30 aylık maaşları ödenmeyen işçiler büyük mağduriyet yaşıyor

Şanlıurfa’da çalıştıkları sulama kooperatifinin DEDAŞ’a olan borcundan dolayı 30 aylık maaşlarının ödenmediğini belirten işçiler, mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyor.

Şanlıurfa’nın Bozova ilçesinde DEDAŞ’a borçlandığı için elektriği kesilen Bozova Sulama Kooperatifi bünyesinde çalışan işçiler, 30 aylık maaşlarının ödenmediğini, bunun da kendilerini fazlasıyla mağdur ettiğini söylediler.

Çatak Mahallesi'nde bulunan DSİ Sulama İstasyonunda çalışan işçiler, maaşlarını alamadıkları için çok zor günler geçirdiklerini belirttiler.

Yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi için başvurdukları tüm kapıların yüzlerine kapandığını söyleyen işçiler, sulama kooperatifinin borçlu olmasının başta çiftçiler olmak üzere herkesi mağdur ettiğini dile getirdiler.

İLKHA’ya konuşan işçiler, birçok yere başvurdukları halde kimsenin kendilerine yardımcı olmadığını ifade ederek, yetkililerin yaşadıkları soruna acil bir çözüm bulmaları gerektiğini söylediler.

"Arada gidip geldik ama hiç sahiplenen olmadı"

30 aydır maaş alamadıklarını söyleyen Erol Çakmak, yaşadıkları süreci şöyle anlattı:

“Devlet Su İşlerine başvurduk. Devlet Su İşleri dedi ki ‘Sizler Tarım Bakanlığına bağlısınız.’ Tarım Bakanlığına gittik, onlar da 'Siz devlet su işlerine bağlısınız.’ dediler. Arada gidip geldik ama hiç sahiplenen olmadı. Sonra kaymakama başvurduk. Kaymakam da Devlet Su İşleri'ne yazı gönderdi, ama yazı tekrar bize geldi ve tekrar kendilerine ait olmadığını söylediler. Kooperatife söyledik, onlar da ‘Kooperatif olarak şimdiye kadar yapabildiğimizi yaptık ama bundan sonra yapabileceğimiz bir şey kalmadı.’ diye cevap verdi.”

"İntihar etmeyi de düşündük, açlık grevine girmeyi de"

Elektrik faturası çok geldiği için kooperatifin borcunu ödeyemediğini bunun da birçok kimseyi mağdur ettiğini ifade eden Çakmak, sözlerine şöyle devam etti:

“Bizim mesafemiz bayağı bir uzak; pompayla suladığımız havuzlar da uzak olduğu için elektrik paramız daha yüksek geliyor. Yüksek geldiği için de kooperatif altından kalkamıyor, yani borçlanıyor. Altından kalkamadı mı da yapacak bir şeyi yok. Ama buna bir an önce devletin el atması lazım, el atmadığı zaman biz de mağdur oluyoruz, çiftçiler de mağdur oluyor. Yapabilecek hiçbir şeyimiz yok şu anda. Dayanabildiğimiz kadar dayandık, bundan sonra dayanamıyoruz. 30 ay demek dile kolay, yani her şeyi düşündük biz burada, biz burada intihar etmeyi de düşündük, biz burada açlık grevine girmeyi de düşündük. Kimse el atmadı bize, en son çare dedik ki en iyisi kendi evimize döneceğiz.”

"Kaymakama, Devlet Su İşlerine bildirdik bir şeyler yapmadılar"

Pompa istasyonunda 13 yıldır çalıştığını ifade eden Faik Doğan, içerde 30 maaşının kaldığını belirterek devletin kooperatife el koyması gerektiğini söyledi.

Kendileriyle ilgilenmeyen yetkililere tepki gösteren Doğan, “Kaymakama bildirdik, Devlet Su İşlerine bildirdik bir şeyler yapmadılar. Daima diyorlar ki ‘Gidin kooperatif sizin maaşlarınızı versin.’ Bir gün Devlet Su İşleri burayı kontrol etmemiş. Nasıl yapıyorsak, kimin yanına gidiyorsak, kimse gelip kontrol etmiyor.” diye konuştu.

“Başkanlar 2 senedir gelmiyor bizi sormuyorlar”

Yaklaşık bin 500 dönüm arazide sebze eken çiftçilerin mağdur olduğuna dikkat çeken Doğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Çiftçiler biber ekmişler, pamuk ekmişler bir damla su vermemişiz. Yazıktır o insanlara… Hani su? Böyle devlet mi yönetilir? Böyle devlet yönetilmez. Başkanlar 2 senedir gelmiyor, bizi sormuyorlar. Siz aç mısınız, tok musunuz diye soran yok. Böyle adalet mi olur? Böyle adalet yoktur. Yazık, bize yazık...”

İddialarla ilgili konuştuğumuz Bozova Sulama Kooperatifi Başkanı Yaşar Bilkan ise elektrik fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı kooperatifin borca girdiğini bu yüzden de işçilerin parasını ödeyemediklerini söyledi. (Hüseyin Yetmiş, Hüseyin Sayhar-Osman Gülebak-İLKHA)










 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şanlıurfa Haberleri

Avukat Karadaş: "Kanun yapma sürecinde halkın manevi değerleri dikkate alınmalı"
Soluk borusuna süt kaçan bebek kurtarılamadı
İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kırhan: "Hareketsiz yaşam diyabete ne oluyor"
Balıklıgöl’ün duvar ve su kanalı çöktü
Yapılan zamların ardından halk fakirleşiyor