleyhinde Meclis Genel Kurulunda bir konuşma yaptı.

 

28 Şubatta yerle bir olan ortaöğretimdeki mesleki ve teknik eğitime dikkatleri çeken Kayatürk, 2001-2002 eğitim ve öğretim yılında mesleki ve teknik eğitimin ortaöğretim içindeki payı, açık öğretim öğrencilerini çıkardıkların da 28,9 iken 2011-2012 döneminde yüzde 47,95'e çıkarıldığını ve 2010-2014 Millî Eğitim Bakanlığı Stratejik Planı'nda hedefin ise yüzde 50'lik bir orana ulaşmak olduğunu belirtti.

 

Van Milletvekili Kayatürk; önceki hükümetlerin imam-hatip liselerini kapatmak için meslek liselerini kapattığını, bunun sonucunda insanımızın mesleksiz bir hâle getirildiğinin de çok açık bir şekilde görüldüğünü ifade ederek, bu yöntemlerle amaçlananın imam-hatip liselerinin kapatılması olmuş olsa da bütün meslek liselerinin bu darbeye maruz kaldığının herkes tarafından çok iyi bilindiğini vurguladı.

 

Kayatürk konuşmasının devamında, "AK Parti iktidara gelene kadar hepimizin ortak olarak kabul ettiği bir şey var ki, bu dönemde meslek liselerine vurulan darbeyle hem orta ölçekteki teknolojinin hem de OSB'lerin geri gittiği, buralara insan yetiştirilmediği ve yetiştirilemeyen insanlarla ekonomimizin çok ciddi manada ilerleyemediği görülmektedir" dedi.

 

Konuşmasında Öğretmen atamalarına da değinen Kayatürk; Millî Eğitim Bakanlığı olarak mesleki ve teknik eğitimde görev alacak öğretmenlerle ilgili çalışmalar devam etmekte olup mevcut durum itibarıyla mesleki ve teknik öğretmenlerin doluluk oranının yüzde 90'ın üzerinde olduğunu söyledi.

 

OECD 2010 verilerine dikkati çeken Kayatürk, verilere göre ortaöğretim düzeyinde mesleki ve teknik eğitimin Kanada'da yüzde 5,6, Japonya'da yüzde 22,6, Kore'de yüzde 23,7, Almanya'da yüzde 51,5, Hollanda'da yüzde 67, Avusturya'da yüzde 76,7, İtalya'da yüzde 60, Fransa'da yüzde 44,3'tür; OECD ortalaması yüzde 46, 21 AB ülkesi ortalaması yüzde 52,8 ve Türkiye'de ise bu oran yüzde 42,9'dur" ifadelerini kullandı.

 

"OSB'lere yeni meslek liseleri açılması konusunda çabalarımız devam ediyor"

Organize Sanayi Bölgeleri'nde açılan mesleki ve teknik eğitim okullarında öğrenim gören öğrenciler için 2012-2013 döneminden başlamak üzere Millî Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığının iş birliği içinde olduğunu belirten Kayatürk, öğrencilerin bu bölümlerde okumaları için, mesleki ve teknik eğitim okullarına devam etmesi gerektiğini kaydetti.

 

Kayatürk konuşmasının sonunda, Mesleki ve teknik eğitim okullarına devam edenlerin de organize sanayi bölgesine ve özellikle orta ölçekteki iş yerlerine büyük katkı sağlaması için çok önemli adımların atıldığını ve buralarda öğrenim gören öğrencilerin ciddi manada özendirildiğini ifade etti.

 

Kayatürk ayrıca, bu bağlamda bugüne kadar 5 tane lisenin mevcut olduğunu, bundan sonra bu liselerin sayısının arttırılarak aynı zamanda daha kaliteli hâle getirilmesi için de hükümetin önemli bir çabası olduğunu belirtti. (Mehmet Aldemir - İLKHA)



 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

20 bin öğretmen ataması sonuçları açıklandı
9 günlük ara tatil bitti: 20 milyon öğrenci okula döndü
Uzmanlar uyardı: Otorite eksikliği akran zorbalığını tetikliyor
HÜDA PAR: MEB'in verdiği ücretsiz kaynakların çeşitliliği ve içeriği zenginleştirilmeli
Okullar açıldı, 20 milyondan fazla öğrenci için ilk ders zili çaldı