ABD'nin yeni işgal rotası Afrika kıtası

Irak ve Afganistan'dan çekildikten sonra Asya'ya yönelmesi beklenen ABD'nin yeni hedefi Afrika oldu. Pentagon, Etiyopya ve Seyşeller'de drone, Kenya'da özel kuvvetler üssü kurdu. Nijer'le birlikte pek çok Afrika ülkesinde yeni üsler kurmayı planlayan ABD'

ABD'nin öteden beri en büyük askeri yığınağını yaptığı kıta Asya olageldi. Her ne kadar Barack Obama yönetimi Irak'taki muharip gücünü 2011'de sonlandırsa ve Afganistan'daki askerlerini 2014 sonunda çekeceğini açıklasa da Çin'in yükselen gücü nedeniyle Uzak Asya'daki Amerikan askeri varlığının arttırılacağı konusunda herkes hemfikirdi.

Ancak son dönemde Washington'ın askeri eylemlerinin odağında Uzak Asya yerine Afrika yer aldı. Son iki yılda Washington yönetimi Libya, Somali, Mali ve Orta Afrika'daki çatışmalara doğrudan ya da dolaylı olarak müdahil oldu. Buna paralel olarak da ABD'nin Afrika'daki askeri varlığı arttı.

ÖNCE İNKAR ETTİLER

Pentagon bünyesindeki Afrika Komutanlığı (AFRICOM) 2007 yılında kurulduğunda Amerikalı yetkililer Afrika'da üs kurma ve kıtaya asker gönderme planları olmadığının altını çizmişlerdi. Buna rağmen geçen süre içinde Çad, Etiyopya ve Seyşeller'de drone üsleri, Kenya'da da özel kuvvetler üssü kuruldu. Önümüzdeki dönemde Nijer'de de yeni bir drone üssü kurulack.

KLASİK GEREKÇE

Washigton, Afrika'da 35 ülkeye yayacağı askeri varlığını kıtadaki el Kaide oluşumları ile mücadele ile gerekçelendiriyor. Önümüzdeki yıllarda Amerikan Ordusu'nun başına geçmesi beklenen General David M. Rodriguez, Senato'ya verdiği raporda, El kaide ve benzer tehditleri gerekçe göstererek ABD'nin kıtada varlığını 15 kat daha arttırması gerektiğini savundu. Rodriguez, 'ek istihbarat ve keşif kapasiteleri bizim ve yakın müttefiklerimizin çıkarlarının korunası için gerekli. Son krizler bu atmosferin kanıtı' diye konuştu.

Tel Aviv'in Afrika kapısı

Araps Today'e konuşan diplomatlar Afrika'daki Arap egemenliğini kırmak isteyen İsrail'in Fransa'nın Mali müdahalesinden büyük kazançlar sağlayacağı iddia etti. 'Mali, İsrail'in Afrika'ya girdiği kapı olacak' diyen uzmanlar İsrailli diplomatların var güçleriyle Afrikalı hükümetleri Araplarla ters düşmeleri ve sürtüşmeleri için teşvik ettiği belirtti. Etiyopya, Kenya, Angola, Mozambik, Çad, Uganda ve Kongo'da askeri faaliyetleri bulunan İsrail'in, Güney Sudan'da iki ayrı noktada askeri hava üssü bulunuyor.

Yabancı askerler cirit atıyor

Son yıllarda askeri müdahalelerle gündeme gelen Afrika ülkelerinde çok sayıda Batı devletinin üssü bulunuyor. Afrika ülkelerine doğrudan yatırımları bulunan Çin, kıta ülkeleriyle ikili ilişkilerini geliştirerek ticaret hacmini son 10 yılda 200 milyar dolara çıkarırken, başta ABD, Fransa, İsrail ve İngiltere gibi ülkeler özellikle hammadde ihtiyaçları için kara kıtada baskeri ve siyasi gücünü arttırıyor.

AFRICOM TAŞINACAK MI?

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Afrika Komutanlığı'nın büyütülmesini istese de ülke içinden itiraz sesleri yükseliyor. Bazı vekiller, Afrika Komutanlığı'nın Almanya'daki karargahının ABD'ye taşınması gerektiğini savunuyor. Savunma Bakanlığı tarafından Kongre'ye sunulan bir raporda, karargahın ABD'ye çekilmesi ile yıllık 130 milyon dolarlık masrafların, 60 milyona dolara indirileceği ve dolayı olarak 4 bin 300 kişiye iş olanağı sağlanabileceği belirtildi.

MISIR HARİÇ!..

Merkezi Almanya'nın Stuttgart kentinde bulunan Afrıcom'un bünyesinde 4 bin asker, hedefinde ise 54 Afrika ülkesinden 53'ü bulunuyor. Mısır, İsrail nedeniyle Ortadoğu'dan sorumlu CENTCOM'un ilgi alanında.

Yenişafak

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Abd Haberleri

İsrail terörist bir devlettir
Trump 2. kez ABD başkanı seçildi
Katilin ABD'deki konuşmasına tepki
Joe Biden adaylıktan çekildi
Trump’a suikast girişimi: Kulağından yaralandı