Adana’ya Bölge Adliye Mahkemesi kurulmamasına tepki

Adana Barosu, Bölge Adliye Mahkemesi kurulmayan Adana’nın yok sayıldığını savundu.

Adana Baro Başkanı Avukat Mengücek Gazi Çıtırık, Bölge Adliye Mahkemelerinin sayısının 15 olarak kararlaştırıldıktan sonra 7’e düşürülerek Adana’nın Gaziantep’e bağlanmasına tepki gösterdi. Çıtırık, “Adana gibi temel bir il yok sayılmıştır. Adana’nın yargı yetisi bakımından Gaziantep’e bağlanması yargı camiası ve ilimiz açısından son derece üzüntü veren bir gelişmedir.”ifadelerini kullandı.

Adana Barosunca özel bir otelde düzenlenen "Hukuk Ve Ceza Yargılamasında İstinaf Kanun Yolu" konulu konferansta konuşan Adana Baro Başkanı Avukat Mengücek Gazi Çıtırık, Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun ve 5236 Sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun ile ilgili eleştirilerde bulundu.

Adana’nın Gaziantep’e bağlanmasına tepki

Yargıya güvenin oldukça azaldığı bir ortamda savunma açısından da zor bir dönemin yaşandığını savunan Çıtırık, ilkin 15 olarak kararlaştırılan Bölge Adliye Mahkemelerinin sayısının 7’e düşürülmesinin hukuk tanımazlık olduğunu söyledi. Adana’nın Bölge Adliye Mahkemeleri konusunda yok sayıldığını ileri süren Çıtırık, “Adana’nın yargı yetisi bakımından Gaziantep’e bağlanması yargı camiası ve ilimiz açısından son derece üzüntü veren bir gelişmedir.”ifadelerini kullandı.

Bölge Adliye Mahkemeleri 20 Temmuz’da görevine başlayacak

Açılış konuşmasının ardından geçilen panelde söz alan Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Evren Kılıçoğlu, Bölge Adliye Mahkemelerinin kurulmasından sonra yaklaşık 12 yıldır hep bu mahkemelerin göreve başlamasını beklediklerini, 2015 yılında mahkemelerin kurulması ve başlaması yönünde alınan karar gereği 20 Temmuz 2016 tarihi itibariyle de Bölge Adliye Mahkemelerinin yargılama görevine başlayacağını söyledi.

“Sıkıntılı hususlar var”

Daha sonra konuşan Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Alşahin ise ilk derece mahkemelerince verilen kararların bir kısmının kesinleşmeden önce olağan kanun yollarına tabi tutulduğunu, bir kısmı kesinleştikten sonra olağanüstü kanun yolu denilen bir takım yargı yollarına müracaat edilerek yeniden değerlendirildiğini hatırlattı.

Temmuz ayında yürürlüğe girecek istinaf mahkemelerini uygulamada bir takım sıkıntılara sokacak hususların bulunduğunu savunan Alşahin, istinaf kanun yolunun eksikliklerine ilişkin olarak kanun yürürlüğe girmeden önce bir takım yeni düzenlemelerin yapılacağını, bunların en başında şu anda Yargıtay’da görülmekte olan davaların akıbeti ile ilgili durum olduğunu kaydetti.

Yargıtay’ın kendisine gelen dosyaları hiç bir şekilde iade etmeden tamamen sonuçlandırıp, ondan sonra Bölge Adliye Mahkemelerinden gelen davalara bakmayı düşündüğünü hatırlatan Alşahin, “Bunun tersi istinaf mahkemelerini çok zora sokar. Yargıtay’ın böyle düşünmesinin amacı istinaf mahkemelerini rahatlatmaktır.”sözleriyle görüşlerini anlattı. (İLKHA) 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Adana Haberleri

Adana'da art arda 3 deprem
HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu Adana İl Başkanlığı önünde taziyeleri kabul etti
AK Parti Sözcüsü Çelik: HÜDA PAR'a yönelik saldırıyı bir kere daha lanetliyoruz
İl Başkanı Demir'in sağlık durumu iyi
HÜDA PAR Adana İl Sekreteri Şehid Sacit Pişgin defnedildi