Kendilerine verilen ücretsiz ulaşım kartlarının belediye tarafından verildiğini ve yol ücretlerinin belediye tarafından ödendiğini belirten vatandaşlar, buna rağmen özel halk otobüslerinin kendilerini almadıklarını ve bazen de hakarete uğradıklarını öne sürdüler.
Merkez Tuşba ilçesine bağlı İskele Mahallesi’nde ikamet ettiğini belirten Eyüp Honca, “Özel halk otobüsü şoförleri 65 yaş üstü vatandaşları gördükleri zaman durmuyorlar. ‘Ben görmedim’ gibi bahaneler öne sürerek yaşlıları almıyorlar. Bizi mağdur ediyorlar. Büyükşehir belediyesi 2 tane daha mor otobüs çalıştırsın, bizi mağdur etmesinler.” dedi.
Necip Seleş ise “Bizi otobüse aldıklarında da tantana ediyorlar. ‘Siz yaşlısınız, özürlüsünüz’ deyip almıyorlar bizi. Dün de arabaya bindim. Şoför bir kadını özürlü olduğu için almadı. Böyle olunca da karşılıklı hakaret ve küfürleşmeler oluyor.” ifadelerini kullandı.
“Belediye yetkilileri bize bir çare bulsun”
Ulaşım konusunda sıkıntılarını dile getiren Cemal Kuşak adlı vatandaş ise şunları söyledi:
“Dün hasta eşimle beraber bölge hastanesindeydim. Bu özel halk otobüsleri bizi almadı. Ücretsiz ulaşım kartımız olduğu halde bizi almadılar. 'Neden bizi almıyorsunuz?' diye sorduğumda yasak olduğunu söylediler. 'Nasıl yapacağız?' dedim. 'Para versen seni götürürüz.' dediler. Para ile yasak değil ama ücretsiz neden yasak olsun? Ben polise de durumumu bildirdim. Yetkililerden ricamız bu yapılan muameleyi önlesinler. Sabah 10.00’dan öğle saat 12.00’ye kadar bekledik, sonra bir kişi bizi aldı. Benim gibi nice insanlar bu şekilde bekliyorlar. İnsanları bu şekilde bekletiyorlar. Kimi hasta, kiminin parası yok. Bu şoförlere bir çare bulsunlar. Ya da ücretsiz ulaşım kartlarımızı iptal etsinler, biz de ona göre kendimize bir yol buluruz.”
“Yaşlılarımız başımızın tacıdır”
Konuyla ilgili şikayetleri ilettiğimiz Özel Halk Otobüsleri Dayanışma Derneği Başkanı Kutbettin Gökgözler, yaşlı ve engelli vatandaşların mağdur edilmediğini, yaşlı vatandaşların aldıkları ücretsiz ulaşım kartlarını günde 4-5 defa kullandıklarını ve bu kartlara bir sınırlama getirilmesi gerektiğini ifade etti.
Gökgözler; “Yaşlılar bizim başımızın tacıdır. Yaşlılarımızı taşıdık ve taşımaya da devam ediyoruz. Bizim yaşlılarla hiçbir sorun ve sıkıntımız yok. Ancak pandemi ile beraber 18 kişilik olan araçlarımıza 15 kişi alabiliyoruz. Uzak mesafelerden yolcu aldığımızda da indi bindi yapamıyoruz. 32 kilometre mesafede bulunan üniversiteden aldığımız bir yolcuyu çarşı merkezine kadar getiriyoruz. Dolayısıyla arabamıza 15 kişi aldığımızda yol boyunca el kaldıran vatandaşlarımızı alamıyoruz. Yaşlı vatandaşlar da plakayı alıp belediyeye şikâyet ediyorlar. Biz araba dolduğu için vatandaşları alamıyoruz. Yaşlı ve engelli vatandaşlarımız da onları bilerek almadığımızı düşünüyor. Fazladan yolcu alırsak 562 TL ceza kesilecek.” dedi.
“Van’da 40 bin kişi ücretsiz ulaşım kartı kullanıyor”
Yaşlı vatandaşlara belli bir sınırlama getirilmediği için günde 5-6 defa otobüse binebildiklerini ifade eden Gökgözler; "Yaşlıları rencide etmek gibi olmasın ama kurye gibi gelip gidiyorlar. Van’da ücretsiz otobüs kartı kullanan kişi sayısı 40 bin. Bunların bazıları da ihtiyaç sahibi olmadığı halde bu kartları almış. Engelli raporu sadece belli bir uzvunda sıkıntı olan kişilere verilmiyor. Bir kişi belinden ameliyat olmuş, rapor verilmiş. Ya da araba alabilmek için rapor almış. Adam sağlam olduğu halde kendisine yüzde 40 rapor verilmiş.” diye konuştu.
Gökgözler; “Yaşlı ve engelli vatandaşları arabada yer olmadığı için alamıyoruz. Onlar da para vermedikleri için almadığımızı düşünüyor ve plakamızın fotoğrafını çekip belediyeye gönderiyorlar, belediye de bizi dinlemeden hemen cezayı yazabiliyor. Biz trafikte ceza yememek için yolcuyu almıyoruz. Ama belediye tarafından başka bir ceza yazılıyor.” ifadelerinde bulundu.
“Ücretsiz kartlara sınırlama getirilsin”
Bazı seferlerinde 12-13 kişiyi ücretsiz taşıdıklarını ifade eden Gökgözler; “32 TL’ye çalışıyoruz. Ona rağmen büyüklerimize saygısızlık yapmıyoruz. Bazen de otobüsün hiç gitmediği yani otobüs güzergahında olmayan mahallelerden şikayetler geliyor. Bizim sektör dışında hiçbir sektörde bedava hizmet verilmez. Bu sistem sadece toplu taşımada uygulanıyor. Sözleşme imzaladığımızda ücretsiz olarak taşıdığımız 4-5 sınıf insan varken bu sayı 14’e yükseldi. Belediyeden ricamız bu ücretsiz binmelere bir sınırlama getirilsin. İyileştirme yapılsın.” dedi.
Yaşanan sorun ve mağduriyetler hakkında Van Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Müdürlüğü aracılığıyla aldığımız bilgilerde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından her ay ücretsiz yolculuk yapan vatandaşlar için özel halk otobüsü sahiplerine bin TL verildiği, taşınan yolcuların ücretinin bin TL’yi aşması durumunda da belediye olarak ücretsiz taşınan her yolcu için bir TL ödendiği belirtildi.
Özel halk otobüsü şoförlerine kesinlikle haksız yere ceza yazılmadığı belirtilen açıklamada, araçlarda bulunan kameralarla hem görüntü hem de sesin kaydedildiği ve somut delil olmadıkça ceza yazılmasının söz konusu olmadığı dile getirildi.
İLKHA