8 bin Suriyeli Ramazan ve bayram için ülkesine geçti

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye yerleşen Suriyelilerden 8 bin kişi, Ramazan’ı ve Bayramı ülkelerinde yakınlarıyla geçirmek için sınırdan Suriye’ye geçiş yaptı.

Ramazan Bayramı'nı ülkelerinde geçirmek için Türkiye’nin dört bir tarafından Kilis'e gelen Suriyeliler, Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan ülkelerine geçiyor.

Sınır kapısındaki yoğunluk sürerken, başvuru yapan 74 bin Suriyeliden 8 bini işlem yaptırıp Suriye'ye geçti.

Suriyeli mültecilerin, Ramazan Bayramı'nı kendi ülkelerinde geçirmek için, Kilis'ten geçişleri sürerken, Öncüpınar Sınır Kapısı'nda yoğunluk yaşanıyor. Kilis'in Öncüpınar Sınır Kapısına gece saatlerinde gelen Suriyeliler, kendileri için oluşturulan çadırlarda sabahladı.

Sınırdaki 7 çadırı tamamen dolduran Suriyeliler, sabah saat 08.00'den itibaren ise kontrollü bir şekilde içeriye alınmaya başladı.

Kilis Valiliği'nden randevu alan yaklaşık 74 bin Suriyeli ‘den 8 bininin ülkesine giriş yaptığı belirtildi.

Kilis Valiliğinin izniyle Ramazan Bayramı'nı ülkelerinde geçirmek isteyen Suriyeli mültecilerin, Kilis’teki Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan geçişleri bugünde devam etti.

Gece saatlerinden itibaren aileleri ile sınır kapısına gelip sıraya giren Suriyeliler, izin belgesi, pasaport ve Kilis Valiliğinin resmi sitesinden aldıkları randevu ile ülkelerine geçiyor.

Ramazan Bayramı’nı El-Bab, Azez, Mare, Aktarin ve Çobanbey gibi güvenli bölgelerdeki yakınlarının yanında geçirmek üzere ülkelerine giden Suriyelilerin sayısı ise bir haftada 8 bini buldu.

Valilik tarafından oluşturulan randevu sistemine kaydını yaptırdıktan sonra sınır kapısındaki gümrük sahasına alınan Suriyeliler, sabah saatlerinden itibaren sınırda uzun kuyruklar oluşturuyor.

Daha sonra Göç İdaresi İl Müdürlüğü, jandarma ve polis ekiplerinin nezaretinde işlemlerini yaptıran Suriyeliler, gümrük muhafaza ekiplerinin kontrolünden sonra otobüslerle ülkelerine gönderiliyor.

Kilis Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından sınırda kurulan sağlık merkezinde UMKE tarafından 0-15 yaş grubundaki çocukların eksik aşıları tamamlanıyor. Sınır kapısında oluşturulan kontrol noktalarında işlemlerini yaptıktan sonra Suriyeliler, ülkelerine geçiyor.

Sıcak havanın da etkisiyle zorlandığı gözlenen Suriyeliler, gümrük muhafaza ekiplerinin kontrolünün ardından ülkelerine geçiyor.

Yıllar sonra Ramazan’ı ve bayramı kendi ülkelerinde geçirecek olmanın sevinciyle sınıra akın eden Suriyeliler, İLKHA muhabirine yaptıkları açıklamada, yaklaşık 7 yıldır süren bu savaşın tamamen sona ermesiyle tekrar doğup büyüdükleri topraklara yerleşmek istediklerini söylediler.

Yılladır ülkelerindeki savaşın tamamen sona ermesini ve ülkelerinde huzurlu bir bayram geçirmenin arzusuyla yaşadıklarını belirten Suriyelilerden kimi bayramdan sonra tekrar Türkiye’ye geleceğini dile getirirken kimisi de bir daha Türkiye’ye dönmeyeceklerini ve ülkelerinde kalmak istediklerini ifade ettiler.

“Savaş durursa ülkemize ve evimize döneriz”

6 yıl önce Suriye’de birçok yakınını geride bırakarak Türkiye'ye sığınmak zorunda kaldığını belirten Yusuf Lölek, yıllar sonra Ramazan ve bayram dolayısıyla ülkesine dönmenin sevincini yaşadığını ifade etti.

Ailesi ile birlikte İzmir’e yerleştiğini belirten Lölek, “6 yıldır burada yaşıyorum. Ortam çok güzeldi ve ben buradan memnunum. Allah-u Teala’ya hamd olsun ki bu Ramazan bayramında Suriye’ye geldik. Akrabalarımızı görmek için bu zorlukları çektik. Bu savaşın bir an önce bitmesi, kanın durması bizim için pek önemlidir.  Savaş, kan durursa güzel olur. Ülkemize ve evimize döneriz. Suriye’yi çok özledim. 6 yıl oldu Suriye’yi görmedim.  Suriye’de akrabalarım var, onları görmeye gidiyorum. Çok heyecanlıyım ve neredeyse kalbim yerinden çıkacak.” dedi.

“Annemi, babamı, evimi, memleketimi özledim”

Suriye’de 70 yaşındaki annesini ve 90 yaşındaki babasını terk ederek 5 yıl önce Türkiye’ye geldiğini belirten Hüseyin Fadıl ise, şunları söyledi:

“Suriye’den gelme nedenimiz; istikrar, güven kalmadı. Dostunu düşmanını bilemeyecek hale geldik. O yüzden, bizde ailecek toplanıp Türkiye’ye geldik. Sağ olsun Türkiye’de bize kapılarını açtı, geçtik. İzmir’e yerleştik. Çocuklar çalıştı, imkânımız olduğu kadar bizde çalıştık. Dostlarımızın, kardeşlerimizin sağ olsunlar, bize yardımı oldu.  Biz bu savaşın bitmesini istiyoruz. Yani şu anda savaş durur gibi oldu ama yine de güven yok, yaşam koşulları zorlaştı. İş kuracak olsan iş yok. Devlet olmazsa o ülke de ne emniyet ne de huzur olur. Bu bayramda da elimize güzel bir fırsat geçti. İlk defa gidiyorum. Annem ve babam Suriye’deler. Annem 70 yaşında babam ise 90 yaşında. Bir ay kalacağım geri döneceğim. Annemi, babamı, evimi, memleketimi özledim. Ama elimizden gelen bir şey yok.”

“Savaş yüzünden ülkemizi terk etmek zorunda kaldık”

6 yıl önce terk etmek zorunda kaldığı ülkesine yıllar sonra dönmenin büyük sevincini yaşadığını belirten Muhammed Ali El- Abdullah da “Yaklaşık 7 yıl önce Suriye’den geldim. Bizim bölgemizde savaş başlayınca buraya geldik. Yani savaş yüzünden ülkemizi terk etmek zorunda kaldık. Türkiye ve halkı sağ olsun bize kapılarını açtı, bize sahip çıktılar, ekmeklerini paylaştılar. Şu an Suriye’de, Türkiye yardım edince durumlar biraz düzeldi. Biraz daha durum iyi olursa ülkemize dönmeyi düşünüyoruz ve Suriye’ye gittiğimde geri gelmeyi düşünmüyorum. Şimdi annem ve babam orada, Suriye’deler. Onları ziyaret edip geri geleceğim.” ifadelerini kullandı.

Bayramlaşmak amacıyla Suriye'ye gidenlerin dönüş işlemleri ise 26 Haziran salı günü saat 08.00'de başlayıp, 6 Temmuz cuma günü saat 17.00'de tamamlanacak. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)



















































İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gaziantep Haberleri

Baba ve 2 oğlu depremden 76 saat sonra kurtarıldı
Gaziantep'te art arda deprem
Gaziantep'te 6.4 büyüklüğünde deprem
FETÖ, PKK ve DAİŞ operasyonunda bir zanlı tutuklandı
Gaziantep'te tramvayın çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti