Üretimin durması ve seyahatlere getirilen kısıtlamanın ardından kiralık araç piyasasının yükselmesinin beraberinde ikinci el araçlara rağbeti artırdığını dile getiren Gündüz, "2020 Şubat ayından beri salgın yüzünden şehir dışına araçların gidip gelmesi, sıfır arabaların üretiminin durması piyasada bir durgunluk meydana getirdi." dedi.
Araç kiralamanın pandemi sürecinde çok yükselmesi vatandaşları, araç alma düşüncesine sevk ettiğini belirten Gündüz, "Piyasa durduğu için yolculuk yapmak isteyenler için araba sıkıntısı yaşanıyor. İkinci el araba fiyatları yükseldi. 150 bin TL'lik araç 200 bin TL oldu, 200 bin TL'lik araç 250 bin TL oldu. Sıfır arabalar üretilmediği için, piyasada bir durgunluk oldu. İnsanlar bir yere yolculuk yapamıyor. Seyahate getirilen kısıtlama kiralık araçlara rağbeti artırdı. Kiralık araçlarda artan fiyatlar vatandaşların ikinci el araç almasına neden oldu. Ben bir araba kiralayacağıma, bir araba alırım düşüncesiyle ikinci el araca rağbet artınca fiyatlar da yükseldi." şeklinde konuştu.
"Yeterlilik belgesi olmayan bu işi yapamayacak"
"2020 Ağustos, Eylül aylarında yapılacak olan düzenlemeyle yeterlilik belgesi olmayan oto alım satım işini yapmayacaktır." diyen Gündüz, “Biz şu anda yetki belgesi dağıtmaya başladık. Yetki belgesi olmayan ikinci el araba alıp satamayacak. İkinci el araba alıp satmayı berber, şoför, bakkal, marketçi gibi her kesimden insan bu işi yapıyor. Biz bunun önüne geçeceğiz. İkinci el araba alıp, satmayı hak eden, devlete vergisini veren yapacak. Başka iş yapmadığı için Oto Galericilik yapıyor. İkini el araba alıp, satmayı tespitli yapacağız, resmi belgesi olmayan bu işi yapamayacak. Sistemde, maliyede, noterde, İl Ticaret Müdürlüğü'nde bunlar görünecek. Bir insan İkinci el araba alıp, satmayı yapıyorsa sistemde kayıtlı olacak. Sistemde kayıtlı değilse İkinci el araba alıp, satma işini yapamayacak. Maliye 3 araçtan fazla alıp satan kişileri takibe alacak." ifadelerini kullandı.
İLKHA