Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'nun yeni tip Coronavirus tedbirleri kapsamında "sosyal mesafe kuralı" çerçevesinde üç ay fatura okumayıp abonelere kullanım bedelleri üzerinden yapılacak bir hesapla elektrik ve doğalgaz faturası kesecek olmasına vatandalar olumsuz bakıyor.
"Kullanmadığımız halde faturalarımız geliyor"
Berber olduğunu ve yaklaşık bir aydır iş yerini açmadığı halde kendisine 127 TL fatura gelmesinden rahatsız olduğunu belirten Recep Sevim "İş yerim kapalı olduğu halde bana mesaj geldi. 127 TL ödemem olduğunu söylüyor. 21 gündür iş yerim kapalı, çalışmıyorum. Hiçbir sarfiyat yapmadığım halde fatura gelmiş. Ben bunu kime soracağım? Ortalama bir fatura gelecek diye biz de bütün ışıkları, elektrikli cihazları açıp kullanalım mı? Bizim buna vicdanımız el vermez. Söylenenlere göre üç ay faturanın gelmeyeceğini biliyorum. Ama kullanmadığımız halde faturalarımız geliyor." dedi.
Esnaf olarak çok zor durumdayız"
Camcılık yapan ve esnaf olarak çok zor durumda olduklarını belirten Mehmet Tepegül, "Esnaf olarak çok zor günler geçiriyoruz. Bir aydır dükkânlarımız kapalıdır. İşçileri çalıştıramıyoruz, iş bulamıyoruz. Bunun üzerine her gün mesaj geliyor; elektrik faturası, doğal gaz faturası, kredi kartlarıdır ne yapacağımızı şaşırdık. Bakan Albayrak 'Esnafa kredi vereceğim.' dedi. Kredi zenginlere veriliyor, esnafa verilmiyor. Esnaf çok zor durumdadır. 'Evde kal' diyorsunuz. Evde nasıl kalacağız, eve ekmeği nasıl götüreceğiz?" dedi.
Faturaların kıyasen gelecek olmasına karşı olduğunu belirten Tepegül "Çok yanlış bir uygulamadır. Elektrik kurumu vatandaşı resmen soyuyor, krizi fırsata çeviriyor. Üç aylık faturamızı virüs nedeniyle kıyasen yollayacaklarına üç ay sonra gelip okusunlar ne harcamışsak onu yazıp taksitlere bölsünler bu adaletli olandır. Ama elektrik kurumu vatandaşı soymaya alıştığı için, bu elektrik kurumunun işine gelmez." ifadelerini kullandı
"Belli başlı sıkıntılarımız var"
Fırın işleten Mehmet Karaca esnaf olarak bazı sıkıntılarının olduğunu belirterek, "Dükkân işletiyoruz. Borçla, harçla girdik bu işlere. Kredi almak için defalarca ilgili kurumlara başvurduğumuz halde hiçbir dönüş alamadım. Başımızda bir virüs var, bundan dolayı kredi vermiyorlar yoksa hiç mi vermeyecekler bilemiyorum. Ben, devlet büyüklerimizin bu konuya bir el atmalarını istiyorum. Herkesin ekmek yemesi için çarkın dönmesi gerekiyor. Ben 26 yaşındayım, gençler olmasa bu işler yürümez. Temel İhtiyaç Destek Kredisi diye bir kredi türü çıkmış. Aile ve çevremdeki insanlar olarak başvurduk ondan da bir netice alamadık. O da normal zamanda normal şartlarda kredi çeken insanlara çıkıyormuş. Gerçekten bu konuda çok büyük bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum. Allah rızası için bize biraz yardımcı olsunlar. Bizde Esnaf Kefalet 'ten para kullanabilelim. Bizim de ihtiyaçlarımız var." şeklinde konuştu.
Faturaların önceki yıla kıyasen gelecek olmasının doğru olmadığını belirten Karaca "Geçen ay 250 TL faturam geldim. Bu ay virüsten dolayı işimiz çok düştü. Eski sayaca göre fatura keserlerse baya bir zarar gireceğiz. Çünkü 300 lira gelen aya göre hesaplanırsa bu olmaz. Bu ay işimiz olmadığından 100 lira yakmış olacağız. Bir şey kazanamadığımız için fatura da yatıramıyoruz. Bu faturalara da bir düzenleme getirilmesini istiyoruz" dedi.
Yalnız yaşadığı halde faturalarının çok yüksek geldiğini dile getiren Zübeyde Karakütük "Elektrik faturam çok geliyor. Tek başıma olduğumdan sadece iki odanın peteklerini açtığım halde ayda 350 TL geliyor. Bizlere de yazık günah değil mi? Sayaç okunmadan faturanın gelmesi kul hakkına gireceğinden günahtır." ifadelerini kullandı.
İLKHA