Pakistan Başbakanı İmran Han, Cumhurbaşkanı Eşref Gani de dahil olmak üzere üst düzey Afgan hükümet yetkilileriyle görüştüğü Afganistan'a dün bir günlük bir ziyaret için gelmişti.
Afganistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Ziyaret sırasında, her iki ülkede ve daha geniş bölgede "Barış ve İstikrarı Desteklemek için Ortak Vizyon" konusunda bir anlaşmaya varıldı." denilerek, "Belge son derece önemli ve belgenin temel ilkeleri iki ülke arasındaki iş birliği, barış, güvenlik ve ekonomik kalkınma alanında iş birliği ile ilgili" ifadeleri kullanıldı.
Belgede, her iki tarafın da 12 Eylül 2020'de Doha'da Afgan barış sürecinin başlamasını memnuniyetle karşıladıkları ve görüşmelerin Afganistan İslam Cumhuriyeti'ne kalıcı barış ve huzur getireceğini umulduğu belirtildi.
"Her iki ülkenin de güvene dayalı, bu ilişkiden somut sonuçlar elde etmeyi amaçlayan gelecekteki bir ilişkiye bakması gerektiği yönündeki niyetlerini teyit ediyorlar. Belgede, Afganistan İslam Cumhuriyeti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti arasındaki daha yakın ve kardeşçe ilişkilerin gerçekten de Afganistan'daki son çatışmadan önceki on yıllarda olduğu gibi faydalı, arzu edilebilir ve ulaşılabilir olacağına dikkat çekiyorlar" denilen açıklamada her iki ülke için ortak bir vizyonun aşağıdaki temel unsurları içermesi gerektiği konusunda antlaşmaya varıldığı kaydedildi:
• Afganistan ve Pakistan öngörülebilirlik, şeffaflık, karşılıklı ve birbirlerinin egemenliğine tam saygı ve Devletten Devlete mekanizmalar yoluyla karşılıklı çıkarlarını genişletme ve ilerletme üzerine kurulu özel bir ilişkiye sahip olmalıdır.
• APAPPS kapsamında karşılıklı olarak mutabık kalınan iş birliği çerçevesi, ikili iş birliğini optimize etmek için kapsamlı, çok sektörlü bir mekanizma sağlar.
• Hiçbir ülke diğerinde barış ve istikrar olmadan kalıcı barış ve istikrarı sağlayamaz.
• Hiçbir ülkenin toprakları diğerinin topraklarına karşı kötü niyetli amaçlar için kullanılmamalıdır ve her iki ülke de barış düşmanlarını, uzlaşmazlar ve barış sürecini baltalayanları belirlemek ve bunlarla mücadele etmek için birlikte çalışmalıdır.
• Bölgesel gelişme temettülerinin her ülkenin beklediğinden daha fazla olması hedeflenerek insanların, malların ve hizmetlerin serbest dolaşımına, ticaret ve gümrük noktalarının açılmasına ve ulaşım ve enerji altyapısının geliştirilmesine vurgu yapılarak bölgesel bağlantı genişletilmeli ve derinleştirilmelidir.
• Mülteci durumunun hızlı bir şekilde çözülmesi, yani mültecilerin güvenli, zamana bağlı ve onurlu bir şekilde geri dönüşü, iki ülkenin nüfusun yerinden edilmesiyle bağlantılı insani ve sosyo-ekonomik zorlukları ele almasına yardımcı olacaktır. Mülteci dönüşleri, mümkün olan en geniş ve en kapsayıcı bağışçı topluluğundan bağış desteği de dahil olmak üzere kaynak temini gerektirecektir.
• İki ülkenin hükümet liderleri, ivmeyi sürdürmek için dönüşümlü olarak başkentlerini ziyaret edecekler.
• Başkan Ghani, 2021'in ilk çeyreğinde İslamabad'a karşılıklı bir ziyaret planlayacak.
• Afganistan, Afganistan Barış Süreci sırasında tartışılan temel konuların özetini Pakistan ile paylaşacaktır.
Dışişleri Bakanlığı'na göre, her iki taraf da iki ülke arasında daha yakın ve daha üretken ilişkileri ilerletmeye yönelik ölçülebilir, açık ve geri döndürülemez adımlar sağlamak için bu ortak vizyonu, taahhütlerini ve önceki taahhütlerini düzenli olarak gözden geçirmeyi kabul ettikleri bildirildi.