“Terörizmle savaş” gerekçesiyle Afganistan’ın 2001’de ABD öncülüğündeki NATO tarafından işgal edilmesinin ardından ülkedeki uyuşturucu üretimi 40 kat artarken, bu tarihten itibaren dünya genelinde Afgan eroini yüzünden ölen insan sayısının 1 milyon olduğu bildirildi.
Rusya Federal Uyuşturucu Kontrol Servisi başkanı Viktor İvanov, NATO’nun 2001’de “terörizmle savaş” adı altında Afganistan’ı işgal etmesinin ardından ülkedeki eroin üretiminin 40 kat arttığını ve bu tarihten itibaren dünya genelinde Afgan eroininden ölen insan sayısının bir milyonu aştığını söyledi.
Afganistan’da, uyuşturucunun durumu ile ilgili katıldığı bir konferansta konuşan İvanov, “NATO’nun ‘Sürekli Özgürlük Operasyonu’ başladığından beri, Afgan eroini, dünya çapında bir milyon kişiyi öldürdü ve uyuşturucu satışından elde edilen bir trilyon dolardan daha büyük miktarda para ulusaşırı organize suçlara yatırıldı” dedi.
İvanov konuşmasında, Afganistan’daki istikrarsızlığın temel sebeplerinden biri olarak da ülkedeki büyük eroin endüstrisini gösterirken, NATO işgalinin ardından uluslararası toplumun ülkedeki eroin üretiminin engellenmesinde başarısız olduğunu kaydetti.
Dünya afyonunun yüzde 90’ını üretiyor
İşgalin ardından afyon üretiminin ülke ekonomisinin en önemli parçası haline geldiği belirtiliyor.
İşgal öncesinde Taliban yönetimi, “İslam’a karşı” olduğu gerekçesiyle afyon üretimini yasaklayan bir yasa yürürlüğe sokmuş ve bu da üretimi azaltmıştı. Ancak işgal sonrasında afyon üretimi eski seviyesine geldi ve şu anda da dünyadaki toplam üretimi yüzde 90’ına denk geliyor.
BM’nin 2012 rakamlarına göre, Afganistan’ın gayri safi milli hasılasının yüzde 15’i, bir yılda 2.4 milyar dolar gelir getiren uyuşturucuyla bağlantılı ihracata dayanıyor.
İvanov, 11 Mart’ta Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Maddeler Komisyonu’nun yıllık toplantısında yaptığı konuşmada ise, 2012 yılında ülkede afyon yetiştirilen alanların yüzde 18’lik bir artışla, 131 bin hektardan 154 bin hektara çıktığını anlatmıştı.
Rusya: Narkotik bitkiler yok edilsin
ABD ve NATO’nun uyuşturucu ile mücadelede başarısız olduğunu savunan İvanov, aynı toplantıda ABD’nin bir taraftan temek geçim kaynağı afyon olan halkın gönlünü kazanmaya çalıştığını diğer taraftan ise, yabancı pazarlarda afyon satılarak Taliban’a kaynak yaratılmasının önüne geçmeye çalıştığını ifade etmişti.
Moskova yönetiminin, uyuşturucu sorunun çözülmesi konusunda en etkili yol olarak ülkedeki haşhaş tarlalarının yok edilmesi gerektiğini savunduğunu belirten İvanov, ABD’nin sorunun çözümü için kaynağı değil ürünü ortadan kaldırmaya çalıştığını söylemişti. İvanov ise, çözümün narkotik bitkilerin yok edilmesiyle sağlanabileceğini kaydederken, “haşhaş tarlaları olmazsa, uyuşturucu trafiği de olmaz” diye konuşmuştu. (soL)