Bu yıl tüm dünyada kuraklığın etkili olduğunu belirten Adıyaman Buğday Pazarı Başkanı Habip Öksüz, kuraklıktan etkilenmemek için Adıyaman'daki barajların biran önce faaliyete geçirilerek sulu tarıma geçiş yapılması gerektiğini dile getirdi.
"Tarım ürünlerinde verim yüzde 50 oranında düştü"
Öksüz rekoltenin bu yıl çok düştüğüne dikkat çekerek, "Bu yıl dünya genelinde bir kuraklık var, bu kuraklık bizleri de çok etkiledi. Tarım ürünlerinde verim yüzde 50 oranında düştü ama İç Anadolu bölgesine Göre Güneydoğu Anadolu bölgesindeki illere göre yine çok şükür. Biz oralardan daha kötü ve karamsar haberler alıyoruz. Verime göre fiyatlar iyidir ama gübre fiyatları çok yüksektir, çiftçiyi kurtarmıyor. Gübrenin tonu şuanda 4 bin liraya yükselmiş bu çiftçi ne yapacak?" dedi.
"Rekoltede düşük olduğundan çiftçi zarar ediyor"
İstenilen verimin elde edilmemesiyle birlikte tarımda kullanılan gübre ve ilaç fiyatlarının yüksek olmasından şikâyet eden Öksüz şöyle devam etti:
Rekoltede düşük olduğundan çiftçi zarar ediyor. Yetkililerden çiftçilerimize destek olmalarını bekliyoruz. Çiftçiye ciddi bir destek olunması gerekiyor. En son mazota gelen bir lira zam geldi. Bundan hem nakliyeci hem çiftçi zarar görüyor. Biz geçen sene 5 yüz liraya gönderdiğimiz nakliye bu sene 7 yüz lira olmuş durumdadır. Bu ekstra paralar çiftçinin cebinden çıkıyor, çiftçi zaten mağdur durumdadır.
"5 yıl ertelemeli faizsiz kredi verilmeli"
Çiftçinin faizsiz bir krediyle desteklenmesi gerektiğini belirten Öksüz, "Çiftçiye faizsiz bir kredi desteği verilmesini, verilecek kredinin de 5 yıl geri alınmaması gerekiyor. Böyle bir durum olursa bu çiftçinin rahatlamasını sağlar. Bunun dışında mazot, gübre ve ilaç fiyatlarına biran önce müdahale edilmesi gerekiyor. Şu anda mazot yaklaşık 7 liradır. Devletin çiftçiye yaptığı mazot desteği yetersiz kaldığından mazotun çiftçiye daha ucuz verilmesi gerekiyor. Bugünün şartlarında mazot çiftçi için 4 lira olmalıdır. Bu anlamda çiftçiye bir pozitif ayrımcılık yapılmalıdır. Bu ayrıcalık çiftçi için can suyu olur." ifadelerini kullandı.
"Adıyaman'ın da suyu kavuşması için yetkililerden talepte bulunuyoruz"
Adıyaman'ın etrafının baraj ve göletlerle çevrili olmasına rağmen sudan faydalanamadıklarını vurgulayan Öksüz, "Çiftçinin bu duruma gelmesinin sebebinin kuraklık olduğunu hepimiz biliyoruz. Bizi yetkililerden talebimiz: Sulu tarıma geçmemiz gerekiyor. Baraj bizim ilimizde ama başkaları faydalanıyor. Onlar dönüm başına 7 yüz kilogram 1 tona kadar verim alırken bizde en iyisi 3 yüz kilogram alıyor. Bizim arazilerimiz sulu olmadığından dolayı elde edilen verim çiftçinin masrafını kurtarmıyor. Bir an önce barajların ve göletlerin ağırlık verilerek faaliyete geçirilmesi lazımdır. Adıyaman'ın da suyu kavuşması için yetkililerden talepte bulunuyoruz." şeklinde konuştu.