Ağrı'da bulunan endemik geven bitkisinin çiçeklerinden elde edilen Ağrı Geven Balı ve arı ürünlerinin yerel ve ulusal alanda tanıtımını sağlamak, üreticilerin ürünlerini tanıtma ve pazarlama fırsatı sunmak için bal ve diğer arı ürünlerinin sağlığa olan katkısı konusunda 4’üncüsü düzenlenen Ağrı Geleneksel Bal Festivali’nin Açılış Programı, Ağrı Millet Bahçesi’nde gerçekleştirildi.
Halkın bilinçlendirmek ve bal üretimini arttırarak Ağrı'nın ekonomisine katkı sağlamak amacıyla Valiliğin koordinesinde, Ağrı Belediyesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Serhat Kalkınma Ajansı ve Arı Yetiştiriciler Birliğinin katkıları ile festival düzenlendi.
4’üncüsü düzenlenen Ağrı Geleneksel Bal Festivali’nin Açılış Programı’na Vali Osman Varol’un yanı sıra AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, Ağrı Belediye Başkan Vekili Nesim Zengin, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Abdulhalik Karabulut, kurum ve kuruluş müdürleri, STK temsilcileri, arı yetiştiricileri, halk ve basın mensupları katıldı.
Bal ve arı ürünleri konusunda ilin büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek konuşmalarına başlayan Vali Osman Varol, "Göreve başladıktan sonra yaptığımız tespitler neticesinde, hayata geçirdiğimiz projelerde ve yaptığımız çalışmalarda kullandığımız, her sektörde tekrarladığımız bir sloganımız var; "Potansiyelini Keşfet Ağrı"… Yaptığımız araştırmalarda gördük ki Ağrı’mızın belirli alanlarda ortaya çıkarılamamış çok ciddi bir potansiyeli var, tarım da bunların en önemlilerinden bir tanesi ve belki de ilimizin ekonomisinde lokomotif olabilecek kadar büyük bir potansiyele sahip. Bu inançla tarımın her alanında çok ciddi projeler hayata geçiriyoruz." dedi.
Vali Varol, "Bugün tarımın bir dalı olan bal ve arı ürünleri ile ilgili kıymetli bir etkinlikte bir aradayız. Dağıyla, taşıyla, çiçeğiyle ve böceğiyle inanılmaz bir potansiyele sahip olan Ağrı’da 2000’lerin başında kovan sayısı 2 bin 200 civarında iken ve hemen hemen hiç gezginci kovan da gelmiyorken bu yıl itibari ile 23 bin 400 kovana sahibiz ve buna yaklaşık 26 bin 500 gezginci kovanı da eklediğimiz zaman yıl içerisinde ilimizde 50 bin kovanla üreticilerimiz faaliyet gösteriyorlar. İşte potansiyelimizi keşfetmek, potansiyelimizin farkında olmak ve onu hayata geçirmek budur." ifadelerini kullandı.
Programda bir konuşma yapan AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi ise şunları söyledi:
"Biz tarımla müteşekkil olan bir iliz. Bu yılın hasadında her ne kadar kuraklıkta olsa, Allah'ın izni ile iyi bir hasat bekliyoruz. İnşallah bu yılda bizim bal ormanlarımızla birlikte, balcılarımız iyi bir bal satışı yaparlar. Tabi Ağrı AK Parti Hükümetleri ile birlikte tarımda daha farklı bir noktaya geldi. Bir tarafta bal, diğer tarafta et ovası diyoruz. Bir tarafta işte yaklaşık bir buçuk ay önce iki bakanımız, bir eski bakanımızla beraber Diyadin ilçesinde Molla Kara köyünde altın, gümüşümüz var. Yine sayın valimize teşekkür ediyorum, teşkilatımız ve il yöneticilerimizle birlikte Ağrı Dağı'nın turizme açtık." dedi.
Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Ferdi Çelik, kentte tarım noktasında yapılan yatırımlardan bahsetti.
Çelik konuşmasında, "İlimiz sahip olduğu 350 bin hektar arazi ile birlikte bitkisel üretimde 410 bin büyükbaş, bir milyon 386 bin küçükbaş hayvan varlığı ile Türkiye'de hayvancılık alanında bölgede ve ülkede önemli bir yere sahiptir. Ayrıca ilimiz sahip olduğu bitki örtüsü, mera ve yayla alanları ile arıcılık konusunda da önemli bir yere sahiptir. Bulundurduğu bu potansiyel ile 403 arıcı ve bunlara ait 50 bin adet kovana ev sahipliği yapmaktayız. İlimizde kamu hizmetlerinin etkinliği hem tarım sektörünü ve hem de il ekonomisine katkı sunmaktadır." şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından okul öncesi kademsinde bulunan “Arı Kostümlü Çocuklar” grubunun gösterisi ve Halk Oyunları ile devam eden programda protokol üyeleri tarafından arıcılık sektöründe ilklere imza atmış ve başarılı çalışmalar yürütmüş Ağrılı arıcılara plaket takdim edildi.
Plaket takdiminin ardından Vali Osman Varol ve beraberindeki heyet, kurulan stantları tek tek ziyaret ederek arı yetiştiricileri ile bir süre sohbet etti.
Ağrı’nın yayla, dağ ve ovalarında bulunan endemik geven bitkisinin çiçeklerinden elde edilen ve tat, koku, aroma ve yüksek propolin değeri ile diğer ballardan ayrılıp kente özgü en değerli besinlerden biri olan Ağrı Geven Balı ve arı ürünlerinin tanıtılması amacıyla düzenlenen, bal ve arı ürünleri, kadın kooperatifleri tarafından üretilen el emeği ürünler, süt ürünleri ve ADEM kursiyerlerine ait ürünleri bünyesinde barındıran kırk stanttan Ağrı 4'üncü Geleneksel Bal Festivali 3-4-5 Eylül tarihlerinde Millet Bahçesi’nde ziyaretçilerini bekliyor.
23 bin 400 adet arı kovanı bulunan kentte bu kapsamda yaylalarda faaliyet yürüten arıcıların elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla 'Güneş Kovanımız İçin Doğuyor' projesi ile 12 arıcı güneş enerjisi paneli verildi. Ağrı balının markalaşması amacıyla Türk Patent Enstitüsüne Ağrı Geven Balı için coğrafi işaret başvurusu yapılarak çiftçilerin temel petek ihtiyacını karşılamak amacıyla temel petek üretim tesisi kuruldu ve ana arı ihtiyacını karşılamak üzere ise 400 adet ana arı üreticilere Valilik koordinesinde dağıtıldı.