Ağrı Şeker Fabrikası 2010 yılından itibaren kademeli olarak azalan şeker pancarı üretimi nedeni ile son 2 yıldır üretim yapmıyor.
Geçmişte Ağrı'ya yıllık girdisi 100 milyon TL olan Ağrı Şeker Fabrikası, yeniden üretime başlayacağı günleri bekliyor.
14 bine yakın çiftçinin ekin yaptığını, yaklaşık 140 bin dekar alana ise şeker pancarı ekimi yapıldığını ve binlerce ailenin ekmek kapısı olan fabrikanın yeniden bacasını tüttürmek için çeşitli çalışmalar yapılıyor.
Diğer tarım ürünlerine verilen destek nedeni ile şeker pancarı eken çiftçilerin gevşediğini belirten Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Agit Aslan, pancara son yapılan zam ile umutlandıklarını ifade etti.
Fabrikanın yeniden üretime başlaması için çeşitli çalışmalar yaptıklarını söyleyen Aslan, "Fabrikamız 1984 yılında istikam ve üretime yönelik açıldı. 2010 yılına kadar pancar üretimimizin durumu iyiydi. Çok güzel bir şekilde çalışıyordu. Daha sonra diğer tarım ürünlerine verilen desteklemeler nedeni ile şeker pancarı eken çiftçilerimiz gevşemeye başladı. 2015 yılında şeker pancarına Hükümet tarafından zam yapıldı. Bu da çok güzel bir gelişme oldu. Bu artışla birlikte bütün köylerimize, çiftçilerimize ve sivil toplum örgütleri ile bir araya gelerek toplantılarımızı yaptık. Çeşitli çalışmalar yürüttük. Zam verilmiyordu şeker pancarına. Ama bu yıl digesyonla yani şeker oranıyla beraber pancarın 208 liraya çıktı. Buda gerçekten güzel bir fiyat. Çiftçilerimiz için bir fırsattır ve bu fırsatın kaçırılmaması lazım. Biz bunu teker teker çiftçilerimize de anlattık."
Fabrikanın yeniden üretime geçmesi için yönetime ihtiyaç olduğunu ifade eden Aslan, "Fabrikamızda sadece yönetim boşluğu kaldı. Fabrika müdürsüz ve ziraat müdürü bulunmamakta. Bu eksiklik de giderilirse inşallah sıkıntı bitecektir. Fabrikamızın yeniden üretime girmesi için çalışmalarımız sürüyor. Sivil toplum örgütleri, Ziraat Odası, Pancar Kooperatifi ile birlikte irtibat halindeyiz. İlerde de çiftçilerimizle beraber büyük bir toplantı yapmayı düşünüyoruz." şeklinde konuştu.
İLKHA