ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Hong Kong ve Rusya'nın, Edward Snowden'in, kendisine sığınma hakkı verecek bir ülkeye kaçma planları olduğu konusunda yeterli bir süre içinde uyarılmış olmalarına karşın yine de ayrılmasına izin vermiş olmaları halinde bunun, derinden rahatsızlık yaratıcı bir durum olacağını söyledi.
ABD'nin gizli telefon dinlemesi ve internet izleme programlarını basına sızdıran eski bir ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) sistem analizcisi olan Snowden, ABD'nin, casusluk suçlamalarıyla iade edilmesi girişiminde bulunmasının ardından dün Hong Kong'dan Moskova'ya gelmişti. Ekvador'dan sığınma hakkı talebinde bulunması beklenen Snowden, bugün Moskova'dan Küba'ya gidecek bir uçağın yolcu listesine kayıt yaptırmış olmasına karşın uçağa binmemişti.
Hindistan ile ülkesi arasındaki ikili ilişkiler konusunda görüşmelerde bulunmak üzere geldiği Yeni Delhi'de basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kerry, Snowden hakkında kendisine yöneltilen soruya "Neredeydi, nerede ve nereye gitmeye çalışıyordu belli değil" diye yanıt verdi.
ABD'nin Snowden'ın pasaportunu iptal ettiğini hatırlatan Kerry, "Tam olarak nereye gidebileceğini veya gitmek istediği varış noktasının neresi olacağını bilmiyoruz" ifadesini kullandı.
Snowden olayının, ABD'nin Rusya ve Çin ile ilişkileri üzerinde ne gibi bir etkisi olacağı yönündeki soruya , "Elbette ki yeterli bir süre içinde uyarılmışlarsa ve buna rağmen kasten bunu görmezden geldiler ve hukuk standartlarına göre hareket etmedilerse, bu, derinden rahatsızlık verici bir durum olacak" diye cevaplandıran Kerry, Hong Kong ile ABD arasında yeterli uyarı süresi içinde suçluların teslimi anlaşması bulunduğunu ve kasıtlı bir durum varsa bunun iki ülke ilişkileri üzerinde etkisi olacağını ve darbe vuracağını ifade etti.
Rusya ile aralarında bir iade anlaşması bulunmadığını, buna karşılık Küba, Venezuela ve Ekvador ile ABD arasında böyle bir anlaşma bulunduğunu anlatan Kerry, "Bir iade anlaşması olsa bile her hangi bir ülkenin Snowden için siyasi istisna yapabileceğini belirtti. ABD'nin iki yıl önce Rusya'nın istediği 7 mahkumu iade ettiğini hatırlatan Kerry, "Karşılıklılık ilkesi ve hukukun uygulanmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.
Kerry sözlerine şöyle devam etti:
"Burada tezat içeren bir komedi olmadığını varsayıyorum. Yani, Snowden'ın adaletten kaçmak için Çin ve Rusya'nın yardımını istemesinin, bu ülkelerin internet özgürlüğünün büyük kaleleri olmasından mı kaynaklandığını merak ediyorum. Bu ükelerin her hangi birisindeyken, en büyük savunucusuymuş gibi gözüktüğü internet özgürlükleri sorununu dile getirdi mi öğrenmek isterim."
Öte yandan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, Snowden'in Ekvador dışında başka ülkelere de sığınma için başvurmuş olabileceğini söyledi.
Snowden hala Moskova'da
Bu arada ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) yürüttüğü gizli telefon ve internet kayıtlarını izleme programını basına sızdıran Edward Snowden'ın halen Moskova'daki Şeremetyevo Havaalanı'nda olduğu bildirildi.
Rus İtar-Tass ajansı, Şeremetyevo Havaalanı'ndan bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Snowden'in havaalanındaki "yeşil bölge"yi terketmediğini duyurdu.
Rus basınında çıkan haberlerde, Hong Kong-Moskova uçağıyla Rusya'ya gelen Snowden'ın, bugün önce Küba'ya daha sonra da Venezuela'nın başkenti Caracas'a gideceği ifade edilmişti.