2019-2020 eğitim ve öğretim yılını İLKHA'ya değerlendiren Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alagöz, 2020 yılının, eğitim camiası açısından zor bir yıl olarak kayıtlara geçtiğini belirtti.
Alagöz, eğitim ve öğretimde yaşanan zorluklardan pandemi sürecinde geliştirilen sistemlere; öğrencilere eğitim vermek için yapılan çalışmalardan LGS'ye kadar 2019-2020 eğitim-öğretim yılını değerlendirdi.
"Pandemi sürecinden dolayı öğrencilerin birinci dönem notları esas alındı"
YKS'ye girecek öğrencilere başarılar dileyen Alagöz, "Bilindiği gibi eğitim ve öğretim açısından gerçekten zor bir yılı geride bıraktık. Örgün eğitimde okuyan 154 bin öğrencimiz var. Bunların hepsi elektronik ortamda istedikleri gibi karnelerini görebiliyorlar. O konuda herhangi bir sıkıntı yok. Pandemi sürecinde ikinci dönem dikkate alınmadığı için daha çok öğrencilerimiz birinci dönemin notlarıyla değerlendirildiler. Yani hiçbir öğrencimiz mağdur olmadı inşallah, olmayacak da. Bakanlığımızın talimatıyla 16 Mart 2020'den itibaren eğitimimizi uzaktan eğitim şekline dönüştürdük. Bu süreci en iyi şekilde değerlendirmeye çalıştık. EBA üzerinden eğitimlerimizi gerçekleştirdik. Öğrencilerimizin eğitimden uzak kalmaması için Bakanlığımız başta olmak üzere her türlü tedbir alındı." dedi.
"Her öğretmenimiz bu anlamda evini okula çevirdi"
Covid-19 nedeniyle eğitimlerine uzaktan eğitimle devam etmek zorunda kalan öğrenciler için öğretmenlerin ellerinden gelen gayreti gösterdiğini belirten Alagöz, "Her öğretmenimiz evini adeta okula çevirdi. EBA üzerinden, WhatsApp grupları üzerinden, ZOOM gibi iletişim araçları üzerinden çocuklarımızı, velilerimizi asla yalnız bırakmadık. İnşallah tekrar böyle bir şeye ihtiyacımız kalmaz. 2020-21 eğitim-öğretim yılına eylül ayında inşallah başlarız." şeklinde konuştu.
"Tercihlerde öğrencilere yardımcı olmak için rehberlik merkezleri kuracağız"
LGS'ye giren öğrencilerin en kısa zamanda yerleştirilecekleri okulların belirleneceğini belirten Alagöz, "Geçen hafta tüm Türkiye'de olduğu gibi ilimizde de LGS Sınavı yapıldı. LGS sınavına, ilimizden yaklaşık 16 bin öğrencimiz müracaat etmişti, bunların takriben 15 bini sınava girdi. Ben onları da tebrik ediyorum, başarılar diliyorum. İnşallah onlar da gönüllerine göre arzu ettikleri bir okula kayıtlarını yatıracaklar ki öğrencilerimiz o anlamda da hiç üzülmesinler. Çünkü bu sınava girmek zorunlu bir sınav değildi. Yani herhangi bir öğrencimiz mutlaka bir lise ile ilişkilendirilecek. Bu; anadolu lisesi de olabilir, meslek lisesi de olabilir, imam hatip lisesi de olabilir veya kendilerine yakın mahalle mektepleri de olabilir. Kesinlikle bunda herhangi bir tereddüde veya üzüntüye sebep olacak bir durum söz konusu değildir. Biz inşallah onları da elimizden geldiğince en kısa sürede yerleştireceğiz. Okullarımızda bunları yönlendirmek için rehberlik merkezleri kuracağız ve öğrencilerimize bu konuda yardımcı olacak, tercihlerde gerekli yönlendirmede bulunacaklar." ifadelerini kullandı.
"Covid-19 sürecinde meslek okullarımız maske, siperlik ve dezenfektan üretti"
Adıyaman'daki meslek liselerinin salgınla birlik ciddi bir şekilde faaliyet yürüttüğünü belirten Alagöz, "Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Covid-19 sürecinde hemen hemen bütün meslek liselerimizde ilk günden itibaren dezenfektan üretimine başladı. Arkasından bilim sanat merkezleri ile beraber yüz maskesi üretmeye başladı. Arkasından siperlik ürettiler. LGS sınavında 50 bine yakın öğrencimize ve öğretmenlerimize maske dağıttık. Bütün okullarımızda her sınıfa dezenfektan koyduk. Çocuklarımız hiçbir şekilde mağduriyet yaşamadılar. Bu sene ilkokul 4'üncü sınıfa kadar olan öğrencilerimiz için Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak 'Kazanım Pekiştirme Çalışması' yaptık. Bu çalışma takdir ve beğeni gördü. Bu tür çalışmalarımız inşallah artarak devam edecektir." dedi.
"Yaz aylarında oyun oynayıp bol bol kitap okuyun"
Elektronik ortamda karnelerini aldıktan sonra yaz aylarını en iyi şekilde değerlendirmeleri için öğrencilere tavsiyelerde bulunan Alagöz, "2019-20 eğitim-öğretim yılının sonuna gelmiş bulunmaktayız. İnşallah bir daha böyle sıkıntılı bir süreç yaşamayız. Bu dönem içerisinde çocuklarımızın sosyal aktivitelerine pandemi kurallarına uyarak sosyal mesafelerini koruyarak oyun oynamalarını tavsiye ediyorum. Çünkü bu virüs; bir yerde gözüken veya duran herhangi bir şey değil. Bu hepimiz için tehlikedir… çocuklarımız için de bizler için de büyüklerimiz için de tehlikedir. Bu yüzden sosyal mesafeyi koruyup top oynamalarını ve evde bol bol kitap okumalarını tavsiye ediyoruz." şeklinde konuştu.
"Çocuklar nihayetinde bize bakarak büyüyorlar"
Ebeveynlerin çocuğun gelişimi üzerinde çok önemli bir etkiye sahip olduğunu belirten Alagöz, "Anne ve babalar da 'bir kenara çekilip bir dizi izleyelim' veya 'telefonumuzla ilgilenelim' demesinler. Çünkü o çocuklar, nihayetinde bize bakarak büyüyorlar. Onlara bir ebeveyn olarak yol gösterici olarak destek olmamız, fedakârlık yapmamız gerekiyor. Belki de onlardan önce elimize bir kitap alıp okumamız gerekiyor. Böylece onlar da bize bakarak kitap okuma alışkanlığını elde etmiş olurlar. Çünkü hakikaten toplum olarak okumayı çok sevmiyoruz. Yıllardır milli eğitimde görev yapan birisi olarak söylüyorum; hemen hemen her sene bir okuma kampanyası başlatır ve '10 dakikanı bana ayır, her sabah bir kitaptan en azından 10 sayfa 15 sayfa okuyarak güne başla' deriz. Okumayan toplumlar malum dedikodu üretiyor. Mutlaka okumalıyız ve bu okumayı da birbirimize tavsiye etmeliyiz. Elbette biz her gün kitap alamayız ama imkanlarımız varsa birbirimize kitap bağışlayabiliriz. Arkadaşlarımıza bir kitap alıp hediye edebiliriz. Bu konuda da ben öğrencilerimizin bu anlayışta olacağına gönülden inanıyorum." dedi.
"İlimizdeki hayırseverlerimizin ellerini taşın altına koymalarını bekliyorum"
Algöz son olarak "Şunu da paylaşmak isterim aracılığınızla. Ben ilimizdeki hayırseverlerimizin mutlaka ellerini taşın altına koymalarını bekliyorum. İlimizde eğitim ve öğretim anlamında gerçekten ciddi ihtiyaçlarımız var. Elbette ki bir insan belki bir okul yaptıramayabilir ama en azından bir derslik yaptırabilir. Bir dersliği, en azından bir laboratuvarı, bir bilgisayar sınıfını düzenleyebilir. Ya da bir fen bilgisi laboratuvarı düzenleyebilir. Lütfen gelin hep birlikte el ele vererek ilimizin eğitimde olan ihtiyaçlarını karşılamak için bu kampanyaya katılalım, destek olalım. Herkes gücü nispetinde yardımcı olursa ben inanıyorum ki bütün sorunların üstesinden en kısa sürede hep birlikte geleceğiz inşallah." ifadelerini kullandı.
İLKHA