Deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılacak doğru davranışları bireylere kazandırmak ve afet bilincini geliştirmek üzere Türkiye’yi dolaşan AFAD deprem simülasyon TIR’ı, Siirt’e geldi.
Merkez Güres Caddesi'nde kurulan deprem simülasyon TIR’ı, vatandaşlar ve öğrenciler için şiddetli deprem simülasyonu canlandırıldı.
Simülasyon eğitimine katılan vatandaşlardan Remzi Damar, “AFAD çalışanlarına yaptıkları bu başarılı çalışmalardan dolayı çok teşekkür ediyorum. Kendilerinden oldukça faydalı olabilecek bilgiler öğrendim. Simülasyon sırasında bende gerçek bir deprem hissi uyandırdı, Allah korusun bir deprem anında neler yapacağımız konusunda bir fikir sahibi olduk inşallah burada öğrendiklerimle ailemi çocuklarımı ve arkadaşlarımı bilgilendireceğim.” diye konuştu.
Doğu, Güneydoğu ve Marmara bölgesinde özellikle çocukların eğitiminde etkili bir yeri olan deprem simülasyon eğitimine başladıklarını belirten AFAD eğitmenlerinden İbrahim Erim, özellikle afet eğitim literatüründe simülasyon eğitiminin çok etkin bir yeri olduğunu söyledi.
Erim, “Eğitimimiz 81 ili kapsayacak şekilde devam edecek. Özellikle afet eğitim literatüründe simülasyon eğitiminin çok etkin bir yeri var. Dünyada da bu yöntem uygulanıyor. Bu eğitimlerimiz okullarda devam edecek, bizler çocukların eğitimini daha da önemsiyoruz.” dedi.
“Deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılacakları çocuklarımıza kısaca öğretiyoruz.” diyen Erim, “TIR’ımızda şu anda hem yangın eğitimi hem de deprem eğitimi vermekteyiz. Bunun dışında teorik eğitimlerin verildiği bir odamız var. Ağırlıklı olarak deprem similasyon eğitimine devam ediyoruz. 3 gün boyunca Siirt’te bulunacağız. Bu eğitim bir farkındalık eğitimidir. Başkanlığınızın sitesinde daha detaylı eğitimler, uzaktan eğitim şeklinde farklı projeler devam etmekte, buda afete hazır Türkiye projesinin bir ayağı olarak başladı. Okullar kapalı ama buna rağmen çocuklarımız Kur’an kuşlarında, yaz okullarında ve etütlerde eğitimlerimiz devam etmekte. Deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılacakları çocuklarımıza kısaca öğretiyoruz.” dedi.
Vatandaşların tehlikelerin farkında olmalarını sağladıklarını belirten Erim, son olarak şunları söyledi:
“Okulda nasıl bir davranış sergilemeleri gerektiğini öğretiyoruz. Bunların arasında deprem öncesi bir afet yardım çantası hazırlamalarını ve içeriğini onun dışında aileleri ile bir plan yapmalarını, güvenli buluşma noktalarını seçmelerini ve bunu pratikte uygulamalarını tatbikat şeklinde uyguluyoruz. Afet sonrasında buluşmaların önemini anlatıyoruz. Dünyada uygulanan bir yöntem olan afet sırasında da çöp kapağını tut uygulamasının yöntemini özellikle çocuklarımıza benimsetmeye çalışıyoruz. Bunu da önemsiyoruz. Bu uygulama çocuklarımız telaş etmeden çöküp, kapanıp ve sağlam bir yere tutunmalarını ayrıntılı bir şekilde anlatıyoruz.”
İLKHA