Gaziantep Sanayi Odası, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve SAP Türkiye işbirliğiyle Gaziantep'in dijital dönüşüm sürecine katkı sağlaması amacıyla düzenlenen ve 1,5 ay süren yoğun eğitimleri başarıyla tamamlayan 25 genç için "Dijital Dönüşüm Süreci ve Genç Profesyoneller Programı Mezuniyet Töreni" düzenlendi.
2'inci Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Gaziantep Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezi'nde (GSO-MEM) gerçekleştirilen sertifika töreninde konuşan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, kamu kurumlarının tüm uygulamalarını ve platformlarını aynı ortamda kullanabilme ve standart bir ortam sağlayabilmek için ulusal veri sözlüğünü oluşturduklarını söyledi.
İnsanı merkeze alan bir yaklaşımla kamunun öncülüğünde üniversiteler, özel sektörler, STK'lar ile bir işbirliği içerisinde olduklarını belirten Koç, "Bu yıl sonunda yayımlamayı planladığımız ulusal yapay zeka stratejimizi oluşturuyoruz. Ofisimizce hazırlanan kamu kurumları ve kritik altyapı hizmeti veren işletmelerde uyulması gereken bilgi ve iletişim güvenliği rehberi hazırlıyoruz. Veriye ulaştıktan sonra en önemli konu ise o veriyi koruyabilmek, onun için bilgi güveliği olmazsa olmazımız. Dijital Türkiye Platformu üzerinden halkımıza dokunan ve katma değeri olan bütünleşik hizmetlerin sayısını artırmaya çalışıyoruz." dedi.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olarak teknolojik yetkinlik kazandırmak amacıyla İstanbul ve Ankara'dan sonra Gaziantep'te başlatılan programda emeği geçen herkese teşekkür eden Koç, "Dijital Dönüşüm Ofisi olarak bir mottomuz var. Bakış açımızı değiştiriyoruz, dijital bir evrende yaşıyoruz. Bazı şeylere farklı bakmamız ve kabuğumuzu kırmamız gerekiyor. İçtiğimiz su bile dijitalleşen dünyamızın bir ürünü. El değmeden kimsenin dokunmadığı ve kaynağından bize ulaşan bir su var. Hayatımızın her alanında artık makineleşme ve beraberinde gelen yenilikçi teknolojiler hâkim. Finans sektöründe artık verilerin daha iyi analiz edildiği, otonom araçların daha güvenli sürüş sağladığı, tıbbi doktorların daha iyi ameliyatlar ve operasyonlar yaptığı bir dünyadayız. Artık oyunun kuralları değişiyor ve bu anlamda malumunuz olduğu üzere 2020 yılına baktığımızda dünya genelinde yeni teknolojileri bilen yaklaşık 40 milyon yeni bireylere ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.
"Nitelikli iş gücü ihtiyacı artarak devam ediyor"
Gaziantep'te eğitim gören gençlerin nitelikli insan olmaya aday olduklarını belirten Koç, "Çok daha iyi olacaksınız. Ülkemizde nitelikli iş gücü ihtiyacı artarak devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı olarak bu ihtiyaca duyarlıyız ve bundan dolayı buradayız. Ülkemizde bu ihtiyaçları karşılamaya yönelik bu çalışmaları karşılamaya yönelik destek verdiğimizi söylemek istiyorum ve bunların hepsini özellikle söylediğim bir şey var, Ankara'nın doğusundaki her organizasyona geleceğime dair söz verdim. Hepimiz bakış açımızı değiştireceğiz ve sahada etkin bir rol almamız gerekecek. Sahada olmazsak masada olamayız. Eskiden dijitalleşme endeksimiz geriye giderken şimdi güçlü bir liderle ilerliyoruz. Dünyada bütün gelişmiş ülkelere baktığımızda görüyoruz ki dünyada güçlü kamu dijital dönüşüm lideri var. Artık Türkiye Cumhurbaşkanlığımızın önderliğinde 2023 vizyonu çerçevesinde kamu kurumlarının performansı, hizmet ve verimliliğini arttırarak kamunun dijital dönüşümüne öncülük edeceğiz." diye konuştu.
Gaziantep Valisi Davut Gül de törende yaptığı konuşmasında Gaziantep'in bu dijital dönüşüme hazır olduğunu söyledi.
Şu an dünyada kullanılan bilginin yaklaşık yüzde 70'inin son 30 yılda üretilen bilgi olduğunu belirten Gül, dünya genelinde çok hızlı bir dönüşümün bulunduğunu dile getirdi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise artık dönüşüm çağında olunduğunu belirtti.
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Edibe Sözen de 2 ay süren 25 katılımlı programda iki Hasan Kalyoncu Üniversitesi öğrencisinin bu global sertifikayı almayı hak kazandığını söyleyerek, dijital dönüşümü sağladıktan sonra Gaziantep'in 14 milyar dolar ihracata ulaşabileceğini dile getirdi.
Törende SAP Genel Müdürü Uğur Candan ile Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi de birer konuşa yaptı.
Konuşmaların ardından "Genç Profesyoneller Programı"nda sertifika almayı hak kazanan öğrencilere sertifikaları verildi.
İLKHA