Nesli tükenmiş olan devasa büyüklükteki bazı salyangoz türleri, jeolojik olaylar sonucu kayaçlara karışarak, günümüze kadar ulaşmış durumda. Onlardan biri de Adıyaman Müzesi’nde sergileniyor.
Adıyaman'ın 8 kilometre kuzeyinde bulunan devasa fosil, milyonlarca yıl öncesine dayanıyor. 65 milyon yaşındaki salyangoz fosili, 37x47 santimetre boyutuyla dikkatlerden kaçmıyor.
85x35 santimetre boyutlarındaki bir kaya parçası üzerinde bulunan fosil, müze ziyaretçilerinin ilgi odağı oluyor.
Tarih öncesi döneme ait salyangoz fosili hakkında bilgi veren Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Ekinci "Adıyaman'dan 8 kilometre kuzeye doğru gidildiği zaman, orada ilk insanların içerisinde yaşamış olduğu paleolitik döneme ait kaya altı sığınağı görürsünüz. Yani bu da şu demektir; ilk insanlar bu bölgede yaşamış. En azından bu bölgede ilk insanlar medeniyet kurmuş diyebiliriz. Yani dünyanın en eski yerleşim yerlerinden bir tanesidir. Ve şu salyangoz fosili ise bundan tam 65 milyon yıl öncesine ait devasa bir salyangoz fosili. Bu salyangoz fosili tamamen tesadüfler neticesinde müzeye getirildi." şeklinde konuştu.
"Salyangoz fosili önemli bir kalıntı"
Salyangoz fosilinin önemli bir kalıntı olduğuna değinen Ekinci, fosilin bir köyde güvenlik güçleri tarafından bulunduğunu dile getirdi.
Ekinci, "Onun üzerine bilimsel çalışmalar başlatıldı. Görüldüğü gibi 37x44 santimetre büyüklüğünde ve bundan 65 milyon yıl öncesine ait devasa bir fosil. Bugünkü salyangozları incelediğimiz zaman küçücük hayvanlar iken bundan 65 milyon yıl öncesine ait yarım metreye yakın büyüklüğü olduğunu çok rahat bir şekilde görüyoruz. Bu özelliğiyle canlılar tarihindeki önemli kalıntılardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor." dedi. (Cemil Özdaş – İLKHA)