70 bin mühendisin atanması için kanun teklifi

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 70 bin mühendisin atama beklediğini söyleyerek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na 20 bin kişilik istihdam teklifi verdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2013 yılında 5 bin 617 kişiye kadro sözü verildiğini ancak 2 yıl içinde sadece 494 atama yapıldığına dikkat çeken CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda 20 bin kişilik boş kadroya atama yapılmasıyla ilgili kanun teklifi verdi.

CHP’li Sarıbal, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi verdi. Türkiye’de tarım sektörü, toplumun temel ihtiyaçlarını karşılayan, geniş kitlelere istihdam yaratan, sanayiye hammadde sağlayan, önemli ihracat ürünlerini yetiştiren ve ülkeye döviz getiren sektörlerin başında geldiğini belirten Sarıbal, “Tarım sektörü, 78 milyona ulaşan ülke nüfusunun yüzde 21’ini istihdam etmekte, ayrıca gayri safi yurtiçi hasılaya yüzde 10 düzeyinde katkı sağlıyor. Neoliberal politikaların uygulandığı 1980'li yıllardan bu yana Türkiye'nin tarımsal üretim yapısında ve dış ticaretinde büyük değişiklikler oldu. Tarımda büyük ölçüde kendine yeten bir ülke olan Türkiye, bu konumunu yitirerek, pek çok ürünü ithal etmek zorunda kaldı” dedi.

İstihdam sorununa kalıcı çözüm bulunamadı

Türkiye’de tarımsal eğitimin 1933 yılında Ankara’da Ziraat Fakültesi’nin kurulmasıyla başladığına dikkat çeken Sarıbal, “YÖK kurulana kadar ülkemizde 7 olan ziraat fakültesi sayısı, günümüzde 39’aulaştı. Son dört ay içinde dört fakülte kuruldu.1980 sonrası, ülke gerçeklerinden uzak, politik kaygılar, göz önünde bulundurularak yeni ziraat fakültelerinin açılması, kontenjanların artırılması, buna bağlı olarak eğitim kalitesinin düşmesi, mezunların yaşadığı işsizlik Ziraat Fakültelerinin prestijini sarmış ve ilgiyi azaltmıştır. Tarımsal eğitimin yapısına ve Ziraat Mühendislerinin istihdamına ilişkin yıllar içinde artan sorunlara kalıcı çözümler üretilmezken; fakülte ve bölüm isimleri değiştirerek yenilerinin açılması sürdürülmektedir. Ancak fakülte isimlerde yapılan değişiklikler öğrenci tercihleri üzerinde önemli ve olumlu bir etki oluşturamamıştır. Nitekim 2015 yılında kontenjanlarda 2014 yılına göre yüzde 15 azaltmaya gidilmiştir” ifadelerini kullandı.

70 bin mühendis atama bekliyor

Sarıbal, tarımsal eğitimin gıda mühendisliği, su ürünleri mühendisliği, balıkçılık teknolojisi mühendisliği, tütün teknolojisi mühendisliği, veterinerlik gibi diğer branşlarında da durum ziraat mühendisliği eğitiminden farklı olmadığını vurguladı. Yeterli ve sürdürülebilir tarımsal üretimin, gıda güvenliğinin sağlanabilmesi her şeyden önce tarımsal üretimin en önemli unsurları olan toprak ve su kaynaklarımızın nitelik ve niceliklerinin belirlenmesine, korunmasına ve sürdürülebilir kullanımına bağlı olduğunun altını çizen Sarıbal, şöyle devam etti: “Yeterli bir tarımsal üretime sahip olmak, halk sağlığını ve çevre sağlığını korumak ve toplumun iyi beslenmesini sağlamak için ziraat, gıda, su ürünleri, veteriner hekimler, tekniker ve teknisyen branşlarından çok sayıda personele ihtiyaç bulunmaktadır. Ancak yaklaşık olarak 70 bin civarında işsiz mühendis, veteriner hekim, tekniker ve teknisyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na atama beklemektedir. Oysa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Bakanlık bünyesinde 20 bin boş kadro bulunduğunu belirtmişti. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise; kendi dönemlerinde Tar-Gel projesiyle 10 bin ziraat mühendisinin alana gönderildiğini; bu istihdam sayısının ihtiyaç duyulan ve işsiz ziraat mühendis sayıları göz önünde bulundurulduğunda sorunu çözecek boyutta görünmediğini ifade etti.”

Gençlerin sıkıntıları giderilmeli

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2013 yılında 5 bin 567 kadro sözü verildiğini ancak 490 atama yapıldığını aktaran Sarıbal, kanun teklifinin gerekçesini şu sözlerle açıkladı: “2014 yılında da sürmüş; verilen 2 bin  kadro sözüne rağmen yalnızca 4 kişinin ataması yapılmıştır. Söz konusu Bakanlığın her yıl çok az sayıda personel alımı yapması, hizmetlerin yeterli düzeyde yapılamaması sonucunu doğurduğu gibi, bu mesleki branşlarda işsizlik sorununa yol açan nedenlerden birini oluşturuyor. Bu kanun teklifi ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığındaki 20 bin boş kadroya atama yapılarak; yıllarca çok zor şartlar altında okuyup bir meslek sahibi olduktan sonra hiç bitmeyecekmiş gibi görünen işsizlik sorunu ile yüzleşmek zorunda kalan gençlerimizin yaşadığı sıkıntıların bir nebze olsun giderilmesi amaçlanmaktadır.” (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bursa Haberleri

Helal akreditasyon nedir, Neden önemli?,
Soluk borusuna leblebi kaçan kadın hayatını kaybetti
Tarım işçilerini taşıyan minibüs direğe çarptı: 13 yaralı
FETÖ'nün TSK yapılanmasına operasyon: 16 gözaltı
Hastasından "ameliyat parası" isteyen doktorun 10 yıla kadar hapsi istendi