Birleşmiş Milletler Güney Sudan'daki iç çatışmalar nedeniyle 724 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını, 145 bin kişinin ise komşu ülkelere sığındığını bildirdi.
BM Genel Sekreter Sözcüsü Martin Nesirky, basın brifinginde yaptığı açıklamada, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) Güney Sudan'daki krize ilişkin verilerini paylaştı.
Güney Sudan'da yaklaşık iki aydır süren çatışmalar nedeniyle milyonlarca insanın mağdur olduğunu ifade eden Nesirky, bu sürede yaklaşık 724 bin kişinin evlerini terk ettiğini, 145 bin kişinin de komşu ülkelere sığındığını belirtti.
Ülkedeki BM misyonunun sivilleri korumak için çalıştığını vurgulayan Nesirky, ancak evlerinden ayrılan insanların yüzde 85'inin BM kampları dışında can güvenliği olmadan yaşadığını ifade etti.
Nesirky, insanların gıda ihtiyacının had safhada olduğunu kaydederek, yardıma ihtiyacı olan 3 milyon kişiden güvenlik kaygıları nedeniyle sadece 300 binine gıda ulaştırılabildiğini anlattı.
BMGK GÜNEY SUDAN'I GÖRÜŞTÜ
Öte yandan BM Güvenlik Konseyi, bugünkü toplantısında Güney Sudan'da yaşanan insani krizi ele aldı.
Toplantıda, BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, Barışgücü Operasyonlarından sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Herve Ladsous ve BM Güney Sudan Özel Temsilcisi Hilde Johnson BM Güvenlik Konseyi üyelerine brifing verdi.
Dünyanın en genç ülkesi Güney Sudan'ın en büyük etnik gruplarını oluşturan Cumhurbaşkanı Salva Kiir'in bağlı olduğu Dinka ile darbe planladığı iddiasıyla görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ın Nuer kabileleri arasında 15 Aralık'tan bu yana çatışmalar yaşanıyor. Çatışmalarda binlerce insan ölürken, BM çatışmalara müdahale amacıyla bu ülkede bulundurduğu asker sayısını 12 bin 500'e yükseltmişti.
Öte yandan, Güney Sudan'daki krize son vermek için yürütülen müzakerelerin 2. turunun açılış oturumunda, taraflar, müzakerelerin devam etmesinin önemli olduğu görüşünde birleşti.