Karar, Avrupa'daki Hizbullah destekçilerinin örgüte para yollaması ve Avrupalı diplomatların Hizbullah üyeleriyle görüşmesinin yasadışı olarak değerlendirilmesi anlamına geliyor.
Fransız bir diplomat, kararın oy birliğiyle alındığını ifade ederken, Reuters haber haber ajansı üç diplomatın da bu bilgiyi doğruladığını yazdı.
Lübnan hükümeti geçen Cuma günü 'Lübnan toplumunun önemli bir parçası' diye tanımladığı Hizbullah'ın "terör örgütleri" listesine alınmaması çağrısında bulunmuştu.
Ancak Hizbullah'ın Suriye'de Beşar Esad rejimi yanında savaşmasının Avrupa'nın tutumunu sertleştirdiği belirtiliyor.
BBC'nin Brüksel'den bildiren muhabiri Chris Morris, bazı AB ülkelerinin 'Hizbullah'ın askeri ile siyasi kanadı arasındaki ayrımın kolay olmayacağı' yönünde endişeleri olduğunu belirtti. Bazı üye devletler de bu kararın Lübnan'daki istikrarı olumsuz yönde etkileyebileceği görüşünde.
Hizbullah'ın "terör örgütleri" listesine alınmasını savunan ülkeler, Hizbullah'ın geçen yıl Bulgaristan'da beşi İsrailli turist olmak üzere, altı kişinin öldüğü bombalı saldırının arkasında Hizbullah'ın olduğuna dair inandırıcı deliller bulunduğunu söylüyor. Hizbullah ise bu saldırıyla ilgilisi olmadığını savunuyor.
Avrupalı diplomatlar ayrıca, bir Hizbullah üyesinin İsrail vatandaşlarına karşı saldırılar planlamaktan suçlu bulunduğu davaya dikkat çekiyor.
Hizbullah, ABD, Kanada, Avustralya, İngiltere, Hollanda'nın "terör örgütleri listesi"nde.
(BBC Türkçe)