3. Köprünün Güzergahı Değişti

3. köprünün güzergâhı kuşlar yüzünden değişti Yavuz Selim`e bağlanacak yol üzerinde bulunan göçmen kuşların mekanı Riva Kanalı ` nı korumak için yeni güzergâh belirlendi...

3. köprünün güzergâhı kuşlar yüzünden değişti Yavuz Selim`e bağlanacak yol üzerinde bulunan göçmen kuşların mekanı Riva Kanalı`nı korumak için yeni güzergâh belirlendi.

Türkiye`nin vizyonunu değiştirecek Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu çalışmaları hızla sürerken, otoyolun geçeceği güzergah üzerinde bulunan köylerde heyecan şimdiden başladı. Otoyol projesiyle köylerdeki hayat da değişmeye başladı. İstanbul etabı Odayeri`nden başlayarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü`nü içine alacak olan proje, Paşaköy`de sona erecek. Projenin etkileyeceği köyler arasında yer alan Beykoz Paşamandıra`da heyecanlı bekleyiş şimdiden sürüyor. Köylüler, otoyolun yapılmasını adeta dört gözle beklerken, Riva Kanal projesi de Paşamandıra`nın göbeğinden geçiyor. Adeta çifte piyangonun vurduğu Paşamandıra köyünün tek sıkıntısı ise çalışmalar sebebiyle kesilen içme suyu.

İstanbul Boğazı`na takılacak üçüncü gerdanlık olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü`ne bağlanacak yol üzerinde ev ve arsalar tahliye edilmeye başlandı. Projenin İstanbul için gerekli olduğunu ifade eden Paşamandıra köyü muhtarı İbrahim Yüksel, "Daha önce köyün içinden geçecekti ama proje değişti. Burada Riva Kanal projesi var ve göçmen kuşların güzergahında kalıyor. O yüzden değiştirdiler. Yukarıya almaları daha iyi, köyümüzde arazi kalmayacaktı. Biz buradan göç ederdik o zaman. Ben 60 yıldır bu köydeyim. Karayolunun yapıldığı yerde hayvan otlatırdık, mantar toplardık, gezerdik, odun kesmeye giderdik. Bunu hayal edemezdik, mümkün değil. 20 sene önce söyleseler yine yoktu. Kanal projesi köyümüzün içinden geçiyor. Otoyol, 700 metre üstümüzden geçiyor. Kanal Riva`da piyango vurdu. Otobanda bilmiyorum ama giriş çıkış verirlerse iş değişir" dedi.

TARİHİ DEĞERLER KORUMA ALTINA ALINDI

Üçüncü köprünün proje güzergahı belirlenirken, tabii değeri yüksek olan Belgrad Ormanları, Fatih Ormanları ve Polonezköy Milli Parkı gibi orman alanları ile tarihi değeri olan bentlerin ve göletlerin korunması göz önüne alındı. Özellikle İstanbul`a su sağlayan bu göletlerin havza sınırları dışından geçilmek suretiyle, su kalitesinin korunması hedeflendi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.