GAZİANTEP - Dünya Sağlık Örgütü sigarayı en önemli önlenebilir hastalık nedeni olarak tanımlıyor. Kardiyoloji Uzmanı M. Reşat Ayalp, son dönemlerde yaygınlaşan sigara kullanımının yasaklarına rağmen, özellikle gelişmekte olan ülkelerde gittikçe artığını belirtti.
Tüm dünyada her yıl sigaraya bağlı yaklaşık 4,9 milyon insanın yaşamını yitirdiğini belirten M. Reşat Ayalp, şunları söyledi: ''Sigara; kötü huylu kolesterolün artışı, hipertansiyon, kalp hastalıkları ve koroner arter hastalığı için majör risk faktörü olduğu gibi, kalp krizi riskini 2,5 kat artırıyor. Bağışıklık sisteminde meydana gelen zayıflama ile birlikte, erken yaşlanma, her türlü kansere, viral ve bakteriyel enfeksiyona yatkınlık meydana getiriyor.” dedi.
Sigaranın erkeklerde tüm kansere bağlı ölümlerin yüzde 35'inin, kadınlarda ise yüzde 15′inin nedenleri arasında yer aldığını belirten Ayalp, “Sigara kadında 14,5 yıl, erkekte ise 13,2 yıl yaşam süresini kısaltıyor. Sigarayı bırakmaya karar vermiş bireyler mutlaka bu konuda profesyonel insanlardan yardım almalı, evde kulaktan dolma bilgilerle sigara bırakmaya çalışmak bireyde başarısızlığa bağlı sigara tüketimini artıyor.
Sigara kullanan ve sigarayı bırakmaya karar vermiş hastalarımız kliniğine başvurduğunda detaylı fizik muayeneleri yapılıyor. Daha sonra kalp ve akciğer açısından gerekli tetkikler yapılıyor. Kan tetkikleri inceleniyor. Daha sonra 3 ay sürecek olan medikal ve sosyal tedavi programına alınıyor. Bu 3 ay zarfında ilk muayene de dâhil hasta toplam 4 kez kontrol ediliyor.” ifadelerine yer vererek, gerekli hasta uyumu olduğunda sigara bırakma oranın yüzde 90’lar da olduğunu söyledi. (Ökkeş Korkmaz - İLKHA)