ABD ve İngiltere de Türkiye'yi dinlemiş

Almanya'dan sonra ABD ve İngiltere istihbarat kurumlarının da Türkiye'de çeşitli dinleme faaliyetleri gerçekleştirdiği öne sürüldü

Türkiye'nin Almanya istihbaratı tarafından dinlendiği yönündeki haberklerden sonra ABD istihbarat birimi NSA ve İngiltere istihbarat kurumlarının da Türkiye'yi dinlediği iddia edildi. ABD'nin bir yandan Türkiye'yi dinlerken bir yandan da ortak izleme faaliyeti gerçekleştirdiği öne sürülüyor.

Alman Der Spiegel dergisi, NSA eski çalışanı Edward Snowden’ın sızdırdığı gizli belgelerin Türkiye ile ilgili bazı bölümlerini yayımladı.

“İkili oyun” başlıklı haberde, NSA’nın bir yandan NATO çerçevesinde ve PKK ile mücadelede Türkiye ile işbirliği yaptığı, diğer yandan Türkiye’de hükümeti, orduyu,  istihbaratçıları, bakanlıkları ve enerji şirketlerini dinlediği öne sürüldü.

NSA’nın gizli belgelerinde, Türkiye’den hem partner hem hedef ülke olarak söz edildiği belirtildi.  NSA’nın resmi irtibat ofisi olan SUSLAT’ın Ankara’da faaliyet gösterdiği,  bunun dışında NSA’nın gizli dinleme birimlerinin de bulunduğu kaydedildi.

Snowden’ın sızdırdığı belgelerde Türkiye’nin, NSA tarafından en yoğun izlenen ülkeler arasında bulunduğu vurgulandı.

Amerikan yönetiminin, NSA’ya, Türkiye’deki “siyasi liderlerin amaçlarının” öğrenilmesi ve 18 konuda istihbarat toplanması için izleme ve dinleme talimatı verdiği iddia edildi.

NSA’ya yönetim tarafından verilen “Ulusal İstihbarat Öncelikleri Çerçevesi"nde  Türkiye'nin öncelikli izlenen ülkeler arasında yer aldığı, Türkiye’nin bulunduğu grup içinde, Küba ve Venezuela’nın da bulunduğu belirtildi.

NSA belgelerinde, “Türk hükümetinin amaçlarının öğrenilmesi”  ikinci en yüksek öncelikler arasında sıralandığı, NSA ayrıca TSK hakkında bilgi topladığı, Türkiye’nin dış politika hedefleri ve enerji güvenliğinin ise üçüncü yüksek öncelik olarak nitelendirildiği bildirildi.

Amerikan istihbaratının faaliyetlerini İngiliz istihbarat birimi GCHQ ile yakın işbirliği içinde yürüttüğü ve bilgileri kaydedildi. GCHQ'nun özellikle Türk siyaseti ve enerji sektörü hakkında istihbarat toplamaya çalıştığı vurgulandı.

Snowden’ın sızdırdığı belgelerin Türkiye ile ilgili bölümlerinin ilk kez yayımlandığı haberde “Türkiye’deki hükümetin amaçlarını öğrenmek isteyen yalnızca Alman istihbaratı değil” yorumunun yapılması dikkati çekti.

Dergide, Washington'daki Türk Büyükelçiliği ve New York'ta bulunan BM nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği'nin de dinlendiği kaydedildi.

İngiltere'nin ise ülkenin enerji sektörüyle ilgilendiği ifade edildi. 2008'de dönemin Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in takibe alındığı ve Çalık Enerji şirketinin de dinlendiği bildirildi.

NSA’nın ayrıca Türkiye üzerinden Rusya, Ukrayna, Gürcistan ve son dönemde Suriye’ye yönelik dinleme faaliyetleri de yürüttüğü belirtildi. PKK ile mücadele kapsamında da Türkiye ile çok yoğun bir işbirliği yapıldığı kaydedildi. Dergi, bu bilgi akışının sayısız PKK yöneticisinin öldürülmesini ya da tutuklanmasını sağladığını kaydetti. Türkiye'nin ise bunun karşılığında Rusya ve Ukrayna'ya yönelik bilgi verdiği yazıldı.

Der Spiegel dergisindeki haberde, NSA belgelerinin Amerikan ve Türk istihbarat birimleri arasındaki işbirliğinin çok eskiye dayandığını gösterdiğini ancak NSA’nın ikili oynadığını ifade etti.

BAKAN ŞİMŞEK'İ DE DİNLEMİŞLER

Derginin haberine göre İngiliz istihbarat servisi GCHQ'nun listesinde yer alan isimlerden biri de, hem İngiliz hem Türk vatandaşı olan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek. Dergi, Bakan Şimşek'in izlenmesine dair talimat listesinde Bakan'a ait iki telefon hattının numarası ve kişisel mail adresinin bilgilerinin yer aldığını öne sürdü.

BAKANLIKLARIN ÇATILARI İZLENMİŞ

Der Spiegel'in haberrine göre İngiliz istihbaratının Ekim 2008 tarihli bir gizli belgesine göre GCHQ, Enerji Bakanlığı, BOTAŞ, Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Çalık Enerji gibi kurumlara sızmaya çalıştı. Belgede, "hedefler" arasında Enerji Bakanı Hilmi Güler'in de yer aldığı öne sürüldü. Buna göre GCHQ 2008'de bazı enerji şirketleri ve bakanlıkların çatılarına ait uydu görüntülerini inceleyerek ne tür iletişim sistemleri kullanıldığını analiz etmeye ve buralara sızmaya çalıştı. Ancak dergi, söz konusu belgelerde bu çabaların sonuç verip vermediğine dair bir bilgi olmadığını yazdı.

VENEZUELA’YLA EŞİT SEVİYE

Hatta, dosyaya göre, Türkiye Venezuela’yla eşit derecede, Küba’dan ise daha fazla izleniyordu. Altı ayda bir ABD Başkanı dosyadaki gelişmelerden haberdar ediliyordu. Washington, NSA’ya Türkiye’deki siyasi liderlerinin niyetlerinin öğrenilmesi ve ayrı tutulan 18 başlıkta istihbarat toplaması için talimat vermiş. Hükümet liderlerinin izlenmesi, sıralamada ikinci derecede; ordu, dış politika amaçları, enerji güvenliği ise üçüncü derecede öncelikli izleme sırasında. PKK faaliyetleri de öncelik sıralamasında alt sıralara konulmuş. 2006’da başlanan NSA casusluk programında Türk liderlerin izlenmesi, bilgisayarlarına girilmesine kadar varıyor. NSA içinde “Türkiye’ye Yüklenme Projesi” denilerek anılan plandaki hedeflere varılması ise, ajanların altı ayını alıyor. Plan kapsamında ilk kez sızılan bilgisayar  “Türkiye liderliğine karşı bir bilgisayar ağını kırma yönündeki ilk başarılarını kazandılar!” notuyla rapor ediliyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Abd Haberleri

İsrail terörist bir devlettir
Trump 2. kez ABD başkanı seçildi
Katilin ABD'deki konuşmasına tepki
Joe Biden adaylıktan çekildi
Trump’a suikast girişimi: Kulağından yaralandı