Kamu kurum ve kuruluşlarının bazı kadro ve pozisyonlarına yerleştirme yapabilmek için gerçekleştirilen Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) A Grubu ve Öğretmenlik (Genel Yetenek-Genel Kültür) oturumundan çıkan adaylar duygularını paylaştı.
Muş’ta sınava girecek adaylar, sınavın yapılacağı okullara sabahın erken saatlerinden itibaren gelmeye başladı. Birçok anne-baba çocuklarına destek olmak için okula gelirken, bazı aday anneleri çocuklarının başarısı için dua etti.
Sınavdan çıkan Türk Dili ve Edebiyatı bölümü son sınıf öğrencisi Abdurrahman Önli, bu sene Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olacağını ve sınavın genel anlamda çalışan bir insan için zor bir sınav olmadığını belirterek, mazot ile ilgili bir sorulan sorunun bayağı dikkat çekici bir soru olduğunu söyledi.
Türkçe bölümünden sorulan soruların çok zor olduğunu ifade eden Abdullah Olgun, “Genel anlamda çok zor olduğu söylenemez ama bizi Türkçede biraz zorladılar, Türkçede her zaman zor soruyorlar. Tarih iyiydi, biraz yoruma dayalıydı. Zor değildi ama ben matematik yapıyordum bu sınavda yapamadım. Bilgiye dayalı yorum sorduğu için ÖSYM sınav mantığını beğeniyorum.” ifadelerini kullandı.
Tarih bölümünden sorulan soruların ezberden çok yorum ağırlıklı olduğunu söyleyen İdris Kahraman, “Çok zor bir sınav değildi, çok çalışmayı da gerektirmiyordu. Tarih ezberden çok yorum ağırlıklıydı. Türkçe bence kolaydı, vatandaşlıktan birkaç tane soru zor geldi. Bazı güncel bilgilerde eksiklik vardı, gizli bilgiler vardı çok açık sorulmamıştı. ÖSYM sınav mantığı ezber ağırlıklı olmadığı için iyiydi ama daha önceki yıllarda ezber ağırlıklı olduğu için daha kötüydü.” şeklinde konuştu.
Muhammed Yeşilçınar ise, “Sınava girdik çıktık ama çok zordu. Türkçe çok kötü geçti, gerçekten çok zor sormuşlardı. Tarih ve coğrafya biraz iyiydi ama dediğim gibi Türkçe çok zordu. Eğer Türkçede netlerim artarsa 65 puan alırım.” dedi.
Sınava ikinci girişi olduğu için çok rahat olduğunu dile getiren Zafer Kamer, “Sınava ikinci girişim olduğu için sınavım iyi geçti. İlk giren arkadaşlar için belki sınav kaygısından dolayı sıkıntı yaşamış olabilirler ama ikinci kez girenler için iyi geçmiştir. Bu sınavda ÖSYM’nin sınav stratejisini değiştirdiğini gördüm. Önceki yıllarda bilgi ağırlıklıyken bu sınavda öğrencilerin yorum gücünü test etmeye yönelik sorulara ağırlık verilmişti.” (Ayetullah Tarhan-İLKHA)