Çınar ilçemize ise 30 kilometre uzaklıkta bulunan Dikmencik (Gündık) köyünde yaşayan 82 yaşındaki 3 çocuk annesi Perihan Erdem'in bugüne kadar hiç kimliği olmadı.
Kimliği olmadığı için sağlık hizmetlerinden yararlanamayan Erdem'in çocukları, akrabalarının nüfusuna kaydedildi.
82 yıldır kimliksiz yaşadığını belirten Perihan Erdem, en az 10 defa Diyarbakır Çınar İlçe Nüfus Müdürlüğü'ne kimlik için başvurduğunu ancak tüm çabalarının sonuçsuz kaldığını söyledi.
Erdem, "Nüfus Müdürlüğü benden ve kardeşimden DNA örneğini aldı. İlçedeki her işlemimizi tamamladıktan sonra mahkemeye başvurmamız istendi. Mahkeme sonuçlara bakarak rahmetli babamın mezarının açılmasına karar verdi. Fakat ben babamın mezarının yerini de bilmiyorum. Ben 2 yaşında iken babam vefat etmiş. Nereye defnettiklerini bile bilmiyorum." diye konuştu.
"Kimliğim olmadığı için hastaneye gidip muayene olamıyorum"
Kimliksiz yaşamanın vermiş olduğu sıkıntılara değinen Erdem, "Ben yaşlıyım, hastaneye gittiğim zaman muayene dahi olamıyorum. Birkaç hafta önce avluda düştüm, ayaklarımda çatlaklar oluştu. İlk başlarda ağrı nedeniyle dayanmadım. Kız kardeşimin kimliğiyle hastaneye gittim. Doktor, muayene sonrası film çekmemi istedi. Ayağımda kırık olmadığını sadece çatlak bulunduğunu söyledi. Fakat sonraki günlerde gittiğimde yine kimliğim olmadığı için muayene etmediler. Ağrılarım o kadar şiddetlenmişti ki ayağımın ağrısından ağladım. Defalarca ısrar etmeme rağmen yine de muayene etmediler ve ayağımın ağrısıyla evime dönmek zorunda kaldım." ifadelerini kullandı.
"Kimliğim yok diye aşı yapmıyorlar"
Covid-19 aşısı için köye gelen sağlık personellerinin eşine aşı yaptıklarını ama kendisine kimliği olmadığı için aşı yapmadıklarını söyleyen Erdem "Sağlık personellerine virüsten korunmak için aşı olmak istediğimi söyledim. Hemşire bana 'Teyze senin kimliğin yok, sana aşı yapamam!' dedi. Yetkililerden isteğim kimliğimi çıkarmalarıdır. Hata Cumhurbaşkanı beni duyuyorsa bana yardımcı olsun. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ının yaşlılara bakacağız sözü vardı." şeklinde konuştu.
Yaşadığı ülkede hastaneye gidememekten yakınan Erdem şöyle konuştu:
Evlendim, bu evlilikten 2 kızım, bir oğlum oldu. Ancak kimliğim olmadığı için çocuklarımın kaydını üzerime alamadım. 2 kızım başka birinin üzerine kayıtlıyken, oğlumu ise dedesinin nüfusu üzerine kaydettik. Kimliğimi çıkarmak için Diyarbakır'da gitmediğim yer kalmadı. 'İnşallah ölmeden kimliğim olur.' diye halen bekliyorum.
Bir yıl önce Çınar Nüfus Müdürlüğü'ne başvurduklarını dile getiren Dikmencik köyü Muhtarı ve aynı zamanda da Perihan Erdem'in akrabası olan Mehmet Mustafa Erdem, başvuru sonrası adliyeye gönderildiklerini akabinde de mahkemeye çıkarıldıklarını söyledi.
"Kimliği olmadığı için hastanede tedavi olamıyor, eczaneden ilaç alamıyor"
Perihan Erdem'in ablası ve yeğenini şahit olarak mahkemeye götürmelerine ve kendisinden saç ve kan örnekleri alınmasına rağmen hâkimin, delillerin yetersiz olduğuna hükmettiğini ifade eden Muhtar Erdem, "Hâkim delillerin yetersiz olduğunu söyleyerek DNA testi yapılması için 80 yıl önce ölen babasının kemiklerinin getirilmesini istedi. Yengemin babası bu köyde vefat etmedi. Babası öldüğü zaman 2 ya da 3 yaşında olduğu için babasını görmemiş halen de babasının nasıl birisi olduğunu bilmediği gibi babasının mezarının da nerede olduğunu bilmiyor." şeklinde konuştu.
Hastanelerin, kimliksiz Perihan Erdem'i tedavi etmediğini söyleyen Muhtar Erdem "Geçtiğimiz günlerde yere düşüp ayağını incitmişti, biz de hastaneye götürdük. Hastane yetkilileri, kimliği olmadığı için tedavi edemediklerini söylediler. Ayağını tedavi edemeden evine geri getirdik. Yengemin Diyarbakır'da aile hekimi olan doktor torunu bizlere merhem ve sargı bezi gönderdi kendi imkanlarımızla sardık." dedi.
"Annesinin kimliği olmadığı için kimse kızıyla evlenmek istemiyor"
Perihan Erdem'in çocuklarının da bu durumdan dolayı sıkıntılar çektiğini söyleyen Muhtar Erdem, "Evlendikten sonra da kimliği olmadığı için resmi nikahını yapamadılar. İkisi kız, biri erkek 3 çocuğu var. Kimlikleri olmadığı için oğlunu dedesinin nüfusuna kayıt ettik, kızını da annesi öldü diye babasının ismi ile kaydettiler, halen de öyle devam ediyor. Annesinin kimliği olmadığı için de kimse kızıyla evlenmek istemiyor. Oğlu, dedemin nüfusuna kayıtlı olduğu için evlenebildi." ifadelerini kullandı.
Perihan Erdem'in oğlunun askerlik vakti geldiği zaman kimliği olmadığı için akrabalarının nüfusunda gösterilerek kimlik çıkarttıklarını ve çocuğu askere gönderdiklerini söylen Muhtar Erdem, yaşanan diğer sıkıntıları şu ifadelerle dile getirdi:
Salgın sebebiyle köyleri dolaşıp 65 yaş ve üzeri yaşlıları aşı yaptılar. Fakat Perihan yengemin kimliği olmadığı için aşı yapmadılar. Kimliği olmadığı için hastaneye götüremiyoruz, hastalandığı zaman kendi imkanlarımızla ilaçlar veriyoruz. Yarın hastalansa biz ne yapacağız, nereye götüreceğiz? Hastane zaten almıyor, Allah göstermesin ölürse cenazesini nasıl alacağız?
82 yıldır kimliksiz yaşayan Perihan Erdem için yetkililere seslenen Muhtar Erdem, "Cumhurbaşkanı Erdoğan her gün, 'ben ihtiyarların her ihtiyacına yardımcı olacağım, onların yanındayım.' diyor. Yıllardır mahkemeye gidiyoruz. Cumhurbaşkanlığına, Sağlık Bakanlığına, Nüfus Genel Müdürlüğüne rica ediyorum, bize bir şekilde çare bulup kimlik çıkarsınlar. Hastaneye götürüyoruz kimliği olmadığı için kimse kendisiyle ilgilenmiyor, tedavi yapmıyorlar, bir şey olursa sorumlusu yetkililerdir." diye konuştu.