Adana’nın simgesi durumundaki tarihi camiler ile yapıların bazı bölümlerinin işyeri olarak kullanılması, tarihi yapıya yakışmayan bir görüntü ortaya koyuyor.
Tarihi Yağ Camii, Kemeraltı Camii ve Ramazanoğlu Medresesi gibi yapıların yan bölümleri, yıllardır aslına uygun kullanılmazken yetkililerin ise adeta buna göz yumduğu belirtilerek bu konuda gerekli adımların atılması isteniyor.
İbadet amacıyla geldiği 5 asırlık tarihi Yağ Camii’nin yan bölümünün bakkal, terzi, hediyelik eşya ve mağaza şeklinde kullanıldığını ifade eden Ramazan Sandal isimli vatandaş, “Bu tür tarihi camilerin bünyesinde bulunan bölümlerde, işyerlerinin olmasını uygun görmüyorum. Bu esnafın geçmişte bu tür camilere nasıl yerleştiğini ve buna nasıl göz yumulduğunu anlamak mümkün değil. Bu tarihi yapıların korunması gerekmez mi? Tarihi camilerin yanlarındaki bölümler de caminin bir parçasıdır. Dolayısıyla bu yapıların bünyesindeki bölümlerin de bu doğrulta kullanılması gerektiğine inanıyorum.” dedi.
Tarihi Ramazanoğlu Medresesi’nin de aynı şekilde adeta esnaf işgali altında olduğunu belirten Yasin Yılmaz da, “Adanamızın tarihinde 500 yıllık geçmişi olan tarihi medresenin ön dış kısmında bal ve kovan satan bir işyeri ile plastik ürünlerin imal edildiği bir atölye var. Bu kullanım şekli, tarihi mekânlara yapılan büyük bir saygısızlık. Tarihi bu mekânların, dükkân olarak nasıl bu esnafın eline geçtiğini bilmiyorum ama bunun yasal olmadığını biliyorum. Bu konuya Valiliğin el atmasını istiyoruz. Bu tarihi mekânların eski haline dönüştürülerek sosyal ve kültürel faaliyetler için kullanılmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Tarihi Kemeraltı Camii’nin yan bölümünün ayakkabıcılar tarafından kullanıldığını belirten Mehmet Ali Dursun isimli cami cemaati ise, bu tür yapıların ilgili yetkililerce korunması gerektiğini söyledi.
Camilerin bünyesinde olan mekanların kitapevi olarak kullanılabileceğini ifade eden Dursun, gerekli adımların atılması için yetkilileri göreve çağırdı.
İLKHA