ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısında bir soru üzerine, ABD Başkanı'nın IŞİD’e karşı küresel koalisyon için özel temsilcisi emekli General John Allen ile yardımcısı ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk'ün geçen haftaki Türkiye ziyaretinde bir dizi askeri konuyu da ele aldıklarını kaydetti.
Türkiye’nin Suriyeli muhaliflere eğitim ve ekipman programına ev sahipliği yapmayı kabul ettiğini anımsatan Psaki, bu programın yürütülmesi konusunda da ABD Savunma Bakanlığından ekibin şu anda Türkiye’de olduğunu bildirdi.
Psaki, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice’in Türkiye’nin IŞİD ile mücadelede ABD’ye İncirlik hava üssünü kullanma yetkisi verdiğine yönelik sözlerinin sorulması üzerine, Rice’in sözlerinin tam olarak bu olmadığını ifade etti. Psaki, “Biliyorum bazı ismi verilmeyen yetkililerden alınarak yazılmış haberler var. Bu tür, anlaşmayla uyumlu olmayan bilgilerin olduğu ifadelere karşı her zaman dikkatli olunmalı. Anlaşmaya varılan şeyleri sizlere belirttim” dedi. Psaki, Allen ve McGurk'ün görüşmelerinden çıkan sonuçlardan sonra askeri yetkililer arasındaki istişarelerin önemli bir gelecek adım niteliğini taşıdığını kaydetti.
Jen Psaki, benzer bir soru üzerine, hangi spesifik tesislerin, nasıl kullanılacağının Türkiye ile yaptıkları ve önümüzdeki günlerde yapacakları görüşmelerin bir parçası olduğunu bildirdi. Psaki, “Açıkçası, eğitim ve ekipman programına ev sahipliği, belirli tesisleri gerekli kılıyor ama hangisi, nasıl ve nerede olduğu şu anda devam eden görüşmelerin bir parçası” diye konuştu.
"İKİSİ BİRBİRİNDEN FARKLI DURUMLAR"
Türk Silahlı Kuvvetlerinin PKK'ya yönelik operasyonlarına ilişkin soru üzerine Psaki, bu operasyonların Kobani’den çok uzakta yapıldığına işaret etti.
Psaki, “Biliyorum bu ikisini birbirine bağlamaya dönük bir odaklanma var. Açıkçası sahada karışık bir durum var ama Türkiye ile PKK arasında uzun bir geçmiş var. Türk yetkililerin PKK’nın askeri bir karakola ateş açtığı yönünde açıklamalarını gördük. Bu konuda elimizde bağımsız bir teyit yok ama herkesi bu konulara (Kobani ve PKK’ya operasyonlar) birbirinden ayrı durumlar olarak bakmaya teşvik ediyorum” dedi.
Psaki, Kobani ile PKK’ya operasyon yapılan yerler arasında 160 kilometreden fazla mesafe olduğuna işaret ederek, “Kobani sınırında olanlar ayrı bir durum. Buna işaret ettim. Bunun ötesinde, tüm tarafların kalıcı barışa doğru çalışmaya devam ettiklerini görmek istiyoruz ve bu kesinlikle desteklediğimiz şey ama iki olayı birbirine bağlamak doğru olmaz” diye konuştu.
Sözcü Psaki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Buralarda 10 milyonlarca, 100 milyonlarca doları bombaları atmak suretiyle oraya atanlar zannediyor musunuz ki barış için uçaklarıyla füzeleriyle orada bulunuyorlar? Hayır petrol kuyularını kendi tasarrufları altına almak için bunu yapıyorlar" sözlerinin sorulması üzerine, “Hava saldırılarına yönelik niyetimizi açıkça belirttiğimizi düşünüyorum ki o da IŞİD tehdidiyle başa çıkmak, bu (niyet) diğer koalisyon ortaklarımız için de geçerli” ifadesini kullandı.