ABD dört kez bastırdı; sınır ötesi harekât bitti!

2008 yılının şubatında TSK'nın 10 bin askerle Irak'ın kuzeyine yaptığı en kapsamlı kara harekâtının 7 gün içinde bitmesinin nedeni 5 yıl sonra anlaşıldı. ABD yoğun bir baskı uyguladı

ABD'nin 2008 yılındaki Savunma Bakanı Robert Gates, Türkiye'nin o yıl sınırötesine başlattığı en kapsamlı kara harekâtının ABD'nin yoğun baskılarıyla sonlandırıldığını yazdı.

Türkiye'nin 21 Şubat 2008 yılında, Kuzey Irak'a 10 bin askerle başlattığı kara harekâtının aniden sona erdirilmesinin neden olduğu şaşkınlığın üzerinden 5 yıl geçti. Emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanı olduğu 2008 yılının kışında, sınırdışına yapılan en kapsamlı harekat, 7 gün sonra aniden sona ermişti. Harekâtın aniden sona ermesi herkeste şaşkınlığa neden olmuştu. Basında çıkan, "ABD baskı yaptı" iddiaları kısa süre içinde Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklama ile yalanlanmıştı. Genelkurmay Başkanlığı, harekâtın başarıya ulaştığını belirterek, 240 PKK'lının öldürüldüğünü belirtmişti. Dönemin ABD Savunma Bakanı Gates ise anılarını yazdığı kitapta, operasyon günlerinde Türkiye'ye yoğun bir baskı uyguladıklarını itiraf etti. Gates, Türk hükümetiyle 4 kez üst üste operasyonu bitirmeleri için konuştuğunu belirterek, akabinde operasyonların bittiğini yazdı.

İşte Genelkurmay’ın açıklaması şöyle:

21 ŞUBAT AKŞAMI BAŞLADI

“Türk Silahlı Kuvvetleri, hava koşulları ve aydınlık durumu gibi etkenler dikkate alınarak en uygun zaman olarak seçilen 21 Şubat 2008 saat 19.00’dan itibaren, Irak’ın kuzeyinde PKK/KONGRA-GEL Terör örgütüne karşı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı birliklerinin katıldığı hava destekli bir sınır ötesi kara harekatı başlatmıştır. Harekatın hava şartları açısından elverişsiz bir mevsimde icra edilmesi, baskın sağlamak ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin her koşulda görev yapabilme yeteneklerinden faydalanmak için özellikle tercih edilmiştir.

Harekatın maksadı, bölgedeki teröristleri etkisiz hale getirmek ve örgütün fiziksel altyapısını tahrip etmek olarak belirlenmiştir. Coğrafi olarak örgütün kalpgahı durumunda olan Zap bölgesi hedef alınmıştır.

ÖRNEK BİR HAREKAT

Sınır ötesi harekatta sadece PKK terör örgütü hedef alınmış; sivil halk ve yerel unsurlar harekattan olumsuz etkilenmemişlerdir. Kara Kuvvetleri, Jandarma ve Hava Kuvvetleri unsurları arasındaki mükemmel koordinasyon, müşterek harekata örnek oluşturacak düzeyde bir sınır ötesi harekat uygulanmasını mümkün kılmıştır.

517 MUHTELİF HEDEFE ATEŞ, 240 PKK’LI ÖLDÜRÜLDÜ

Harekat süresince bölgedeki 60 hedef grubuna (272 hedef) hava taarruzu icra edilmiş; ayrıca Kara Kuvvetleri ateş destek vasıtaları tarafından 517 adet muhtelif hedef ateş altına alınmıştır. Harekatın başından itibaren, manevra birlikleri ve uçaklar tarafından 126 mağara, 290 barınak ve sığınak, 12 komuta merkezi, 11 muhabere tesisi, 6 eğitim tesisi, 23 lojistik tesis, 18 ulaştırma tesisi, 40 hafif silah mevzii ve 59 uçaksavar mevzii kısmen ya da tamamen tahrip edilmiştir. Dün ele geçirilen 3 teröristle birlikte, sınır ötesi harekatta etkisiz hale getirilen terörist sayısı 240’a ulaşmıştır.

27 GÜVENLİK GÖREVLİSİ ŞEHİT

Harekatta 24’ü asker ve 3’ü Geçici Köy Korucusu olmak üzere, 27 güvenlik görevlisi şehit olmuştur.

ZAMANI TARAFIMIZDAN BELİRLENMİŞTİR

Harekatın başlangıç ve bitiş zamanı tamamen askeri gerekçe ve ihtiyaçlara göre tarafımızdan belirlenmiştir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu kararına içeriden ya da dışarıdan her hangi bir etki söz konusu değildir. Kaldı ki, bu konuda bazı haberlerin çıktığı gün, harekata katılan birliklerin bir kısmı başlangıçtaki planlama gereği sınırlarımız içine çekilmiş durumdaydı.

GATES: HAREKÂT İÇİN DÖRT KEZ KONUŞTUM

Dönemin ABD Savunma Bakanı Gates yazdığı son kitabında Türkiye'nin 2008 yılında başlattığı kapsamlı sınırötesi harekatla ilgili şunları yazdı:

"Kürt teröristlerin sınırı geçerek Türk yetkilileri, askerleri ve polisleri öldürmesi büyük problem yaratıyordu. Buna çözüm bulmalıydık. Türkler Irak'ın bu sızmaları engellemesini istedi ama Bağdat, Irak Kürdistan yönetiminin aktif desteği olmadan bu konuda çaresizdi. Türkler, sınır bölgesine birçok kara ve hava saldırısı düzenlediler ve durum giderek kontrolden çıkıyordu. Petraeus (ABD'nin Ortadoğu'daki güçlerinden sorumlu general) Türkler'in bu tür saldırıları yapmadan önce bize haber vermesi konusunda ikna için çok uğraş verdi Ama Türkler'in uyarıları gelişigüzel ve genelde saldırılardan sonra oldu. Türk saldırılarının bir kısmı İran sınırına çok yakın bölgelerde gerçekleşti. Birden fazla kez İranlılar tepki olarak savaş uçaklarını kaldırdı. En büyük korkumuz İranlılar'ın Türk ve Amerikan uçaklarını ayırt edememeleriydi.

Türkler'in bu operasyonları aylar sürdü. 2008'in Şubat ayı sonunda (28 Şubat) Ankara ziyaretimden hemen önce geniş kapsamlı bir sınırötesi kara harekatı başlattılar. Türk hükümeti teröristlere karşı daha agresif bir tutum takınmadığı için içeride çok eleştiriliyordu. Buna rağmen benim getirdiğim mesaj operasyonun mevcut riskleriyle derhal durdurulması ve Türk askerlerinin sınırın Türkiye tarafına geri çekilmesiydi. Benimle birlikte Türkiye'ye gelen Amerikalı gazeteciler yaptığım görüşmelerden sonra 'Türkler mesajı aldı mı?' diye sorduklarında onlara, 'Evet aldılar. Çünkü onlara bunu 4 kez tekrarladım' diye cevap verdim."

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Abd Haberleri

İsrail terörist bir devlettir
Trump 2. kez ABD başkanı seçildi
Katilin ABD'deki konuşmasına tepki
Joe Biden adaylıktan çekildi
Trump’a suikast girişimi: Kulağından yaralandı