Belde hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Gaffari Akkuş, resmi kayıtlara göre nüfusun 2 bin 300, hane sayısının ise 500 civarında olan beldelerinin 1989'da belediye olduğunu hatırlatarak belde halkının genelde tarımla uğraştığını söyledi.
İller Bankasından gelen bütçe dışında herhangi bir gelir kaynaklarının olmadığını dile getiren Akkuş, "Belediye olarak hiçbir gelir kaynağımız yok. Benden önceki belediye başkanları elbette belli hizmetler yapmışlardır. Sağ olsunlar taş üstüne taş koydular. Biz de o taşın üzerine taş koymak istiyoruz. Hizmetlerimize devam edeceğiz. Elimizden geldiği kadar vatandaşımıza yardımcı olacağız. Önceki belediye başkanımız cazibeli su gelecek diye biraz kredi çekmiş. Maalesef İller Bankası, Kâhta Belediyesi ve Bölükyayla Belediyesi arasında herhangi bir protokol olmadığı ve sadece bir meclis kararına bağlı olduğu için su gelmiyor. Kışın su verilebiliyor, ama yazın bu suyumuz gelmiyor. Cazibeli gelmediği için elektrikle gelmek zorunda kalıyor. Bu da bizim için çok büyük bir külfet oluyor." ifadelerini kullandı.
"Özellikle hayvancılık konusunda devlet yardımını bekliyoruz"
Ekonomik olarak sıkıntı yaşadıkları belirten Akkuş, "Su ve elektrik giderimiz aylık 30 bin lira. Bu durum bütçemizi aşıyor ve bizi yıpratıyor. Belediyemize, İller Bankasından gelen hisseden her ay 30 bin lira elektrik parası ve önceki dönemde çekilen kredinin parası olarak da 30 bin lira ödemek durumunda kalıyoruz. Bize kalan 60 bin lirayı da personel giderine harcıyoruz. Bunu aşmak için bir güneş enerji paneli sistemi kurarak elektriği kendimiz üreterek gelir getirici bir kaynak bulmaya çalıştık. Hayvancılık konusunda tabii ki destek bekliyoruz. Milletimizi yormayacak şekilde destekler verilmelidir. Çünkü milletimizin elinde pek fazla bir variyet yok. Özellikle hayvancılık konusunda devletimizin yardımlarını bekliyoruz. Hayvancılık yapılırsa, Çukurova'ya da çevre illere de satışını gerçekleştiririz." şeklinde konuştu.
"Sağlık ocağımızda sadece bir aile hekimi var"
Sağlık alanında bazı iyileştirmelerin yapılması gerektiğini belirten Akkuş, "Sağlık ocağımızda sadece bir aile hekimi var. Sağlık Bakanlığının bir prosedürü var ve prosedüre göre nüfus oranına göre hekim veriliyor. Ama bize göre 2 hekim olsaydı en azından çevre köylerden de bize gelenler olurdu. Oysa bir aile hekimi ve bir hemşiremiz var. Bu da bizim için yetersiz." dedi.
"Mermer taşıyan ağır tonajlı araçların geçmesinden dolayı yollarımız bozuk durumda"
Yollar ve taşımalı sistem hakkında bilgi veren Akkuş, "Beldemize birçok köyden taşımalı okumaya geliniyor. Lisede yaklaşık 300, ilkokulda bin 500 civarında öğrencimiz var. Taşımada sıkıntılar yaşıyoruz. Özellikle yollarımızda mermer taşıyan ağır tonajlı araçların geçmesinden dolayı yollarımız bozuk durumdadır. Zaman zaman çukurlar meydana geliyor. İl Özel İdaresine yama yapılması için sürekli müracaat ediyoruz. Yaz döneminde gelip yama yapıyorlar. Beldemizde şu an büyük kompleksli bir liseye ihtiyacımız var. Bunun yer tahsisi için çalışıyoruz. Yer tahsisi tamamlandıktan sonra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzle diyaloğa geçeceğiz. Âtıl durumdaki bazı okullarımızı yıktık. Onların alanını park alanına dönüştürerek millet bahçesi veya yeşil alan olarak hizmete sunacağız." ifadelerini kullandı.
"25 yataklı bir hastane yapılmasını talep ediyoruz"
Beldenin hastaneye ihtiyacı olduğunu belirten Kadir Yıldız, "Bizim yollarımız iyi değildir. Yollarımızın düzenlenmesini istiyoruz. Sağlık ocağımız yetersiz. Beldemize 25 yataklı bir hastane yapılmasını talep ediyoruz. Doktor eksiğimiz var. Beldemizde hayvancılığın ve tarımın geliştirilmesini istiyoruz. Hayvancılık gelişirse süt satma imkânı olacaktır. Güneş enerji paneli kurulursa bizim için iyi olacaktır. Suyu elektrikle karşılamaktan kurtuluruz." dedi.
"Tarım desteği verilirse gençler dışarıya gitmek zorunda kalmaz"
Belde sakinlerinden Mehmet Güngör, "Tarım desteği verilirse yaz aylarında gençlerimiz dışarıya çalışmaya gitmek zorunda kalmaz. Öğrenci sayımız fazla olduğundan taşımalı sistemde sıkıntılar yaşıyoruz. Hayvancılığın geliştirilmesi gerekiyor. Destek var ama kısıtlamalar da var. Hayvan para etmiyor. Kepek pahalı olduğundan yıl boyunca yapılan harcamalar hayvanın kendi fiyatını çıkarmıyor. Bu durumda kazanacak bir şey kalmıyor." ifadelerini kullandı.
Geçim noktasında sıkıntılar yaşadıklarını belirten belde sakinlerinden İmam Tümer, belde dışındaki köylerden gelen öğrencilerden dolayı okullarının yetersiz kaldığını söyledi. Tümer, beldelerine 30 yataklı bir hastane yapılmasını istediklerini kaydetti.
"Tarım Bakanlığından tarım ve hayvancılık konusunda destek vermesini istiyoruz"
Beldenin birçok ihtiyacının olduğunu belirten Mehmet Orman, "Bizim beldede 500 hane var. 31 yıldır belediye olan beldemizde birçok eksiğimiz var. Okul, top sahası, park ve yol üzerinde çeşmelerin yapılmasını istiyoruz. Belde olarak ırgatlıktan kurtulmak istiyoruz. Beldemizin hastaneye ihtiyacı vardır. Tarım Bakanlığından tarım ve hayvancılık konusunda destek vermesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.
"Beldemize yol, okul, otopark ve hastane yapılmasını istiyoruz."
Belde sakilerinden Yasin Atik ise, "Şu an bizim eksikliklerimiz çoktur. İlimizde fabrika olsa kimse dışarıya çalışmaya gitmez, ırgatlık yapmaz. Yollarda bu kadar ölümlü kazalar olmaz. Beldemize yol, okul otopark, hastane ve halı saha yapılmasını istiyoruz. Bunların hepsi insani ihtiyaçlardır. Tarım Bakanlığından destek istiyoruz. Hayvancılık konusunda bize destek olunsa gençlerimiz çok rahat eder. Dışarı illere gitmezler." dedi.
İLKHA