VAN - Yaşanan depremlerden sonra Van merkezde olduğu gibi bazı köylerin okulları da ağır hasar raporu alması nedeniyle yıktırılmıştı. Van merkeze 5 km uzaklıkta bulunan Kurubaş Köyü de okulu yıkılan köylerden biri. Yaklaşık 400 haneli ve 500 öğrencili köyde, okulun olmaması, özellikle küçük yaştaki çocukların mağdur olmasına neden oluyor. Her sabah 35 okul servisi, yıkılan okulun yanında toplanan çocukları 10 km uzaklıkta bulunan Kevenli (Şuşanıs) köyündeki okula götürürken çocukların arabalara gelişigüzel bindirilmesi nedeniyle çoğu zaman izdiham yaşanıyor.
Çocuklar, gittikleri okulda daima kavganın çıktığını ve kendilerine sataşıldığını belirtirken, yıkılan okullarının yerine konteynerden de olsa geçici bir okul istiyor. Velilerin çoğu ise, endişelerinden dolayı, çocuklarını okula göndermek istemiyor.
Köy sorunlarına aracılık yaparak köylünün sesi olmaya çalışan Van Köyleri ile Dayanışma Derneği yetkililerinin köy ziyaretleri devam ediyor. Ziyaretler kapsamında bu hafta Kurubaş Köyü'nü ziyaret eden dernek yetkilileri, köylünün sıkıntıların dinledi. Köylerinde 500 kadar öğrencinin bulunduğunu söyleyen köylüler; en büyük sıkıntılarının köye ait bir okulun olmaması olduğunu belirtti.
Milli Eğitim Yetkilileriyle Görüştüm Halen Sonuç Çıkmadı
Konu ile ilgili geniş bilgi almak amacıyla köy muhtarı Nazım Tatar'ı evinde ziyaret eden dernek yetkilileri, Tatar'dan köyün sorunlarını dinleyip not aldı. Köylerinin en büyük sıkıntısının köye ait bir okulun olmaması olduğunu yineleyen Tatar, "Okulumuz vardı. Yalnız depremden sonra ağır hasar raporu verildi okula. Bu köyde yaklaşık 500 öğrenci var ve bunların hepsi taşımalı sistemle Kevenli köyüne gidiyor. Daha önce bu konuyla ilgili milli eğitim yetkilileriyle görüştüm. Onlara, köyün hemen ilerisinde mera alanlarının olduğunu, istenildiği takdirde geniş ve kalıcı bir okulun yapılabileceğini söyledim. Adımı ve telefon numaramı aldılar daha sonra görüşmek için; yalnız halen aramadılar" dedi.
Çocukların birçok zorluk çektiğini belirten Tatar, "Buraya 35 servis geliyor. Servislerin hepsi de köyün eski okulunun bulunduğu yerde toplanıyor. Sabahları ve geliş saatlerinde adeta izdiham yaşanıyor. Çocukların hepsi bir anda arabalara binmeye çalışınca küçük çocuklar ezilme tehlikesi geçiriyor. Servis şoförleri de çocuklarla ilgilenmiyor. Önümüz kış, bazı çocukların evi servislerin kalktığı noktadan uzak. Bazı servis araçlarının köyün yukarısında bazılarının da köyün aşağısında kalan çocukları alması için gerekli yere başvurduk. Küçücük çocuk, kışın nasıl çıkacak onca yolu. Servisler evinin önünden geçerken onları da alsın. Bütün çocukların aynı yerden alınması mantıklı değil" ifadelerini kullandı.
Servise Verilen Paralarla Okul Yaptırılır
Köylerine biran önce yeni bir okulun yapılmasını isteyen Tatar, "Devlet her ay, köye gelen servis araçlarına yaklaşık 35 milyar veriyor. Verilen bu paralar toplansa köyümüze tam teşekkül güzel bir okul yapılır. Böyle devam ettiği takdirde köye okulun yapılması zor. Konteyner de olsa, çocuklarımızın mağduriyetini giderilmesi için yeni bir okul yapılsın" şeklinde konuştu.
"Çocukların Hayatlarından Endişeliyim"
Öğrencilerin yaşadığı sıkıntılar konusunda görüştüğümüz öğrenci velilerinden Yaver Kumli, köy okulunun yıktırıldığı gibi bırakıldığını belirterek enkazın halen kaldırılmadığını söyledi. Kumli, "Derdimizi kimseye anlatamıyoruz. Servis sabahleyin geliyor. Hepsini bir anda bindiriyor. Çocuklarımızı gönderemiyoruz. Çocuklarımız gittikleri okulda sıkıntı çekiyorlar. Kızım, yabancı çocukların kendilerine bıçakla saldırdıklarını söyledi. Bu şekilde çocuğunu ben nasıl göndereyim. Hayatlarından endişeliyim. Böyle devam ederse ben çocuğumu okula göndermem" dedi.
Köylerinde okul dışında başka sorunların da olduğunu söyleyen Kumli, "Bizim köyün en büyük sorunlarından biri de içme suyu sorunudur. Kendi imkanlarımızla su getiriyoruz. Ben bile eve su satın alıyorum su olmadığı için. Köyümüzün camisinde su olmadığı için abdest alamıyoruz. Çoğu kişi, camiye gelip geri dönüyor" şeklinde konuştu. (Fırat Arslan - İLKHA)